Je to neuvěřitelné, ale i Miloš Zeman je obyčejný smrtelník a má jen jedno zdraví. Ač si to možná jeho věrní nemyslí

Běhěm předání premiérského pověření do rukou Andreje Babiše
Zobrazit fotogalerii (4)
 

"V sobotu mi odešla nedoslýchavost a v neděli mi narostly nové vlasy," komentuje hradní výroky ohledně zdraví pana prezidenta na Twitteru profil Karla Schwarzenberga. Jak málo stačí k tomu, aby se náš pan prezident vyléčil ze všech svých neduhů. Už prý nemá cukrovku, "odešla" kamsi. Pravděpodobně si sbalila svých pět švestek a šla do světa.  Prezident nestárne, je věčný. Popírá čas, možná v něm dokonce cestuje tam a zpět. Nesmysl? Vůbec ne. Zhruba takto totiž Hrad interpretuje zdravotní stav hlavy státu.

/KOMENTÁŘ/ Pohled na pana prezidenta republiky budí v současné době lítost. Ne smích, to už dávno neplatí. Miloš Zeman je dnes všechno možné, jen ne komická figurka. Mnoha svými výroky i činy České republice uškodil tak, že se to bude jen těžko napravovat. Ale to teď nechme stranou. Jeho tělesná schránka viditelně chátrá. Prezident Havel netajil o zdraví nic, naopak třeba komunističtí prezidenti nebo dokonce i Masaryk pravdu zamlčovali. 

Cukrovka šla do světa

Přes to všechno se tým kolem hlavy státu snaží veřejnost přesvědčovat, že Zeman je naprosto fit a kdyby měl jen o něco více času, snad by si i zaběhl maraton nebo by si po několika trénincích na oblíbeném rybníku dal pár kilometrů s Ondřejem Synkem. Když náhodou začnou Ovčáčkovi a spol. docházet nápady, svedou údajné navážení se do hlavy státu na jiné prezidentské kandidáty. Ideálním terčem se stává Jiří Drahoš jakožto nejvážnější konkurent.

Zřejmě poprvé v historii lidstva jsme tak byli svědky toho, jak cukrovka svépomocí odchází z těla člověka. Daní za to je zřejmě fakt, že se pan Zeman sotva udrží na nohou, příkladem budiž předávání premiérského pověření do rukou Andreje Babiše. Na bývalého předsedu ČSSD byl natolik smutný pohled, že snad už i v Rusku snad i uvažovali o tom, že ho do druhého volebního období přestanou nutit. Nakonec si to asi, bohužel pro Zemana, rozmysleli.

Nepřátelé národa

Hradní propaganda si ovšem nic nezadá s tou z doby sovětských vůdců. Zatímco v éře Václava Havla jsme byli zvyklí sledovat prezidentův zdravotní stav do detailů a v době Václava Klause to vzhledem k jeho fyzické zdatnosti nebylo třeba, teď jsme pravděpodobně úmyslně uváděni v omyl a ovlivňováni nejrůznějšími kejklemi a mystifikacemi.

Nikdo by neměl právo starat se o zdravotní stav občana Zemana, pokud by si užíval klidného důchodu na Vysočině či kdekoli jinde. Dnes je však hlavou státu, osobou veřejně činnou, která chce navíc post obhajovat. Není proto tajemství, které by měl před veřejností mít. Pokud ho přesto má, je to špatný signál a ukázka špatného fungování.

I proto má současný prezident neustále kolem sebe armádu "pečovatelek", kterým se říká osobní strážci. Mají za úkol udržet ho na nohou.  A když už něco náhodou prosákne a veřejnost by se měla dozvědět pravdu, přichází na řadu vyhrožování rakovinou a urážky do lidských odpadů. Brněnský zastupitel Svatopluk Bartík by mohl vyprávět. Jiří Ovčáček je v tomto ohledu velmi vynalézavý.

Jestli však Bartík říkal pravdu a Zemanovi opravdu zbývá maximálně sedm měsíců života, co pak? Přijde na řadu nějaká forma vycpání prezidenta a ukazování ho z balkónu fanatickým davům? A je docela možné, že ze skříní vypadne nejeden kostlivec, protože ač se to prezidentovým patolízalům zdá neuvěřitelné, dokonce i Miloš Zeman je obyčejný člověk a jednou už tu nebude. 

Klíčová slova: