Zeman a Babiš jako bratři v triku: Spojuje je minulost i napojení na ruský byznys

Zbrojař Jaromír Strnad je štědrým dárcem, podporuje Miloše Zemana i SPO
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš jsou v posledních měsících jako nerozluční přátelé. Vzájemně se podporují a kryjí své průšvihy. Zároveň se ruku v ruce snaží vzbudit dojem, že je nespojuje minulost, že si prostě "sedli". Jenomže to není pravda. Pravda není ani to, že by neměli napojení na toky ruských peněz. Spojovací článek se jmenuje Alexandr Beljajev. A to není jen tak někdo.

Pojďme si na začátku říct, kdo vlastně Alexandr Beljajev je. Tento potomek carského důstojníka spojuje dohromady prezidenta a premiéra této země a ukazuje jasně na fakt, že hlava státu například na svou předvolební nekampaň dostává prapodivné peníze.

Putin, Mečiar, Fico a další

Slovenský podnikatel ruského původu je těžká váha. Jeho konexe sahají na nejvyšší místa nejen slovenské politiky, osobní vazby má dokonce na prezidenta Ruska Vladimira Putina a ne náhodou se o něm mluví jako o ruské spojce pro střední Evropu. 

Prezidentská nekampaň Miloše Zemana stála 17 milionů korun. Většinu billboardů a další reklamy za něj zaplatila Strana práv občanů, spolek Přátelé Miloše Zemana (vede ho Zemanův kancléř Mynář a šéf jazzové sekce Srp) nebo společnost Euro - Agency. Tam je jednatelem Ivan Drbohlav, který před rokem 1989 prodával traktory pro Motokov a založil Mountfield.

Start jeho podnikatelské kariéry však spadá daleko do socialismu. "Jméno" si udělal zejména po ovládnutí popradské železniční a strojírenské společnosti Tatravagónka, což byla velká věc, kterou lemovala řada spekulací, nejasností a...mrtvol. Od té doby společnost roste a vydělává obrovské peníze. Veřejným tajemstvím bylo Beljajevovo napojení na Vladimira Mečiara, úzké vazby ho pojí s Robertem Ficem. 

Setkání s Babišem a Zemanova role

Vraťme se ale zpět do naší kotliny. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století totiž přichází zajímavé setkání. Beljajev se dává dohromady s Andrejem Babišem a dalšími manažery. Vzájemně si půjčují peníze a společnými silami privatizují státní firmu Petrimex. Později se jejich cesty rozdělily, ale Beljajev před časem potvrdil, že to bylo v dobrém a že zůstali přáteli (nepletete se, když si myslíte, že Babiš často hovoří o tom, že nemá napojení na velké ryby minulosti).

Ale jakou roli v tom tedy hraje prezident Miloš Zeman? Poměrně zásadní. Baljajev totiž postupně rozšiřuje svůj vliv a na řadu příchází i Česko. Spojuje síly se zbrojařem Jaroslavem Strnadem, jehož Excalibur Army (dnes Czechoslovak Group) ovládá spolu se společností Optifin Invest Alexandra Baljajeva a Michala Lazara firmu Dako-CZ. Právě tento subjekt věnoval na Zemanovu nekampaň 2 miliony korun, což je zřejmé při pohledu na prezidentův transparentní účet (stejná firma v letech 2013-2014 poslala na účet strany SPO, kde je čestným předsedou Miloš Zeman, celkem 3,5 milionu korun).

Další milion věnovala Zemanovi firma COMPOSITE COMPONENTS, kterou, světe div se, také zakládal Jaroslav Strnad a dnes ji vede jeho loajální zaměstnanec Petr Rusek. Ani jméno Jan Nekola není neznámé. Tento muž poslal na Zemanův účet 900 tisíc korun a jako právník se účastní většiny důležitých věcí, které se točí kolem Strnada.

Miloš Zeman před časem mluvil o tom, že presumpce neviny pro politiky neexistuje a měli by odstoupit, jakmile na nich ulpí byť jen stín pochybeni. Ovšem teď otočil a podle něj by se měla v případě Babiše presumpce neviny ctít. Jeden z mnoha názorových veletočů aneb říkám, co se mi hodí.

Další uzel rozpleten

A pak tu máme ještě spojení, které ukazuje na velmi zajímavé nitky vedoucí k vrcholným představitelům České republiky. Dnešní tiskový mluvčí Czechoslovak Group Andrej Čírtek byl totiž mluvčím hned čtyřech ministrů obrany. Nechme teď stranou, že firma figuruje v kauze tragických výbuchů munice ve Vrběticích. Ale spíš se zaměřme na fakt, že Čírtek, který se nijak netají obdivem k Babišovi, fungoval jako poradce hnutí ANO v době, kdy resort obrany vedl Martin Stropnický.

Jen tak mimochodem, tento Andrej Čírtek je členem představenstva společnosti PP Partners Prague, která se mimo jiné stará o zájmy Czechoslovak Group či Tatry. Ano, přesně té kopřivnické Tatry, za jejíž prodej v minulosti Miloš Zeman loboval v zahraničí (a za další firmy zbrojaře Strnada). Věřit na náhody by bylo v tomto případě stejné jako podezírat Karkulku z toho, že snědla zlého vlka. Tím spíš, když současný prezident prohlásil, že "se stal jejich neplaceným agentem". Myslel tím skupinu ovládající i Tatru. Náhoda není zřejmě ani to, že firmy Jaroslava Strnada jsou významným hráčem na poli dodávek pro českou armádu. 

Prezident Ruska Vladimir Putin ve středu prohlásil, že se nebude účastnit předvolebních debat s dalšími kandidáty v rámci "boje" o post hlavy federace. Prý jeho názory zprostředkují jeho zmocněnci. Že by se právě zde Miloš Zeman inspiroval?

Rovnice už bez neznámé

Je fajn, když prezident jakéhokoli státu pomáhá podnikatelům ze své země. Děje se to všude, lépe řečeno mělo by se to dít všude a je to vlastně jedna z mála věcí, které může hlava státu přímo ovlivnit během svých zahraničních cest. Mnohem méně normální pak je, když tyto firmy posílají tomuto prezidentovi "všimné" či sponzorský dar. Nazvat to můžeme jakkoli, skutečnost to nezmění. Přesně to se tedy stalo v případě Dako-CZ ze skupiny Jaroslava Strnada. 

Vlastně i to by se dalo možná přejít. Můžete si říct, že jsou pánové majitelé vděčni, jak jim prezident pomáhá, tak mu nějaké "drobné" pošlou. Navíc na transparentní účet, takže by se zdálo, že není co řešit. Ale díky oněm dvěma milionům od Dako-CZ se opět ukázalo, jak moc je propojený svět politiky a byznysu. A do jaké míry se všichni znají, i když se stokrát snaží tvrdit, že v pdostatě neznají vůbec nikoho a nečetli pomalu ani Babičku. Ekonomické propojení na lince Babiš-Baljajev-Strnad-Zeman by rozhodně nemělo zůstat utajenou rovnicí.