Ne každá vstupenka vás pustí na akci. Jejich kopírování vám může způsobit problémy

Nechat se okrást od prodejce je snadnější, než si myslíte
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Někdy vám ani oficiální lístek nemusí přinést vytouženou účast na jakékoliv akci. Slzy v očích vám pak nikdo nesetře. Půjdete domů a peníze jsou pryč, nikdy už je neuvidíte. Na jaké vstupenky si tedy dávat pozor?

/KOMENTÁŘ/ Ať už se rozhodnete nakupovat lístky na sportovní utkání nebo kulturní akce, měli byste si dát pozor. Největší distributor TiketPortal nabízí oblíbené HOMEtickety. Ty vypadají na první pohled neškodně. Přihlásíte se na server, zakoupíte lístek, vytisknete si ho, na stadionu nebo kdekoliv jinde s ním projdete přes kontrolu a užíváte si koncert nebo sportovní události. Jenže radost nemusí přijít vždy, když HOMEticket získáte.

Pozor na překupníky a prodejce

HOMEtickety totiž lze získat i jinou cestou, a to to těsně před událostí v místě konání a nebo na internetu na mnoha prodejních serverech. HOMEtickety ale mají jednu značnou nevýhodou. Dají se snadno kopírovat a díky tomu tak může prodejce prodat nespočet lístků na jedno konkrétní místo více lidem, kteří na to přijdou až ve chvíli, kdy už je pozdě. Podobný případ se přitom může stát kdykoliv, kdy si koupíte HOMEticket jinde než na TiketPortalu.

Takto jsem šel naproti podvodu i já sám. Během uplynulého víkendu jsem si totiž na jednom z prodejních serverů koupil za výhodnou cenu lístek na derby Sparta Praha - Slavia Praha a dost jsem zariskoval. Na klidu mi nepřidal ani fakt, že po koupi jsem si všiml, že daný prodejce dražil lístek ve dvou rozdílných aukcích.

Bere jen první

Okamžitě jsem samozřejmě kontaktoval distributora, ovšem ten mě jen utvrdil v tom, že je vše o důvěře a trochu i o štěstí. "Pokud si lístek zakoupíte mimo TiketPortal, sám se vystavujete riziku," bylo mi vysvětleno TiketPortalem na Facebooku.

V tomto případě opravdu neexistuje způsob, jak být v klidu a být si jistý, že někdo jiný nemá lístek přímo na vaše místo a nezabere vám ho. "Platí tu jednoduché pravidlo, kdo první projde turniketem, tak se na akci dostane, další už vpuštěni nejsou a posíláme je pryč," bylo mi distributorem řečeno.

Každopádně zkušeností s podobným podvodem je opravdu velmi mnoho. V zásadě je tak na každém kupujícím, aby si uvědomil, jestli mu to za ty nervy stojí. Já jsem měl tentokrát asi štěstí, ovšem je pravdou, že jsem šel na fotbal s vědomím, že ho mít nebudu, a proto jsem udělal vše pro to, abych byl na svém místě první.

Dorazil jsem na akci dvě hodiny před jejím oficiálním začátkem, na stadionu jsem byl jako jeden z prvních. Díky tomu už mi bylo naprosto jedno, kolik lidí mělo stejný HOMEticket, protože bylo jasné, že mně už nikdo mé místo vzít nemůže; a další, kteří zkoušeli projít přes čtečku čárových kódů, jednoduše měli smůlu.