Ani Babiš není sebevrah: S extrémisty zatím nepůjde, ANO obnoví jednání s ČSSD

Jaký teď zvolí Andrej Babiš postup?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hnutí ANO mělo před sebou zásadní rozhodnutí. Vykašlat se na většinu svých voličů a kývnout na vládní spolupráci s SPD a KSČM. Nebo si zachovat alespoň navenek zbytek důstojnosti, kterou jistě někteří jeho členové ještě mají, a zvolit jinou variantu.

Tři hodiny jednání a přešlapování. Nervozita, slovní přestřelky a sem tam zvýšený hlas. Tak nějak vypadalo jednání hnutí ANO, které rozhodovalo o budoucím směrování České republiky. Definitivní odklon k extrému se v tuto chvíli nekoná. Nakonec se zvolila varianta jménem "obnova jednání s ČSSD".

Tomio, schovejte šampaňské

Lídr hnutí SPD Tomio Okamura tak musí zase schovat šampaňské, které už měl dost možná připravené po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. "Věřím, že jsou ještě jiné varianty než jakákoli spolupráce s SPD," přála si před jednáním ANO například středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Její přání bylo nakonec vyslyšeno stejně jako celé řady dalších poslanců v parlamentních volbách vítězného subjektu.

Zeman se tento týden v Lánech sešel s premiérem v demisi Andrejem Babišem, který ho informoval o konci vládních vyjednávání s ČSSD. Zeman mu doporučil, aby dál vyjednával s KSČM a SPD.

Co si budeme povídat, Andrej Babiš může být všechno možné, jen ne hlupák. Moc dobře si uvědomuje, že jeho pozice na půdě Evropské unie by byla značně oslabena, pokud by kývnul na "extrémistickou variantu". Minimálně by se na něj jeho partneři dívali skrz prsty, což si už při své dosti pošramocené pověsti zkrátka nemůže dovolit. 

Jako premiér si vše pohlídá

Jednání o možné vládě, pokud k němu ČSSD svolí, však zřejmě ani tentokrát nebude žádnou procházkou růžovou zahradou. "Rádi si vyslechneme, co nabízejí. Pak se uvidí," nechal se slyšet Jan Hamáček.

Na druhou stranu, i když Hamáček i Jiří Zimola coby hlavní hráči ČSSD mohou být na koni, Babiš je tvrdý hráč. Nedá se předpokládat, že by najednou zkrotl jako beránek. Nejpravděpodobněji se tak jeví varianta, že se skřípěním zubů nechá ČSSD ministerstvo vnitra s tím, že z toho vytěží dostatečné množství plusových politických bodů.

Není přeci nic lepšího než začít vykřikovat, že jen díky němu a jeho ochotě ustupovat se snad vybruslí z krize. Co na tom, že několik měsíců tu samou krizi živil svojí neschopností dialogu a neochotě cokoli obětovat. Teď ale zřejmě nebude zbytí. Dá se však předpokládat, že výměnou za vnitro (možná i finance) bude ze strany ČSSD tolerován jako premiér. A z této funkce si vše v pohodě pohlídá. Jakýkoli odpor snadno utne hned v zárodku.

Okamura: Pelikána a Ťoka ve vládě nechceme, problémy máme se Šlechtovou a Stropnickým. Více čtěte zde.
Klíčová slova:
ANO