Stamilionové zakázky na Praze 6 teď ovládá koalice. Poslední odpor byl zlomen

Je na radnici něco špatně nebo jde jen o informační šum?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Společností SNEO a. s. protékají každý rok velké peníze. Stoprocentně ji vlastní Praha 6. Jako majitel může zrušit prakticky jakékoli kontrolní mechanismy, které finance sledují. Jedním z takových kroků prý je i odvolání Vladimíra Šraiera z dozorčí rady. Prý proto, aby vedení radnice neviděl pod pokličku. 

Hned na začátku je třeba říct, že Praha 6 se rozhodně nedopustila ničeho nezákonného. Odvoláním zástupce strany Zelených Vladimíra Šraiera učinila to, na co má jako stoprocentní akcionář právo. "Požadoval jsem například předložení informací o stamilionových veřejných zakázkách organizovaných firmou SNEO pro Prahu 6," vysvětluje místopředseda zastupitelského klubu Zelených na Praze 6, jaký může být podle něj důvod odvolání. 

Mluvil do věcí, do kterých neměl?

Zelení tvrdí, že vládnoucí TOP 09 a hnutí ANO se nelíbilo, že jim Šraier mluví do něčeho, do čeho by zřejmě neměl. "Právě naše snaha o maximální transparentnost v hospodaření s městskými prostředky je za odvoláním našeho zástupce, o tom jsme přesvědčeni. SNEO od začátku odmítá zveřejnit informace o zadávání veřejných zakázek s tím, že se jedná o soukromou společnost," dodává předsedkyně zastupitelského klubu Zelených na Praze 6 Karolína Brabcová. 

Hlasování Valné hromady SNEO složené ze starosty a členů Rady MČ Prahy 6 nebylo jednohlasné. Podle zákulisních informací se hlasování zdrželi starosta a dva radní. Podle strany Zelených je to jen další důkaz, že "skutečnými vládci na Praze 6 jsou místostarosta Jaromír Vaculík (TOP 09), radní Roman Mejstřík (ANO) a předseda představenstva SNEO a pražský zastupitel Tomáš Jílek (TOP 09)."

Chtěli jsme samozřejmě znát i názor Prahy 6. Zeptali jsme se tedy, co je za odvoláním pana Šraiera, zda to opravdu může být fakt, že vedení městské části chce bez větší pozornosti rozhodovat o stamilionových projektech apod. Zároveň jsme žádali o alespoň krátké vyjádření starosty Ondřeje Koláře. Bohužel vedení Prahy 6 příliš sdílné nebylo a je tedy otázka, jestli má důvod něco tajit, nebo prostě jen nechce komunikovat. 

Ústy mluvčího Davida Poláka nám bylo sděleno: "Rada městské části Praha 6, jako jediný akcionář společnosti SNEO, vyhověla žádosti předsedy dozorčí rady, Jaroslava Holého, o posílení odborného zástupce v dozorčí radě. Z tohoto důvodu je nově v dozorčí radě zastoupen gesčně příslušný radní, v jehož kompetenci je správa majetku obce." Konec. Formálně krásné, jistě i stylisticky. Snad jen dodáme, že oním údajně kompetentnějším je Jaromír Vaculík z TOP 09. Na zbytek otázek jsme se bohužel odpovědí nedočkali.

Vladimír Šraier má bohatou podnikatelskou, finanční i managerskou praxi, má titul MBA. "V top managementu mezinárodní firmy se ode mě očekávalo, že předložené materiály podrobím kritické analýze. To samé jsem dělal jako zástupce občanů."

Točí se tam velké peníze

Přitom radnice skrz svoji společnost nechává proudit opravdu velké peníze. Například jde o dostavbu plaveckého areálu Petynka (hodnota 250 milionů korun), bytový komplex Dračky (až miliarda korun), SNEO je také organizátorem veřejných zakázek pro Prahu 6, jejichž objem je každý rok 100 - 200 milionů. Ve správě firmy je kontroverzní projekt Polikliniky Marjánka, kde je stále spousta otazníků kolem rekonstrukce a dostavby LDN (cca 250 milionů korun). Další projekty jsou zatím jen na papíře. Prý také proto, že před volbami mezi zástupci koalice stoupá napětí. 

V každém případě je přinejmenším zvláštní, že Praha 6 nechce transparentně vysvětlit nejasnosti, které samozřejmě čas od času nastanou. Tím spíš, když představenstvo SNEO ovládá aliance TOP 09 a ANO a nyní disponuje i většinou v dozorčí radě. Nikdo netvrdí, že musí jít nutně o nějaké zlo nebo hned milionové tunely.

Může se stát, že se lidé špatně pochopí a nastane informační šum. Pokud však radnice zaleze do ulity a bude dělat mrtvého brouka, situaci nepomůže, spíš naopak. Tím spíš, když jde o peníze, které jsou veřejné, a z logiky věci vyplývá, že lidé mají právo vědět, kam je jejich zvolení zástupci investují.