Morávek byl hrdina se smyslem pro humor. Věřil pouze v Boha a svoje pistole

Tři králové si sami říkali Tři mušketýři nebo Tři muzikanti
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Říkali si Tři mušketýři nebo také Tři muzikanti, ale až gestapo přišlo s přezdívkou Tři králové. Josef Balabán, Josef Mašín a Václav Morávek zatápěli nepříteli v okupované zemi do posledního dechu a na jejich hlavy byla vypsána milionová odměna.

Některé z akcí legedární skupiny Tři králové jsou jako vystřižené z amerického filmu. Odbojová činnost se většinou zabývala navazováním kontaktů, radiokomunikací s Londýnem a nebezpečnými sabotážemi. Jeden z hrdinů však prahnul po opravdu unikátním zpestření.

Sabotáž

Kromě vysílání zpráv z protektorátu na Západ vykonávali Tři králové primárně sabotážní činnost. Dodnes nejsou zcela jasné jejich reálné účinky. Mezi některé z nich patří rozmisťování výbušnin na lokomotivy, které mířily do Německa nebo Itálie. Nacistům škodili častým zakládáním požárů a pokládáním bomb k továrnám, které vyráběly válečný materiál.

Z dopisu Fleischerovi: “Oskare, ty Bídáku! Vsadil jsem se s Mašínem a Balabánem, že si od Tvého doutníku zapálím cigaretu. Vsadil jsem se o tisíc korun a oznamuji Ti, že jsem sázku v úterý vyhrál. Zanech týrání českých lidí, nebo Ti to přijde draho. Víme o Tobě a pomstě neujdeš. Na to nezapomeň. “

Vtipálek s odvahou

Václav Morávek byl vyhlášený šprýmař a stejnou vlastnost s oblibou a radostí předváděl v odbojové činnosti. Při výčtu kousků, které byl ochotný podstoupit, zůstává rozum stát. S pravidelností se nebál nosit na velitelství gestapa ilegální časopis V boj. Údajně se nebál použít převleku, aby navštěvoval hospodu, kde sedával Oskar Fleischer. Ten vedl skupinu, která měla Morávka dopadnout.

Legendární je jeho odvážný kousek, kdy si od něj nechal připálit cigaretu. Historku se následně nezdráhal připomenout dopisem. Podobný žertík zopakoval ve chvíli, kdy gestapo v jednom z ilegálních bytů zabavilo Morávkův zimník. Poslal tak pohled jakoby z Bratislavy se vzkazem, že se tak stěhuje do teplých krajů.

Poslední král

V roce 1941 postupně gestapo zadrželo zrazeného Josefa Balabána. Následně byl odhalen i Josef Mašín společně s Václavem Morávkem při radiovysílání v nuselském bytě. Služebně starší Mašín se obětoval a snažil se gestapo zdržet a prostřílet si cestu skrz. Získaný čas využil Morávek, aby se slanil z okna na drátu z vysílačky, což ho stálo levý ukazováček.

Mašín se dostal do zajetí a Morávek tak zbyl jako poslední. Nikterak nepolevil z odbojové činnosti. Postupně projde až 25 byty a mění krycí jména. Společnost mu dělají dvě pistole, které neustále nosil u sebe, a bible kralická, protože byl silně věřící. Z těchto podnětů vznikl citát: “Věřím v Boha a ve své pistole.”

20. prosince se z ilegálního bytu na Staroměstském náměstí prostřílel z obklíčení osmi příslušníků gestapa.

Poslední výstřely

Václav Morávek byl akceschopný celý rok od dopadení jeho kolegů ze skupiny Tří králů. Odtržen od odbojových struktur postrádal základní informace. Dvojitý agent Paul Thummel byl den před jejich schůzkou dopaden, což se Morávek nedozvěděl a na schůzku se přesto vydal.

Kolem poledne se stačil setkat s Gabčíkem a Kubišem z výsadku Anthropoid. Ti ho pravděpodobně žádali o pomoc při plánovaném atentátu na Heydricha.

Bez nadsázky perný den zakončil přestřelkou na Prašném mostě, kde měl pravděpodobně smluvenou schůzku s dvojitým agentem Thummelem. Když viděl, jak se gestapo zmocnilo jeho kolegy Václava Řeháka, pokusil se o jeho záchranu. Zde končí kroky posledního ze Tří králů. Postřelen a obklíčen přesilou gestapa nemá šanci na útěk. Dlouhá léta se počítalo s tím, že na poslední chvíli spáchal sebevraždu, ale pitevní zpráva odhaluje, že byl na místě popraven.

Skupina bratří Mašínů: Vrazi, nebo hrdinové? Měli v plánu i atentát na Gottwalda. Více čtěte zde.