Petr Čech, Mareš nebo Zuzka Light? Na Instagramu se dají vydělávat miliony, jak na to?

Zuzka Light je v první trojici nejúspěšnějších lidí na Instagramu
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Definice úspěchu na sociálních sítích je složitá. Pro někoho je úspěch, že může díky Instagramu spolupracovat s oblíbenou firmou, pro jiného je to velké množství pozitivních komentářů u sdílených fotek. Všeobecně uznávaná pomyslná veličina určující úspěšnost daného instagramera je však počet followerů neboli sledujících. 

Čeští instagrameři se těmito počty samozřejmě nemohou vyrovnat světovým celebritám a značkám, které se v mnoha případech pohybují okolo stovky milionů sledujících, ale v rámci naší země jsou na tom i tak minimálně velmi dobře.

Instagramový gól

Na první příčce se již dlouho umisťuje fotbalový brankář Petr Čech (@petrcech), který s počtem 1,7 milionu sledujících jistě již brzy atakuje dvoumilionovou hranici. "Důvodem jeho úspěchu je to, že hraje s anglickým klubem Arsenal FC, a tedy je pro něj jednodušší získat fanoušky i v zahraničí. Lidi si však získal také svým příběhem, kdy se po těžkém úrazu dokázal znovu postavit na nohy a vrátit se k fotbalu," říká majitel talentové agentury Bookin Agency.

Sklapovačky a sedm stovek tisíc sledujících

Druhá místo potvrzuje, že trend zdravého životního stylu má i u nás už spoustu příznivců. S více než 730 tisíci sledujících se na něm umisťuje Zuzka Light (@zuzkalight), která se na svém Instagramu a blogu zabývá cvičením a zdravou výživou. Zde opět velmi pomáhá podle všeho, že žije v Kalifornii a veškerý obsah sdílí v angličtině, tudíž jej činí zajímavým i pro zahraniční sledující.

Z frajírka v kožichu instagramovou hvězdou

Třetí příčku neokupuje nikdo jiný než nejznámější český moderátor Leoš Mareš (@leosmares), který se rovněž na předních místech umisťuje již velmi dlouho. V nedávné době mu však k novým fanouškům velmi přispěla kauza s Kazmou, ze které u mnohých vystoupil jako oběť, ale také ukázal svůj charakter tím, že kolem dopravní nehody neprojel, ale zastavil a pomohl. Aktuálně má na Instagramu přes 670 tisíc sledujících.

Nutno tedy poznamenat, že žebříček vedou osoby, které se primárně zabývají něčím jiným než sociálními sítěmi. Chcete-li na Instagramu uspět a získat statisíce followerů, zdá se, že dobrou cestou je stát se slavným fotbalistou, fitness trenérkou nebo moderátorem. 

Sociální sítě jako byznys

Dále je však žebříček plný i osob, pro které jsou sociální sítě plným úvazkem. Těsně za Leošem Marešem je youtuberka Shopaholic Nicol (@shopaholicnicol) nebo nyní již bývalý youtuber Jirka Král (@jirkakral). Moc pozadu není ani zpěvák Ben Cristovao (@bennycristo). Všichni zmínění mají na kontě šestimístné číslo začínající šestkou.

Nejsledovanější v zahraničí:
Cristiano Ronaldo 
- 147 mil.
Selena Gomez - 144 milionů
Ariana Grande - 137 mil.
Taylor Swift - 113 mil.
Beyoncé - 121 mil.
Kim Kardashian - 121 mil.
Kylie Jenner - 120 mil.
Justin Bieber - 103 mil.

Youtubeři pak ovládají i zbytek žebříčku, kde se nachází například Kovy (@kovy_gameballcz), Expl0ited (@expl0ited_) nebo Jmenuju se Martin (@martin_carev). Z dam pak můžeme zmínit blogerku Barboru Ondráčkovou (@fashioninmysoul).

Jsme světoví? Asi ano

Obecně lze říci podle slov Matěje Kretíka, že se český Instagram již velmi podobá tomu světovému. Každý se rád pochlubí, ať už jde o vypracované tělo, ovocný koláč nebo dokonalý makeup. Lidé se rádi chlubí také cestováním a přidávají fotky z různých koutů světa.

"Zajímavým trendem poslední doby je ukazování "nahé pravdy", kde se holky fotí bez makeupu, videa jsou vkládána bez upraveného zvuku, fotografie jídla nejsou zásadně retušovány. Jde o jakousi snahu ukázat věci reálné, takové, jaké opravdu jsou, bez filtrů a přikrášlování," upozorňuje Matěj Kretík. Typickým příkladem je například projekt Za normální holky (@zanormalniholky), ke kterému se pod hashtagem připojují stovky příznivců.