Mlčení se nedodržuje. Některé organizace ČSSD zveřejnily, jak hlasují o spolupráci s ANO

Jan Hamáček si přál, aby se informace nezveřejňovaly. Má však smůlu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hlasování jednotlivých organizací ČSSD začalo. Referendum má rozhodnout o tom, zda se strana připojí k hnutí ANO a vytvoří společnou vládu, pravděpodobně s podporou komunistů. Přesto, že celostátní vedení nařídilo mediální klid, některé organizace ho porušily a zveřejnily, jak hlasovaly. Může to ovlivnit ostatní?

Sociální demokraté z Prahy - Dejvic a Bubenče se vyslovili poměrně výraznou většinou pro vstup ČSSD do vlády s hnutím ANO. Vnitrostranického referenda se tam zúčastnily zhruba čtyři pětiny místních straníků, což potvrdil i předseda místní organizace Štěpán Stupčuk. Místní organizace ČSSD zahrnující Dejvice a Bubeneč byla jedna z prvních, v níž se hlasování uskutečnilo.

Hlasování o vstupu do vlády se bude koná od pondělí a bude probíhat až do 14. června na schůzích téměř 1 100 místních organizací strany. Celkové výsledky budou oznámeny o den později.

Účast byla vysoká

Ze 46 místních sociálních demokratů jich přišlo k referendu 37. Z nich 29 hlasovalo pro vstup ČSSD do vlády s ANO, proti jich bylo osm, oznámil Stupčuk. "Jsem velice potěšen vysokou účastí, takto vyjádřený názor řadových členů má obrovskou legitimitu," uvedl.

Stupčuk soudí, že pražští sociální demokraté budou vládní spolupráci s ANO premiéra v demisi Andreje Babiše spíše nakloněni. Může podle Stupčuka zapůsobit to, že kandidát ČSSD na ministra zahraničí Miroslav Poche je z Prahy. Naprostá většina členů v místní organizaci se vyslovila kladně s vnitřní výhradou toho, že personální návrhy předsedy ČSSD Jana Hamáčka budou akceptovány, dodal.

Proti vládě jsou podle zákulisních informací například v Opavě, Orlové nebo Bohumíně. Naopak pro vstup do vlády je Ostrava.

Šance prosadit program

Naopak předseda pražské ČSSD Petr Pavlík si nemyslí, že Pocheho jméno hraje v rozhodování nějakou podstatnou roli, připouští ale, že řada pražských sociálních demokratů může přihlédnout k tomu, že Praha by měla ve vládě zastoupení. Uvedl, že Poche je neprávem démonizován, jde podle něho o kompetentního kandidáta. Prezident Miloš Zeman jeho nominací nesouhlasí.

Pavlík se domnívá, že politika "antibabiš", kterou ČSSD podle něho dlouhodobě vedla, byla chybou. "U našich voličů nám to škodilo," řekl. ČSSD má nyní podle Pavlíka šanci prosazovat svůj program ve vládě i při nízkém volebním výsledku v loňských sněmovních volbách.

Pavel Telička: Některé lidi realita nezajímá. Vykopali jsme jámy, ze kterých se leze těžko. Rozhovor čtěte zde.