Pane premiére, co nám to děláte? Aneb mileniálové na tahu a není to jen o mlátičce Ondráčkovi

Zdeněk Ondráček má jasno, kam tuto republiku směrovat
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V souvislosti se zvolením Zdeňka Ondráčka do čela komise pro GIBS se demonstruje po celé republice. Hnutí Milion chvilek pro demokracii říká „Musíme začít dávat hlasitě najevo, že nepřijatelné věci prostě přijímat nebudeme“ a sbírá podpisy na petici za odstoupení premiéra v demisi. Seznam měst, kde se bude demonstrovat, najdete ZDE.

"Komunistická mlátička". Takovou přezdívku si poslanec KSČM Zdeněk Ondráček vysloužil. Zřejmě právem. Jako člen Pohotovostního útvaru Veřejné bezpečnosti spolu s dalšími mlátil studenty během demonstrací za svobodu v roce 1989. Proti jeho jmenování do čela GIBS se tak vzedmula vlna odporu a členové hnutí Milion chvilek pro demokracii sbírají podpisy na petici za odstoupení premiéra v demisi Andreje Babiše

Co je Chvilka pro Andreje?

Chvilka pro Andreje je studentská výzva českému premiérovi zveřejněná dne 17. 11. 2017. V předvolební smlouvě Andreje Babiše s občany ČR měl současný premiér pro lidi naléhavou zprávu a požádal je o chvilku času.

Studenti nyní žádají o chvilku času premiéra a mají pro něj naléhavou zprávu, že jeho slib "Budu podporovat a rozvíjet demokracii v České republice" berou vážně. Dne 17. listopadu 2017 navrhli studenti ve výzvě Chvilka pro Andreje deset bodů, jejichž respektováním by premiér mohl získat důvěru. Tady jsou:

  • Respektujte právní stát
  • Braňte svobodu médií
  • Nekumulujte moc
  • Veďte stát jako stát
  • Nezavádějte většinový volební systém
  • Odmítněte výrazné posilování prvků přímé demokracie
  • Učiňte transparentním své podnikání
  • Vzdejte se ministerstva vnitra
  • Buďte Evropan
  • Makejte

Sto dní po uveřejnění kampaně Chvilka pro Andreje studenti konstatují:
Andrej Babiš nemá zájem o dialog - opakovaně odmítl poskytnout na naši Výzvu veřejnou odpověď.
Andrej Babiš nemyslel vážně své předvolební sliby o rozvíjení demokracie. Naopak se ukázalo, že nejvíce stojí o vládu jediné strany a o koncentraci moci ve svých rukou; že vyjednává s fašisty a komunisty podporu pro takovou vládu; že nerespektuje ústavní zvyklosti a nestydí se vládnout "bez důvěry"; že se nechce vzdát svých vizí "stát jako firma" a osekání demokratických institucí.
Andrej Babiš je oprávněně veden jako agent StB a ukázalo se, že jeho trestní stíhání je dobře odůvodněné (zpráva OLAF).

Co bylo dál? Milion chvilek

V únoru mileniáni spustili kampaň Milion chvilek pro demokracii, která má trvat 100 dní. Jejím cílem je informovat a vzdělávat veřejnost o Andreji Babišovi a o tom, jak ohrožuje demokracii + upozorňování na konkrétní kauzy.

Studenti zveřejnili výzvu č. 2 s názvem Chvilka pro rezignaci. V ní konstatují: "My, níže podepsaní, pokládáme za nepřijatelné, aby 70 let po komunistickém puči a 29 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce!" Devět dní po spuštění akce Chvilka pro rezignaci je na petičním archu 60 tisíc podpisů.

Kdo organizuje kampaň? Miléniálové

Zakladatelé spolku o sobě říkají: "Jsme spolek Milion chvilek. Účelem našeho spolku je "podpora a kultivace demokratické kultury, občanské angažovanosti a veřejné diskuse v České republice." Členů spolku je kolem deseti, dobrovolníků máme více než sto a stále se rozrůstáme. Nejsme navázáni na žádnou aktivistickou skupinu, politickou stranu, univerzitu či podnikatelské struktury. Záleží nám na demokracii v naší zemi. Chceme, aby byla funkční, zdravá, silná a aby přinášela prospěch všem občanům bez rozdílu. Chceme, aby stále méně platil Masarykův povzdech: „Tož, demokracii už bychom měli, teď ještě nějaké ty demokraty.“ Věříme, že když se najde milion lidí, kteří budou ochotni pro demokracii něco malého dělat (najdou si chvilku), bude to poznat.

Posudky k Čapímu hnízdu upozorňovaly na rizika. Proč se nic nedělalo?