Jiří Tlustý: Každý hokejista opravdu není dobrým trenérem

Jiří Tlustý musel pro zdravotní problémy ukončit kariéru
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Prožil skutečně bohatou kariéru, ovšem její konec hodně limitovalo zraněné zápěstí. Právě proto se Jiří Tlustý rozhodl své zdraví nadále nepokoušet a ukončit ji. Co se chystá bez profesionálního hokeje dělat a co považuje za svůj největší úspěch?

Jirko, zaslechl jsem, že už se nechystáš do světa hokeje vrátit, je to pravda?
Už to tak bude. Nemůžu s tím nic dělat a musím jít dál. Snažil jsem se dát do pořádku, pořád jsem se připravoval, udržoval ve formě, ale moje ruka už prostě neslouží tak, abych byl schopen hrát hokej na té nejvyšší úrovni.

A je to opravdu definitivní, nevěříš v návrat alespoň v koutku duše?
Je to vše o tom pocitu, co mi dává tělo. Já bych hrál hrozně moc rád. Končit jsem ještě nechtěl, ale když něco nemůžu dělat na sto procent jako dříve, nemůžu to lámat přes koleno.

A zahrál sis hokej třeba v uplynulé sezoně, cítil jsi bolest?
Chodím si zahrát, tak jednou nebo dvakrát do týdne. Je to ale hokej bez kontaktu a to ještě jakžtakž jde. Jsou ale dny, kdy i po takovém "sranda" hokeji mám problémy se svým zápěstím. To si pak člověk uvědomí, že to zpět na vrchol už nejde.

Jiří Tlustý

- narozen 16. 3. 1988 ve Slaném
- do NHL byl draftován v roce 2006
- prošel Torontem, Carolinou, Winnipegem a New Jersey
- naposledy byl členem Kärpätu Oulu, za který ale už neodehrál ani zápas
- kariéru ukončil pro problémy se zápěstím

Cítíš zápěstí i během nějakých rutinních činností?
Některé aktivity to ovlivňuje. Musím si dávat větší pozor, často o nich vím, není to ale tak, že by mě to nějak výrazně ovlivňovalo. Zápěstí mi často řekne samo, čeho se mám vyvarovat. Někdy ale uděláš nějaký pohyb a ruka se okamžitě ozve. Pak už víš, že si na to máš dávat pozor.

A co plánuješ po ukončení kariéry? Zůstaneš nějak u hokeje?
Momentálně se věnuji vlastní značce zdravé výživy Fit4you a to mi zabírá nějaký čas. I nadále bych ale chtěl u hokeje zůstat.

Třeba jako trenér?
Ne, to ne. Trénovat já nechci. Myslím si, že je to vůbec to nejtěžší a každý hokejista opravdu není dobrým trenérem. Zatím si navíc nepřijdu v takové fázi, kdy bych mohl dál předávat své zkušenosti.

Na jaký hokejový úspěch jsi nejvíce pyšný?
Vlastně na celou svoji kariéru. Nikdy jsem totiž nesnil o tom, že budu hrát NHL, a pak se mi to na 8,5 roku podařilo. Takže to je asi pro mě ten největší úspěch.

Co říkáš reprezentaci? Proč už se nesbírají medaile jako v minulosti?
Já si osobně myslím, že budeme brzy zase zpátky mezi elitou. Minimálně se o to pokusí nastupující éra kluků. Na uplynulém mistrovství světa v Dánsku předvedli kluci sympatický výkon. Na něco takového by se měl český fanoušek určitě těšit.

Blíží se opět fotbalový turnaj Hokejky pro Kluka Puka, těšíš se?
Na Kluka Puka se moc těším. Při každé akci se potkávám se skvělými lidmi a také s přáteli. Užíváme si to, je sranda a zároveň to má i nějaký smysl v tom, že pobavíme lidi a ještě k tomu i pomáháme. 

Trénuješ na takovou akci?
Přímo na ni nemám zvláštní trénink, ale stále se udržuji v kondici, tak snad budu všem stačit. Moc se na to těším a fanouškové by měli taky, protože uvidí skvělý fotbal a také se pobaví ve společnosti hodně zajímavých lidí. 

Chtěl bys něco vzkázat našim čtenářům?
Aby se měli krásně a těším se, že alespoň některé za pár ní (23. června) uvidím v Mikulově na turnaji. Vstupenky jsou pořád v prodeji na stránkách Hokejek pro Kluka Puka.