Starosta Poděbrad: Babiš je charismatický muž, ale nesedí mi vůdcovský princip

Ladislav Langr a Andrej Babiš dnes nejsou v jednom týmu, proč?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Starosta Poděbrad je zkušeným politikem, který se chtěl prosadit i v parlamentu. Neúspěch v tomto případě ale bere Ladislav Langr jako zkušenost. I když to na něj "zkoušel" Andrej Babiš se svými koblihami, tak mu nepodlehl a zůstává věrný ČSSD. Jak to vidí s poděbradským kulturním sálem a cítí podporu obyvatel i pro další možné volební období?

Pane starosto, dnes už jste mohl být poslancem. Proč to nevyšlo?
Protože strana, za kterou jsem kandidoval jako nezávislý kandidát, u voličů propadala i kvůli řadě vlastních chyb a vnitřní rozpolcenosti. To volič neodpouští. Ale abych to nesváděl jen na ČSSD, v té kandidatuře byl i kus mé naivity. Ale v každém případě to pro mě byla neocenitelná zkušenost a alespoň si nebudu muset na stará kolena vyčítat, že jsem to nezkusil.

Půjdete do toho znovu?
Znáte ten vtip jak rozesmát Pánaboha? Sdělte mu své plány do budoucna…

V minulosti o vás stál i Andrej Babiš a hnutí ANO, proč jste dal přednost ČSSD?
Je pravda, že jsem se před časem s panem Babišem a paní Jourovou sešel na soukromém pracovním obědě v sídle Agrofertu.

A? Jak na vás pan Babiš působil?
Andrej Babiš je nepochybně úspěšný, pracovitý a charismatický muž. Ale nesedí mi "vůdcovský princip" v demokratické straně. A hlavně jsem přesvědčen, že na celostátní úrovni není možné v politice nabízet od všeho něco jako v supermarketu. To jde docela dobře v komunální politice, kde se říká, že vodovod není ani levicový, ani pravicový. Ale na celostátní úrovni musí být strana ideologicky čitelná, byť vznikla jako protestní hnutí. Je to nesystémové a nemůže to dlouhodobě fungovat.

Ladislav Langr

  • narozen 13. 5. 1959 v Nymburce
  • starostou Poděbrad je od roku 2010
  • vystudoval Fakultu žurnalistky Univerzity Karlovy
  • společně se Zdeňkem Prošívalem založil Divadelní festival Aktualit
  • v letech 1988 - 1993 byl místopředsedou českého tenisového svazu
  • je ženatý s manželkou Monikou, společně mají dvě děti

Ideově jste zřejmě nakloněn spíše doleva, je to tak?
Ano, tak nějak na střed mírně vlevo. A tak jsem vyhodnotil nabídku ČSSD jako příležitost získat zajímavou zkušenost a to se také stalo. Kdo nezažil volební kampaň a kdo si ji hlavně neodpracoval, neví, o čem mluvím.

Kdybyste se někdy do parlamentu dostal, zůstanete i starostou?
Nemám rád otázky typu "co by kdyby". To může ukázat jedině realita. A v tuto chvíli jsem mimo dotazovanou realitu. Takže vám nemohu dát kvalifikovanou odpověď.

Tak alespoň teoreticky, zkuste si to představit...
Osobně se domnívám, má-li se nějaká práce, a tím je i výkon politické funkce, dělat odpovědně a poctivě, musí se dělat s plným nasazením. Jen málokdo je schopen plnohodnotně dělat víc než jedno povolání.

Takže to ale může fungovat?
Pokud to však opravdu zvládne na úkor rodiny, volného času a osobního života, ať je tedy zaplacen za odvedenou práci. Ale většina z nás nejsme nadlidé, takže by bylo na místě si vybrat jen jeden job.

Pojďme do Poděbrad. Město stále nemá kulturní sál, naposled se vybíralo hned ze tří variant řešení. Proč jste se na radnici nedohodli?
Tak především neschovávejme zastupitele za neosobní radnici.

Není to tak trochu jedno?
Jsou to konkrétní zastupitelé, kteří jedním dechem tvrdí, že chtějí v Poděbradech společenský sál a na druhé nadechnutí pro změnu říkají, že to je nedomyšlené. Že to bude stát spoustu peněz, že jde o špatné řešení, o nevhodné místo, ale konkrétní protinávrh od nich nezazní. Abych byl spravedlivý, situace se společenským sálem byla od počátku volebního období nastartována směrem k přístavbě historické budovy vedle radnice.

Andrej Babiš je nepochybně úspěšný, pracovitý a charismatický muž, ale nesedí mi "vůdcovský princip" v demokratické straně a hlavně jsem přesvědčen, že na celostátní úrovni není možné v politice nabízet od všeho něco jako v supermarketu," tvrdí Ladislav Langr.

A Růžový slon přišel jako blesk z čistého nebe...
Ano, objevilo se to jako zajímavá možnost, kde nový vlastník se k záměrům města postavil velmi vstřícně. A do toho se nám přiblížil konec volebního období, kdy se někteří zastupitelé zřejmě bojí udělat zásadní rozhodnutí. Myslím, že společenský sál bude předmětem volební kampaně i dalšího volebního období. V každém případě jsme ztratili čtyři roky a to mě velmi mrzí.

Myslíte, že by podobný sál mohl být i jinde?
Z mého pohledu jsou ve hře tři místa. Dostavba objektu vedle radnice, volba některého z řešení v rámci Růžového slona a nově také velký areál bývalé usedlosti naproti poště (bývala zde samoobsluha), který je aktuálně na prodej.

Co další projekty, které chcete realizovat do konce volebního období?
Největší výzvou je urgentní rekonstrukce a dostavba haly BIOS a otevření automatizovaného parkovacího domu na kola.

Nějaké další investice?
Z těch dalších větších investic jsme už závislí na reálném získání všech zákonných souhlasů, což je čím dál složitější.

O co jde konkrétně?
Mluvím hlavně o výstavbě ulice Heřmánková, kanalizace Na Zámostí a výstavba silnice a chodníků v ulicích Jandova, Hlaváčova, Šantlova. A samozřejmě bude pokračovat nekončící oprava silnic a chodníků.

Co říkáte na facebookovou anketu o oblíbeností radních, i když hlasujících bylo málo?
Sám říkáte, že je vzorek hlasujících velmi malý, ale přesto se na takovou banalitu ptáte.

No, nedalo mi to...
Pokud v Poděbradech chodí k volbám přes 5 000 občanů a já jsem v roce 2014 získal 2 560 preferenčních hlasů, tak mě docela překvapuje, že se novinář zabývá okrajovým anketním stanoviskem čtrnácti negativních anonymních kliků na mou adresu. 

Takže cítíte v Poděbradech stále podporu?
Moje angažmá v parlamentních volbách mou pozici v Poděbradech paradoxně posílila. V počtu preferencí mě v Poděbradech předstihl jen Andrej Babiš a v rámci Středočeského kraje jsem jako nezávislý kandidát za ČSSD skončil na 4. místě. Tuším, že pro řadu mých tradičních voličů byla nemocná ČSSD nevolitelná, přesto mi svou důvěru mnozí projevili a já to beru jako velkou výzvu do nadcházejících komunálních voleb.

A co prezidentské volby, co říkáte na výsledek?
Neměl jsem favorita. Jen jsem věděl, že po zkušenostech s Milošem Zemanem nemůže dostat můj hlas. Na druhé straně škoda, že jsem si nevsadil na vítěze. Tušil jsem výsledek.

Je vám skutečně tak proti srsti?
Netvrdím, že nejsou věci, se kterými s Milošem Zemanem nesouzním, uznávám jeho inteligenci a politický přehled, ale pokud se celý život snažím žít a stavět do pozice člověka, pro kterého slušnost není jen prázdné slovo, nemůžu tolerovat zhrubnutí společnosti, na kterém se on a jeho tým úspěšně podílejí. Rozdmychávání nenávisti, zášti, tolerování lží, vystřelování jedovatých šípů jízlivosti, to všechno vede k obecné mravní pokleslosti. Ona pokleslost je tak hluboká, že se tady u nás už nikdo za nic nestydí!

Takový by asi prezident být neměl, že?
Já od prezidenta očekávám, že by měl být mravní autoritou, nezpochybnitelným vzorem v duchu hesla na prezidentské standartě "Pravda vítězí".

Takže jste ve 2. kole volil pana Drahoše?
Ano, volil jsem proti současnému prezidentovi. Nikoliv proto, že by profesor Jiří Drahoš byl mým ideálním kandidátem, ale v naději, že se stane zázrak a dojde ke změně, která by v praxi nemohla být už horší. Ta ale nepřišla.

Bohužel ne...
To ve svém důsledku znamená, že respektuji demokratickou vůli většiny a protože jsem občan České republiky, bez emocí konstatuji fakt, že Miloš Zeman je i můj prezident.