Starosta Rakovníka: Nejsem si jist, jestli bude vláda premiéra Babiše opravdu funkční

Rakovnický starosta Pavel Jenšovský bude bojovat i o další volební období
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Za téměř čtyři roky ve funkci se podařilo starostovi Pavlu Jenšovskému (ČSSD) a zastupitelstvu města Rakovník mnoho - díky nim začala rekonstrukce bazénu, zavedli nový parkovací systém na náměstí, povedlo se jim do kasáren vrátit armádu, posílili bezpečnostní složky města, předali kraji stavbu obchvatu a převaděče, aby ulevili městu od náporu velkého počtu kamionů projíždějících centrem. Co je na programu po případným volebním vítězství?

Pane starosto, vy jste ve funkci 1. volební období. Co vás vedlo k tomu, že jste kandidoval? Chystáte se znovu kandidovat?
Vedlo mě to, že jsem vycítil, že je ve městě řada věcí, které by byly změnitelné, je na čase je změnit a věřím, že se nám to i povedlo. Ano, určitě se chystám znovu kandidovat.

JUDr. Pavel Jenšovský se narodil 3. ledna 1961.
- Mandát: starosta města Rakovník od 2014
- Působí ve společnosti: Domov Na Zátiší Rakovník, poskytovatel sociálních služeb

Jak byste zhodnotil toto funkční období? Jaký byl největší úspěch oproti předchozímu vedení?
Především se nám povedlo do kasáren vrátit armádu. Byla tady hrůza z toho, že v kasárnách může vzniknout sociálně vyloučená lokalita. Ta hrůza naštěstí pominula. Byl tu bazén, který ale statik zavřel. Nám se podařilo následně zafinancovat 180 milionů. Rekonstrukce už běží půl roku a v příštím roce by měla být hotová.

Podařilo se nám i předat kraji stavbu obchvatu města a přivaděče. Zatímco kraj do té doby příliš nespolupracoval, dnes spolupracuje bezvadně. Zvládli jsme také posílit městskou policii ze třinácti lidí na sedmnáct. Úřad práce už nám několik let platí Asistenci prevence kriminality, takže de facto již 20 lidí tady dohlíží na bezpečnost. Zavedli jsme také senior-taxi, které odveze 200 až 220 klientů měsíčně, měníme parkovací systém na náměstí z poměrně zastaralého na moderní, vybavený scannery.

Nemohu zapomenout ani na to, že jsme dali asi 40 milionů do rekonstrukcí školek. Dneska už rekonstruujeme i školy, sídliště atd. Myslím, že jsme toho zkrátka udělali hodně.

Je něco, co byste chtěl změnit nebo co nestíháte v rámci toho období?
V tomto období nestihneme bazén. Rádi bychom pak zahájili rekonstrukci Tyršova koupaliště, což je takové unikátní venkovní koupaliště přímo ve městě. Mělo by nás to stát mezi 20 až 30 miliony a věřím, že když letos začneme, v příštím roce bude hotové.

Došlo v zastupitelstvu během uplynulých let k nějakému rozporu ohledně klíčových otázek města?
Já musím říci, že na začátku to v zastupitelstvu trochu skřípalo, ale podařilo se nám domluvit se na tom, že jsme všichni obyvatelé jednoho města. Všichni máme stejný zájem. Samozřejmě ne vždy se shodneme, ale zpravidla jsme schopni domluvit se na těch základních věcech.

Například u bazénu jsme se na začátku dohadovali za takzvanou malou variantu, což by představovalo pouze plavecký bazén, nebo velkou variantu i s nějakými atrakcemi. Dohadovali jsme se i o sportovní hale. Nakonec jsme vždy k nějakému konsenzu došli.

Jak je na tom aktuálně rozpočet města v porovnání s rozpočtem za minulého vedení?
Když jsme přebírali město, tak mělo na účtech něco mezi 30 a 40 miliony, jestli se nepletu. Momentálně máme na účtech kolem 100 milionů. Jdeme tou cestou, že se zbavujeme zbytného majetku města, který by nás stál peníze na údržbě a táhl by nás dolů. Peníze, které takto získáme, plus dotace do města investujeme. Za toto období jsme tuším investovali něco kolem 420 milionů do oprav a investic a na městě je to poměrně vidět. Takže myslím si, že jednak nám nahrál tento způsob hospodaření a i dobrá ekonomická situace, to znamená výnos ve sdílených daních.

Starosta Čelákovic: Udržet demokracii bude těžké, ale český národ má obrovskou sílu. Více čtěte: ZDE.

Co bude zřejmě nejdiskutovanějším tématem v komunálních volbách?
Nejdůležitějším tématem bude určitě obchvat města. To je záležitost, která město velmi trápí, protože nám asi 600 kamionů denně projíždí centrem do průmyslové zóny. Druhým tématem bude určitě rekonstrukce ulic a městského vybavení a myslím si, že důležité pro město je i sportoviště.

Máme tady velmi aktivně se rozvíjející sportovní kluby, třeba florbal, již zavedený a stále se rozvíjející pozemní hokej, a těm tady chybí krytá hala s regulérní hrací plochou. Myslím si, že tohle budou témata, která budou lidi velmi zajímat.

Co je největší problém města, který se v současné době snažíte řešit?
Největším problémem je skutečně ten obchvat, ale jsem rád, že kraj předal tu záležitost krajské správě a údržbě silnic, která se k tomu postavila čelem. Momentálně má najaté už dvě projekční firmy. Jedna pokračuje na projekčních pracích na úseku, kde jsme už vydali územní rozhodnutí a druhá připravuje podklady na územní rozhodnutí na tom posledním úseku. Takže si myslím, že byť to samozřejmě ještě nějaké roky potrvá, bude se muset udělat majetkové vypořádání, vykoupit pozemky apod., tak že obchvat v nějak relativně dohledné době bude.

Řeší město v současné době problém s nedostatkem bytů? Údajně zapříčiněný přílivem pracovníků z ciziny?
Já si především nemyslím, že by tady bylo mnoho pracovníků z ciziny. Ta doba tady byla, ale já jsem v pravidelném kontaktu se zástupci velkých firem (velkých zaměstnavatelů) a ti se už pokud možno vyhýbají zaměstnávání dělníků ze zahraničí, takže jich tady nějak velké množství není. Druhá věc je ta, že by podle mě město nemělo být investorem bytové výstavby a mělo by umožňovat bytovou výstavbu soukromým investorům. Ta bytová výstavba už tady běží, už jenom vzhledem k tomu, že se do kasáren mají postupně nastěhovat do budoucna stovky vojáků.

Teď už opustíme komunální politiku a zeptám se vás, jak vnímáte současnou politickou situaci a odstupování ministrů? Co si myslíte o vládě pana Babiše?
Myslím si, že odstupování ministrů proto, že zfalšovali práce, na jedné straně je na místě, když se k tomu postaví. Ano, něco jsem provedl, odstupuji a na straně druhé stojí otázka, zda tito lidé vůbec měli být nominovaní na ministry. K vládě Andreje Babiše se momentálně vyjadřovat nebudu, protože samozřejmě ČSSD je součástí té vlády. Já si nejsem úplně jist do budoucna, na kolik bude tato vláda funkční, protože už jsem několikrát říkal, že na místní úrovni s komunisty třeba tady problém nemám, protože jsou to obyvatelé města a mají stejný zájem jako my. Na úrovni republiky je to už samozřejmě jiné... Může se stát, že názory komunistů na zahraniční politiku, mise našich vojáků v zahraničí a církevní restituce můžou určité věci blokovat. Těžko povědět, jak bude vláda fungovat...

Co byste chtěl na závěr vzkázat čtenářům a voličům?
Samozřejmě jdeme do voleb s tím, že je chceme vyhrát, nikdo nejde do voleb s tím, že by je chtěl prohrát. My můžeme voličům slíbit to, že budeme pokračovat v tom, co jsme ve městě udělali. Budeme dál investovat do městského majetku, budeme investovat do celkových rekonstrukcí ulic. Budeme investovat do škol, starat se o to, aby město zůstalo takové, jakým teď je - zeleným městem, které má kolem 70 hektarů zelených ploch. A také, aby zůstalo městem bezpečným, uklizeným, a kde není třeba problém dát dítě do školky a do školy.

Dvě dámy, jeden dobročinný spolek: Pomáhají dětem, zdravotně postiženým i při nenadálých situacích. Více čtěte: ZDE.