Touží po obdivu fanoušků: Golfistka Melichová by chtěla mít ránu jako Tiger Woods

Už od zítra můžete Janu vidět živě na Konopišti
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Z představy, že by její odpal sledovaly přímo na hřišti tisíce fanoušků, jako to je zvykem v případě jejího oblíbence Tigera Woodse, se dělá golfistce Janě Melichové nevolno. Při druhém ročníku Czech Ladies Challenge ale od čtvrtka pozná, jaké to je vyrovnávat se s tlakem, jelikož na Konopišti do turnaje vstoupí z pozice výsledkově nejlepší české amatérky.

Dvacetiletá Melichová letos skončila pátá na turnaji LET Access Series, druhé nejvyšší evropské série ve Francii, a čtrnáctá ve Finsku. Navíc vyhrála turnaj tuzemské túry Czech Golf Amateur na Karlštejně, kde vytvořila nový dámský rekord hřiště výkonem 65 ran a stala se poprvé mistryní republiky ve hře na jamky.

"Ani nevím, proč se mi letos tak daří. První turnaj jsem zvorala na plné čáře, ale pak jsem se rozjela. Prostě to začalo jít," řekla Melichová a po krátkém zamyšlení doplnila: "Především to je v hlavě. Hodně jsem změnila přístup ke golfu. Už ho neberu jen jako zábavu, stavím se ke všemu zodpovědněji."

S golfem začala v devíti letech. Otce vzal na golf jeho společník a ona chtěla hru také zkusit. "Táta řekl, že mi nekoupí hole, abych si do toho jenom párkrát bouchla a pak to zahodila. Tak už jsem s tím nemohla seknout," smála se Melichová.

Škola ne, už jen golf

Jedním z důvodů jejího zlepšení je, že se soustředí jenom na golf. "Mám rok volna, nemám školu a věnuju se jenom golfu," řekla golfistka, která se od podzimu přestěhuje do USA a bude rozvíjet hru i vědomosti ve Virginii na univerzitě Old Dominion.

Vyzdvihla přínos nového šéftrenéra České golfové federace. Švéd Staffan Johansson piloval mladé na třech zimních kempech a odhalil nové cesty. "Mění naše myšlení a představil nám krátkou hru v jiném podání," řekla Melichová. Krátká hra, přihrávky do greenu a patování, patří k jejím silným stránkám. "Nikdy jsem nebyla moc dlouhá, ale zato přesná. A to bude třeba i tady."

Spilková jako vzor

Odmalička sledovala současnou nejlepší českou profesionálku Kláru Spilkovou, vítězku loňského turnaje LET v Rabatu. "Pořád jsem koukala na její švih, sledovala její výsledky," přitakala Melichová. "Od nejlepších hodně věcí odkoukáte."

Oči nemůže odtrhnout ani od slavného Woodse. Je ráda, že se vítěz 14 majorů vrátil do hry po operacích zad. "Teď ho sleduju pořád. Je mi sympatický a ten jeho stinger," zasnila se, že by chtěla jako bývalá světová jednička umět obtížnou ránu, která vystartuje nízko, následně dlouho stoupá a má velký doběh.

Představa, že ji při odpalu sledují tisíce fanoušků jako Woodse, pro ni je ale zatím nepříjemná. "Z toho se mi dělá špatně, ale jednou to třeba přijde," řekla Melichová, která myslí na kariéru profesionálky. "Takové mám plány, ale uvidím. Až dostuduju, tak se rozhodnu, ale teď mám golf na prvním místě," řekla Melichová.

Golfistka Spilková: Česko je moje srdcová záležitost, ale návrat neslibuji. Čtěte zde.
Klíčová slova: