Šťastné, veselé a covidové. Ale co bude dál, milá vládo?

 

Aktuální vlna pandemie se zdá být za vrcholem. Jak bude ale situace vypadat po Vánocích, během kterých dojde k většímu setkávání v rámci rodin? Budou počty nakažených dále klesat, nebo si zahlcení nemocnic vlivem extrémně nakažlivé varianty omikron vynutí kompletní lockdown bez ohledu na stávající tvrzení členů vlády, kteří kompletní omezení odmítají?

/KOMENTÁŘ/ Zatímco v listopadu překonávaly počty nově nakažených covidem i hranici 25 tisíc a tvořily nové rekordy, nyní se zdá situace stabilnější. Denní nárůsty se pohybují v jednotkách tisíc a postupně klesají. To je důvod, proč se nová vláda, v čele s premiérem Petrem Fialou, rozhodla ukončit 25. prosince nouzový stav. Lidé tak začali plánovat bujaré silvestrovské oslavy, ač před nimi vláda varuje. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek například v nedělní Partii na Primě řekl, že nechce lidi omezovat, raději jim bude věřit.

Dopadneme stejně jako loni po vánočních svátcích? Tehdy krátkou předvánoční euforii a nákupy vystřídal od 27. prosince 2020 vyhlášený pátý stupeň platného protiepidemického systému PES, který s sebou nesl uzavření většiny obchodů, mimo zboží základní potřeby, i služeb a zákaz nočního vycházení od 21 hodin večer do 5 hodin ráno. Kartami totiž může významně zamíchat nová varianta omikron.

Třikrát nakažlivější omikron

Ač v ní zpočátku i někteří odborníci viděli spásu, vánoční dárek, protože zprávy z JAR, odkud se varianta šíří, jsou poměrně optimistické, nyní se náhled na ni mění. V Africe se totiž omikron šíří především mezi pětatřicátníky, které obecně postihuje covid méně. Podle studie největší jihoafrické zdravotní pojišťovny Discovery Health je omikron třikrát nakažlivější než varianta delta, ovšem závažnost jeho průběhu oproti deltě se snížila jen o 29 %.

Očekává se tedy, že v evropských podmínkách může omikron způsobit až dvojnásobný počet těžkých průběhů a úmrtí než delta. Protože v evropské populaci je výrazně vyšší zastoupení starších lidí, a navíc špička vlny nákazy omikronem zde proběhne v zimním období, během kterého jsme obecně k virózám náchylnější. To ostatně potvrzují i zprávy z evropských zemí s nejvyšším počtem zachycených případů omikronu, tedy z Velké Británie, Dánska či Nizozemska. Podle posledních zpráv se přírůstky nakažených omikronem zdvojnásobují každé dva až tři dny.

Varovné zprávy ze zbytku Evropy

Nejdále zašli v boji s variantou omikron právě Nizozemci, kteří se rozhodli v zemi vyhlásit lockdown trvající do 14. ledna Otevřeno budou mít pouze obchody s potravinami, drogerie a lékárny. Ve školách jsou vyhlášeny prodloužené prázdniny, následovat je bude distanční výuka. Důraz je kladen na omezení setkávání lidí. Během Vánoc se členové jedné domácnosti mohou setkat maximálně se čtyřmi dalšími osobami.

O vyhlášení lockdownu uvažuje i Velká Británie. V Londýně již podle epidemiologů varianta omikron zcela nahradila deltu, nových případů je v zemi více než deset tisíc denně. Přitom 5. prosince jich bylo jen 246. Podle britského ministra zdravotnictví Sajida Javida se omikron šíří „velmi, velmi rychle“, dokonce rychleji, než naznačují statistiky. Odborní poradci vlády proto vyzývají premiéra Borise Johnsona k zavedení restrikcí v co nejkratším čase, aby se zabránilo kolapsu nemocnic.

Česká cesta

Nová česká vláda se rozhodla nouzový stav neprodloužit, podle ní jde jen o symbol, který nezaručí dodržování opatření. Zrušení jednoho z mála aktuálních omezení, tedy zavírací doby restauračních zařízení ve 22:00 hodin, by mohli lidé vnímat jako pozvánku k bujarým oslavám příchodu nového roku.

Premiér Petr Fiala svým prohlášením: „Hlavně je potřeba, abychom se všichni chovali zodpovědně,“ nabádá k osobní odpovědnosti každého jedince. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek pak přislíbil: „Pokud se bude situace vyvíjet negativně, vláda bude rychle jednat.“ O případných dalších opatřeních chce kabinet rokovat 29. prosince na základě čerstvých dat o variantě omikron z Velké Británie. Nebude už ale pozdě? Zase...

Zdroje: Novinky, Washington PostBusiness Standard, Lidovky.cz, Seznam Zprávy

KAM DÁL: Chybí Národnímu týmu pro zvládnutí epidemie odborníci? Pravděpodobný šéf zdravotnictví Válek to odmítá.

Klíčová slova: