Geniální šachista Fischer srážel Rusy jako kuželky, KGB z něj šílela

Bobby Fischer v roce 1960 v Lipsku (kolorováno)
  |   osobnost

Ve světě šachů není nouze o všelijaké podivíny a génie balancující na hraně šílenství. Legendární americký šachista Bobby Fischer ale svými manýry předčil všechny ostatní. Ruští soupeři z něj měli obavy, KGB se snažila, seč mohla, aby sovětští šampioni vítězili, ale nepomohlo to. Fischer je dokonale zničil.

V šesti letech malý Bobby našel šachovou příručku a jednu šachovou sadu, kterou pro zábavu koupila jeho sestra. Jeho svět se navždy změnil. Rok hrál sám se sebou, pak vstoupil do šachového klubu v Brooklynu. Měl IQ 182, dramaticky se zlepšoval, ve 14 letech se stal nejmladším juniorským šampionem USA.

O dva roky později porazil v Moskvě tamní juniorské šampiony a stal se nejmladším juniorským mistrem světa v dějinách. Rusy bytostně nesnášel a označil je za prasata, protože mu odmítli uspořádat zápas se světovým šampionem Botvinnikem z kategorie dospělých. Domů napsal, že nesnáší ruské lidi, což se dozvěděla KGB. Bylo jasné, že tenhle soupeř bude osobní.

Fischer nesnášel nejen Rusy, ale také Židy. Prohrál totiž s o 32 let starším ortodoxním Židem Sammym Rashewskym, podal na něj žalobu a do očí mu řekl, že právě přečetl Mein Kampf a bylo to moc zajímavé. Prohry obecně nesl Fischer špatně a reagoval často přehnaně. „Bobby se ze všeho nejvíc bál porážek. A bál se, že by nemusel obstát," tvrdil jeho přítel Arnold Denker.

Bitva bohů

V Reykjaviku nastoupil proti sovětskému velmistrovi Spasskému v zápase přezdívaném Bitva bohů. Byl to nejprestižnější možný zápas, braný jako souboj Spojených států a Sovětského svazu. Šlo o spoustu peněz, prestiž, titul světového velmistra. Spasskij se na něj připravoval s týmem dalších sovětských velmistrů, dostal k dispozici daču, vše sledovala KGB, která rovněž mapovala aktivity Fischera. Ten se v hotelu, kde trénoval, pohyboval vždy s rudou sbírkou všech Spasského partií. Znal je ovšem zpaměti.

Uzavřená místnost bez kamer

Na zahájení partie se Fischer nedostavil a nedostavil se ani druhý den. Problém byl, že Fischer chtěl větší peníze za vítězství a dostavil se, až když částka dosáhla jím požadovaného čtvrt milionu, která se kvůli němu musela zvýšit. Dokonale tím ovšem rozhodil Spasského. Ten ovšem vyhrál první dvě partie a měl dobře nakročeno Fischera porazit. Americký šampion následně požadoval, aby se další zápas hrál v uzavřené místnosti bez televizních kamer. Jeho bizarní požadavky během turnaje byly vždy splněny  - sporťák s automatickou převodovkou, bazén vyhřívaný gejzíry, tenisový kurt … Spasskij ustoupil a v místnosti pro stolní tenis bez kamer partii prohrál.

Rusové zuřili, Spasskij byl totálně rozhozený, v dalších zápasech všechno prohrál. Fischer chodil na zápasy schválně pozdě, KGB tvrdila, že Rus je při hře ozařován přístrojem CIA, rozebírali dokonce Fischerovu otočnou dřevěnou židli, ale nic nenašli. Fischer zmateného a zoufalého Spasského rozdrtil.  Žádnou partii nesehrál tak, jak experti čekali.

Nezapadám do představ lidí

V roce 1975 měl obhajovat titul mistra světa. Pořadatelům předložil 64 podmínek, pořadatelé vše splnili až na jednu, a Fischer k obhajobě nenastoupil. „Taky mě hodně lidí považuje za potrhlého, ale pouze proto, že nezapadám do jejich představ o životě,“ řekl o sobě a svých podivných způsobech.

Jenže díky těmto způsobům se mu už nikdy nepodařilo obhájit svůj jediný titul mistra světa. Šířil protižidovské a protiruské názory, stal se dokonce štvancem, zřekl se amerického občanství a dostal azyl na Islandu. Tam také onemocněl a skončil v nemocnici. Opět ji ale místo léčby tvrdohlavě opustil a zemřel následně doma 17. ledna roku 2007. Nikdy nikdo už nedokázal sovětské šachisty porážet tak jako tento výstřední génius. Mnozí jej dodnes považují za nejlepšího šachistu včech dob.

Zdroj: nytimes.com

KAM DÁL: Ruského velmistra Kasparova porazil počítač

 

Klíčová slova: