Elitu světových boháčů koronavirus nezasáhl. Jejich majetek utěšeně roste

Elon Musk je nadšenec do kryptoměn, jeho tweety pravidelně hýbou s jejich cenou
 

Koncem roku 2020 bylo na světě zaznamenáno 2 095 dolarových miliardářů, kteří dohromady vlastní jmění v hodnotě v přepočtu 200 trilionů korun. Podle agentury Bloomberg finanční krize spojená s koronavirem největší boháče světa příliš nezasáhla, naopak se jejich majetek zvýšil o 30 % a po několika letech titul nejbohatšího člověka získal nového zástupce.

1. Elon Musk (49 let)

Elon Musk je současně nejbohatší muž planety s majetkem převyšující 200 miliard dolarů. Jeho hlavním zdrojem miliardového přijmu je kosmická společnost SpaceX a automobilka Tesla. V minulosti také spoluzakládal platební portál Paypal, který se používá převážně v Americe. Během roku 2020 se díky prudkému vzrůstu akcií Tesly jeho majetek zhodnotil o 77 %. Tržní hodnota automobilky vzrostla dokonce o 743 %.

Elon Musk má jihoafrické, kanadské a americké občanství. Dohromady má 7 dětí. Jeho prvorozený syn v roce 2002 tragicky zemřel po 10 týdnech života. Musk současně žije s alternativní zpěvačkou Grimes, která se vyžívá ve vesmírných kostýmech. Minulý rok se jim narodil syn, kterému dali kosmické jméno X Æ A-12.

2. Jeff Bezos (57 let)

Jeff Bezos byl donedávna několikaletým nejbohatším mužem světa. Podnikatel a zakladatel internetového portálu Amazon vlastní jmění v hodnotě 182,5 miliardy dolarů. Stejně jako Elon Musk se zabývá vesmírnou turistikou, proto založil společnosti Blue Origin, která vyrábí součástky letecké technologie. Jeff Bezos je také vlastníkem významného deníku The Washington Post a od roku 2017 spolupracuje s americkou tajnou službou CIA.

V roce 2019 se rozvedl se svou manželkou MacKenzie Bezosovou, která se po majetkovém vyrovnání stala 4. nejbohatší ženou světa. Bezos své bývalé manželce přenechal čtvrtinový podíl společných akcií Amazonu. I po rozdělení obrovského jmění nadále Bezos zůstal na příčce tehdejšího nejbohatšího muže planety.

Majetek v miliardách USD
1. Elon Musk - 185,3
2. Jeff Bezos - 182,5
3. Bernard Arnault - 151,4
4. Bill Gates - 121,7
5. Mark Zuckerberg - 92,2
6. Zhong Shanshan - 92
7. Larry Ellison - 88,1
8. Warren Buffett - 88
9. Larry Page - 76,7
10. Mukesh Ambani - 75,3

3. Bernard Arnault (71 let)

Bernard Arnault je francouzský podnikatel a zároveň nejbohatší Evropan. Své současné jmění 151,4 miliardy dolarů získal jako předseda představenstva světoznámého koncernu LVMH, pod který spadá více než 60 značek luxusního zboží. Mezi ně patří například značka Louis Vuitton, Fendi, Dior nebo Sephora. LVHM se nezabývá pouze módou, ale taky luxusním alkoholem jako šampaňské Moët nebo koňak Hennessy. Bernard Arnault vlastní z celého holdingu luxusního zboží 47,5 % akcií.

Od roku 1991 je podruhé ženatý a má 3 děti. Byl svědkem na svatbě bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, se kterým je dodnes velmi blízký přítel. Arnault je držitelem nejvyššího francouzského státního vyznamenání – Řádu čestné legie.

4. Bill Gates (65 let)

Všem dobře známý zakladatel Microsoftu se stále drží na prvních příčkách nejbohatších lidí světa. V současné době jeho majetek v hodnotě 121,7 miliardy dolarů tvoří čtvrté místo žebříčku. Bill Gates založil technologický gigant již během studií na prestižní Harvardově univerzitě, kterou posléze opustil, aby mohl dál rozvíjet své podnikatelské plány. Microsoft se nejdříve zabýval prodejem jednoduchého kódovacího jazyka BASIC, který Gates sám vymyslel.

Od sedmdesátých let se nadnárodní společnost zabývá širokou škálou výroby nejrůznějších produktů, které jsou většinou spjaté s počítači. Mimo operační systém Windows pod Microsoft také spadá například herní konzole Xbox, Windows Phone nebo komunikační společnost Skype. Od roku 2000 Gates předal svou funkci v Microsoftu dlouholetému příteli Stevu Ballmerovi, aby se mohl intenzivně věnovat Nadaci Billa a Melindy Gatesových.

Manželé jsou považováni za historicky největší charitativní dárce všech dob. Společně se zabývají například bojem proti AIDS, obrně nebo sponzorují univerzitní školné. Bill Gates je nositelem několika státních vyznamenání včetně Prezidentské medaile svobody (USA), Řádu britského impéria (UK) nebo Řádu čestné legie (FR). V roce 1994 zakoupil sbírku prací malíře Leonarda da Vinciho, které pravidelně propůjčuje galeriím k výstavě. Před nedávnem se Bill Gates přiznal, že používá telefon s operačním systémem Android.

5. Mark Zuckerberg (36 let)

Třicetišestiletý zakladatel a výkonný ředitel sociální sítě Facebook vlastní majetek v hodnotě 92,2 miliardy dolarů. Doposud největší internetovou sociální platformu Zuckerberg spustil v roce 2004 se svými spolužáky z Harvardovy univerzity. Podobně jako Bill Gates školu opustil, aby se mohl věnovat rozvíjení společnosti. Zuckerberg mezi zakladateli zůstal ve Facebooku jako jediný kvůli nečestnému jednání vůči ostatním. Dokonce si prošel několikaletým soudním sporem se svými spolužáky, kteří tvrdili, že jim Zuckerberg koncept sociální sítě ukradl.

Zajímavostí je, že si zakladatel Facebooku jednou ročně vyplácí pouze symbolický jednodolarový plat, protože jeho majetek dosáhl takových výšin, že nemá smysl, aby vůbec nějakou mzdu měl. Mark Zuckerberg se mimo jiné pravidelně umisťuje posledních 10 let na první příčce nejvlivnějších Židů na světě. Stal se také nejmladším miliardářem všech dob, a to už ve 23 letech. Se svou dlouholetou přítelkyní a manželkou čínsko-vietnamského původu Priscillou Chanovou má 2 děti.

KAM DÁL: Rakovina prostaty či varlat je jen špička ledovce, říká známý urolog. Nabízí řešení, jak problémům předejít.