Zeman i Babiš se k olympiádě otočili zády. Nechat si ujít takovou příležitost je lajdáctví

Andrej Babiš rád ukazuje, že jedná v zájmu Česka. Proč tedy bojkotuje Jižní Koreu?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Oba dva tvrdí, že má být Česká republika na politickém poli aktivním hráčem. Nezbývá než souhlasit. Přesto se prezident Miloš Zeman ani premiér Andrej Babiš nezúčastní zahájení olympijských her v jihokorejském Pchjongčangu. Bude to přitom jedno z největších setkání vrcholných představitelů států z celého světa. 

Je to stejné, jako kdyby se propadající student doma zapřísahal, že se zlepší a opraví si příšerné hodnocení. Jenomže by se jaksi "zapomněl" učit. Zůstalo by jen u prázdných slov a chlácholení rodičů. Zbytečně, protože jednou přijde vysvědčení a pak všechno praskne. Babišova vláda v demisi se chová podobně. 

Zeman? Tam se to dá pochopit

U prezidenta Miloše Zemana se dá jeho neúčast pochopit. Byl na předchozích olympiádách v Soči i Riu, ovšem v době, kdy na tom byl zdravotně ještě dobře. Těžko si dnes představit, že by cestoval přes půl světa a pak důstojně reprezentoval Českou republiku. V tomto ohledu je tedy správné rozhodnutí, že zůstane doma a bude odpočívat. 

Slavnostní zahájení proběhne v pátek 9. února 2018, ukončení se pak uskuteční 25. února 2018. V Jižní Koreji se uskuteční olympiáda již podruhé. První olympijské hry v této zemi proběhly v roce 1988 v hlavním městě Soulu.

Jiné je to ale v případě premiéra. Jihokorejský prezident Mun Če-in přichystal pro zahraniční politiky na 9. února, tedy na den slavnostního zahájení her, velkolepou recepci. Bude tam řada hlav států z celého světa, předsedů vlád a dalších důležitých činitelů. Pokud si někde "udělat očko", tak právě tam. Naši zemi však bude reprezentovat "jen" předseda Senátu Milan Štěch. Přitom například naši sousedé ze Slovenska vysílají prezidenta Andreje Kisku, Poláci Andrzeje Dudu a tak dále. Všichni si moc dobře uvědomují, o co jde.

Musí poslechnout rozkaz šéfa?

Proč ne česká vláda? Andrej Babiš už před časem prohlásil, že takové cesty považuje za olympijskou turistiku. Mračil se tedy i na touhu ministryně obrany Karly Šlechtové či šéfa resortu školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagy, kteří koketovali s myšlenkou na hry vyrazit. Přitom důležitost takových setkání je srovnatelná s prestižními fóry nebo oblíbenými cestami do Ruska. V Jižní Korei se povede řada oficiálních jednání na nejvyšší úrovni.

Svoji účast nakonec odvolal i předseda Sněmovny Radek Vondráček, který se měl připojit ke Štěchovi. Prý je pracovně zaneprázdněn. Nebo zasáhl lídr hnutí ANO a jako vždy si prosadil svoji vůli? Trošku nešťastné, když Vondráček dostal osobní pozvánku přímo od předsedy jihokorejského parlamentu. Když pomineme ekonomické a společenské aspekty, tak to rozhodně nevrhá na Česko dobré světlo. Škoda, že zase jdeme proti proudu.