Místostarosta Kolína: Potřebujeme ve společnosti připomínat i pozitivní stránky

Tomáš Růzička je v Kolíně místostarostou.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kolín má momentálně v čele města silnou trojici. Starosta Vít Rakušan má po pravici prvního místostarostu Michaela Kašpara, po levici pak druhého místostarostu Tomáše Růžičku. S ním jsme mluvili nejen o politice, ale především o profesním životě a Kolíně jako takovém. Koho by rád jako dalšího prezidenta naší země, co si myslí o Andreji Babišovi a jak vnímal koalici se STAN?

Kopete za KDU-ČSL. Jak jste vnímal vytvoření koalice se STAN? 
Především jako snahu o zabránění mocenského monopolu jedné strany. Nabídnout občanům dobrou a stabilizující alternativu.

Co se stalo, že to nakonec nedopadlo?
Vládní krize výrazně posílila hnutí ANO, což nešťastně omezilo potenciál vznikající koalice. Získat potřebné hlasy pro koalici by se nepodařilo. Neustálá mediální kampaň navíc zafungovala a příznivci koalice se začali obávat, že nezískáme potřebných deset procent. Ve výsledku by raději dali hlas jiné straně, která potřebuje procent pouze pět.

Udělalo vám to radost?
Radost z toho rozhodně nemám. Nepřál nám čas na příznivější výsledek. Prostě nebyl. Pro tento případ existovala gentlemanská dohoda. Byla tu možnost jednoduše překlopit koaliční kandidátky do kandidátek naší volební strany se zachováním všeho dohodnutého a nabídnutého. Máme odpovědnost za hlasy voličů, odpovědnost za Českou republiku. To je zodpovědný přístup. Nechceme usnadnit Andreji Babišovi získat moc absolutní.

Osobně odmítám možnost nové opoziční smlouvy, kterou už jednou v minulosti uzavřel Miloš Zeman a Václav Klaus. Navíc existovala šance, že díky překlopení by vznikla slušná šance získat ty voliče, kteří se obávali desetiprocentní hranice. Je možné, že tím bychom ji překonali. Na podzim kandiduji ve Středočeském kraji právě za KDU-ČSL jako dvojka. Pokud uspějeme, z Kolína určitě neodcházím. Naopak. Jsou témata, která potřebují propojit.

PhDr. Tomáš Růžička 
- místostarosta Kolína a zastupitel města
- předseda komise k pomoci v hmotné nouzi
- ve volbách 2017 kandiduje za KDU-ČSL ve Středočeském kraji

Nemrzelo vás, že koalici nepodpořil váš kolega a starosta Kolína Vít Rakušan?
S Vítem jsme společně diskutovali problémy koalice a z nás dvou nemá z průběhu a výsledku radost nikdo. Spolupracujeme spolu už sedm let. Za tu dobu se Kolín výrazně změnil k lepšímu a lidé to vidí, mluví o tom, máme společné některé přátele, umíme pojmenovat stejné problémy. Naše koaliční spolupráce mohla fungovat podobně. V tuto chvíli nebude. To ale neznamená, že i nadále nemáme podobné cíle.

Jaké máte konkrétně na mysli?
Slušnější politiku, odvahu, přístup k lidem, naslouchat a pomáhat, to jsou jedny z mnoha věcí, které máme společné. Tady se bojím jedné podmínky a to je překročení pětiprocentní hranice pro vstup STAN do sněmovny. Svým kolegům držím palce, aby se hnutí STAN do sněmovny dostalo, aby ty volební hlasy marně nepropadly.   

Jaký je váš názor na kauzu Čapí hnízdo a věci, které se dějí kolem Andreje Babiše?
Stále platí, že Andrej Babiš nikdy pořádně dotační kauzu Čapího hnízda nevysvětlil a pochybnosti, otazníky stále zůstávají. A pokud ty důvody existují, je jistě důvodné to transparentně prošetřit a ukázat skutečná fakta.    

Máte už svého favorita v blížících se prezidentských volbách?
Volba, ať již bude jakákoliv, má být volbou svobodnou, volbou, která nerozděluje, ale naopak spojuje, propojuje napříč společností. Naše země potřebuje témata, osobnosti, které mohou nést pozitivní potenciál. Společnost je stigmatizována mnoha negativy, které ji rozdělují a šťastnější nečiní. Potřebujeme ve společnosti připomínat i pozitivní stránky, radost. Žijeme v zemi našich otců a jednou ji předáme našim dětem. Toto všechno bychom měli mít na paměti, až se budeme rozhodovat, komu dáváme důvěru. Taková má být i volba českého prezidenta. Volba, která nás ve výsledku může spojovat.

Myslíte si, že podobné hodnoty někdo z kandidátů vyznává?
Nedávno byl v Kolíně pan profesor Jiří Drahoš, jeden z kandidátů. Společně jsme strávili nějaký čas nad diskuzí o pobytových sociálních službách a o společnosti. Myslím, že patří k osobnostem, které by společnost spojovat mohly bez ohledu na politickou příslušnost.

Za co byste se letos jako místostarosta Kolína nejvíce pochválil? 
Jsme teprve v polovině roku a sluší se bilancovat v jeho závěru. Projektů probíhá poměrně hodně a jedná se především o týmovou práci. Vyberu například letošní nákup bývalé vyhlášené ubytovny v Legerově ulici s využitím dotačních prostředků, kde aktuálně připravujeme rekonstrukci na menší podporované byty určené například pro rodiče samoživitele nebo občany v tíživé životní situaci. Rekonstrukci nám opět z větší části pokryjí dotační prostředky.

"Naše země potřebuje témata, osobnosti, které mohou nést pozitivní potenciál. Společnost je stigmatizována mnoha negativy, které ji rozdělují a šťastnější nečiní. Potřebujeme ve společnosti připomínat i pozitivní stránky, radost. Žijeme v zemi našich otců a jednou ji předáme našim dětem."

Máte v rukávu i nějaký další?
Rád upozorním na projekt, kterým je poskytování energetických služeb metodou EPC. Díky projektu, který jsme připravovali déle jak rok, získáváme jednorázové zhodnocení našeho majetku ve výši 30 mil. Kč a investice jdou do vybraných základních škol, mateřských školek nebo třeba do městského společenského domu. Dalším náročným projektem je probíhající výměna lodžiových stěn, oken a dveří šestnáctipatrového městského bytového komplexu (90 bytů) s bezpečnou likvidací zjištěného zdravotně rizikového azbestu nebo rozsáhlý projekt snížení energetické náročnosti městského bytového komplexu v Benešově ulici včetně částečné rekonstrukce.

Co třeba nějaký projekt v rámci dopravy, o kterou se na radnici hodně staráte?
Rád zmíním projekt dynamických jízdních řádů pro autobusovou dopravu (např. v mobilní aplikaci a v budoucnu nezbytné pro chytré zastávky), na kterém pracuji společně s dalšími odborníky. Pro náročnost projektu jsem mimo stávající partnery oslovil i lidi kolem ROPIDu (Pražská integrované doprava). Ten nejlepší letošní projekt jsem ovšem realizoval až teď v létě. Vyrazil jsem se svými dětmi na týden do Orlických hor. Taková naše malá expedice Apalucha (smích).

Kolín zdědil velké dluhy z minulosti, teď se vše začíná obracet. Jak jste se dostávali z finanční pasti, kde byl první impuls?
Za stěžejní podmínku úspěchu považuji zodpovědnost k dodržení historické dluhové služby a nedělat dluhy nové. Mé první volební období na radnici bylo poznamenáno neskutečně prázdnou pokladnou s absencí prostředků na potřebné investice. Řešili jsme historické dluhy, probíhala finanční krize.

Jak začátky vnímáte s odstupem času?
Ohlédnu-li se zpět, bylo to opravdu těžké. Vydrželi jsme ten tlak, vydrželi různé útoky, snahy různých skupin nás odstavit. Už se nám dýchá lépe, ačkoliv je stále co zlepšovat. Zjednoduším to, děláme věci veřejně, zodpovědně, neschováváme se, nenecháváme za sebou dluhy, reagujeme na podněty prakticky nepřetržitě třeba právě na sociálních sítích, snažíme se a chceme. Naše názory jsou veřejně známé. Baví nás to. Děláme to i pro děti a jejich lepší budoucnost.

Je nějaké rozhodnutí, kterého zpětně litujete, a kdyby to šlo, vrátil byste čas?
Otec mi zemřel, když mi bylo dvacet devět let a maminka o deset let později. Mrzí mě, že jsem si je nemohl více užít.

Zakončit bychom měli náš rozhovor asi trošku více optimisticky. Tak kdybyste měl pozvat do Kolína turisty, na jaké tři věci by to bylo?
Starý židovský hřbitov, chrám sv. Bartoloměje, kolínskou synagogu a přidám ještě čtvrtou technickou památku, naši Vodárnu. Přijeďte se podívat. Přeji všem čtenářům hezký den.