Sesazený starosta Starý: Viktora mě lidsky zklamal, je ale jen loutkou

Má důvod to, že Starého vystřídal právě Viktora?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Závěr minulého roku znamenal zemětřesení na kutnohorské radnici. Opozici se totiž podařilo sesadit starostu Martina Starého a dosadit do role nového starosty Josefa Viktoru. Paradoxní ovšem je, že je to bývalý koaliční partner Starého. Jak celou situaci s odstupem času vnímá právě Starý a jaké měl vztahy s Viktorou?

Jaká negativa může mít vaše sesazení na Kutnou Horu jako celek, jaké jsou třeba ohroženy projekty?
Největší obavu mám teď o projekt rozšíření technické výuky na základních školách. Tento projekt do konce roku vykazoval známky toho, že by mohl být pilotním projektem v rámci ČR. Tím, že díky osobním útokům skončila spolupráce s člověkem, který celý projekt vymyslel, mám obavy, že se jeho realizace nepovede v zamýšlené kvalitě i termínu dokončit, pokud nám budou přiznány dotace.

Jsou i nějaké další?
S místostarostkou jsme se snažili např. i o to, aby se z bývalých kasáren na Žižkově stal ve spolupráci s Ministerstvem vnitra a Krajským vedením PČR tzv. "policejní přijímač" (policejní škola). Tím by se zabránilo jakýmkoliv snahám a obavám do budoucna, třeba o vybudování zařízení pro uprchlíky. Projektů malých i velkých bylo opravdu hodně a bez neustálé každodenní konzultace s úředníky bude těžké je udržet při životě.

"Zvolení Josefa Viktory vnímám jako vyvrcholení sporů v bývalé vládnoucí koalici. To, že se jím stane právě on, mi už bylo jasné dlouho, protože často říkával, že starosta Starý mu nic neříká, nekomunikuje s ním," okomentoval situaci na kutnohorské radnici bývalý poslanec za KSČM Jan Klán, který chce být kutnohorským starostou.

Co se tedy může stát?
Proto mám v podstatě obavu o udržení všech projektů. Jak už někdo kdysi řekl – zkušenost je nesdělitelná, a protože jsem většinu projektů denně hlídal a posunoval a spolupracoval s úředníky, vím, co je to za obrovské množství práce. Kompetence se předat dají, vědomosti a povědomí, nápady nikoliv. Jsem tedy na nové vedení zvědav, obzvlášť když jsou už jenom dva. 

Jaký jste měl vztah s panem Viktorou během vašeho starostování?
Ryze pracovní. Znal jsem pana Viktoru z dřívějška a popravdě mě lidsky zklamal. 

Překvapilo vás, že nyní křeslo zahřívá právě on? 
Nepřekvapilo.

 

Není to trochu paradoxní, když byl váš koaliční partner?
Není to tak ani paradox, jako politika a politikaření. Ono je hezké sedět na židli starosty a být "tím nejvyšším". Ale je také potřeba si uvědomit, že za tím stojí obrovské penzum práce, zodpovědnosti a s tím spojených útoků na vaši osobu a práci. 

Proč myslíte, že je v křesle člověk z koalice a ne z opozice?
Protože se tady na malém městě dělá vysoká politika a nemyslí se na to, co by mělo být prioritou - rozvoj města. To, že na mém místě nesedí nikdo z opozice, ještě neznamená, že nikdo z nich za nitky zezadu netahá. Celý převrat rozhodně nebyl nápadem pana Viktory, který sehrál v celé akci jen roli "mého nástupce". Za vším stojí zcela jiní lidé, kteří teď spíše mlčí a vychutnávají si to, co si před 3 lety předsevzali. Ale věřím, že Kutnohořané nejsou hloupí.

"Zvolení Viktory byl tah opoziční Šance, která chce mít vše pod kontrolou. Stačí se podívat na provázanost s novým místostarostou, kterým je Karel Koubský starší z KDU-ČSL. Jeho syn Karel Koubský mladší je zastupitel za Šanci. Takže zde je vidět jednak rodinná provázanost, ale i posléze provázanost politická, kdy se bez hlasů Šance nic neschválí a pan Viktora bude jen loutka," podotýká Klán.

Otrávilo vás sesazení ze starostovského křesla, nebo se pokusíte o comeback?
Otrávený nejsem, spíš je to od lidí, kterým jsem alespoň kolegiálně věřil, obrovská podpásovka. To se nedělá a hlavně se na to nezapomíná. Teď mám víc času na sebe i na přemýšlení.

Cítíte stále podporu z řad lidí?
Je to už skoro měsíc, co jsem byl odvolán, a lidé mne na ulici zastavují, ptají se a vyjadřují podporu stále. Stejné je to i při návštěvě nějaké akce, výstavy, při nakupování nebo jen v hospodě, kam zajdu s přáteli na pivo. Podobné je to i na FB. Opravdu jsem takovou podporu nečekal.

Chcete něco svým příznivcům vzkázat?
Všem, kteří mi věří, bych rád vzkázal, že si toho moc vážím, že moc děkuju a rozhodně to nechci na podzim letošního roku vzdát. Zkusím znovu kandidovat, a pokud podpora bude stejná, o to větší chuť do toho budu mít.