Lukrativní pozemky získala skupina Penta. Je náhoda, že její firmy a radnice k sobě mají blízko?

Jaké zájmy má starosta Prahy 6 Ondřej Kolář?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Městská část Praha 6 chtěla na lukrativních pozemcích areálu Na Dračkách stavět byty. K dispozici k tomu má tři miliardy v rozpočtu hlavního města. Stačí natáhnout ruku. Jenže smůla. Přesto, že bytový projekt na Ořechovce už měl reálné obrysy i stavební povolení, pozemky teď byly prodány skupině Penta za 436,5 milionu korun. Je náhoda, že vedení městské části a některé firmy Penty pojí nadstandardní vztahy? Proč nechtěl starosta Kolář jednat na magistrátu?

Areál, kde má bytový projekt Penty vzniknout, je bývalý brownfield na rozhraní mezi Ořechovkou a Veleslavínem. Radnice za areál Na Dračkách požadovala v soutěži minimálně 250 milionů korun, nakonec dostane téměř dvojnásobek. Za utržené peníze se zřejmě postaví například nový bazén, pokud tento návrh schválí zastupitelstvo. 

Prodej však halí řada nejasností. Městská část totiž původně plánovala, že byty postaví sama. Na základě posudku se však rozhodla areál prodat i s projektem formou takzvaného share dealu. Pozemky i projekt přejdou pod dceřinou společnost firmy SNEO (tu vlastní Praha 6), kterou pak radnice prodá soukromému developerovi. 

Nemá pozemky na byty, přesto prodává

Postup kritizovali Zelení z Prahy 6, podle kterých je zbytečné parcely prodávat, když už má městská část připravený projekt i se stavebním povolením. Zelení by dali přednost tomu, aby byty postavila firma SNEO a městská část je poté nabídla obyvatelům jako startovací byty pro mladé rodiny nebo pro preferované profese, jakými jsou učitelé nebo strážníci.

Bez výběrového řízení schválila rada městské části i prodej pozemku sousedícího s areálem bubenečské nemocnice, a to společnosti Nebeský klid, a. s., majetkově propojené rovněž s Pentou.

"Prodej byl zdůvodňován tím, že městská část Praha 6 ani její dceřiná firma SNEO nemají pro výstavbu ve vlastní režii dostatečné finanční prostředky. Marně jsme upozorňovali, že hlavní město Praha přitom disponuje třemi miliardami korun určenými právě na bytovou výstavbu a naopak shání vhodné pozemky. Starosta Ondřej Kolář na prosincovém zastupitelstvu na naše námitky odpověděl, že není od toho, aby chodil na magistrát škemrat o peníze," kroutí hlavou Petr Píša, opoziční zastupitel Prahy 6. Zastupitelé přitom tehdy o prodeji rozhodovali na základě neúplných podkladů - všechny klíčové informace totiž pro ně byly začerněny (informovali jsme zde).

Srovnání cen je zvláštní

Firmy skupiny Penta, která areál ve výběrovém řízení získala, přitom mají se současnou vládnoucí koalicí v Praze 6 (TOP 09, ANO, STAN, KDU-ČSL) nadstandardní vztahy. Společnost Vítězné náměstí, s.r.o (vlastněná společnostmi Penta a Kaprain), nedávno získala od šesté městské části bez výběrového řízení lukrativní pozemek při Vítězném náměstí, známý kvůli kauze tzv. Ledního medvěda

Žádaná lokalita ve Střešovicích má pochybnou minulost. Už v roce 2008 Praha 6 rozhodla o odkupu akcií společnosti FIMOS. Ta si areál měla pronajmout do roku 2017 za 75 milionů korun. Později vyplulo na povrch, že část peněz z odkupu akcií skončily na účtech exmanželky bývalého středočeského hejtmana Petra Bendla.

Srovnání prodeje areálu Na Dračkách a jiných transakcí přitom ukazuje značné rozdíly v cenách tam, kde nedošlo k výběrovému řízení. Zatímco v případě střešovických Draček činily náklady investora na jeden metr čtvereční podlahové plochy budoucí výstavby 32 630 korun, byla cena Vítězného náměstí méně než poloviční, pouhých 13 643 Kč.

Nevýhodný prodej?

"Ukazuje se zde, jak je nevýhodné, když městská část prodává pozemky za cenu znaleckého posudku, aniž by zorganizovala řádnou soutěž," uvádí k tomu Pavel Weber, místopředseda Komise pro otevřenou radnici Prahy 6.

V případě prodeje pozemků na Vítězném náměstí přitom mělo zastupitelstvo k dispozici tři znalecké posudky s rozdílnými cenami, zvolili ovšem ten nejlevnější, tedy pro městskou část nejméně výhodný. Jsou to všechno jen náhody a nafouknutá bublina? Nebo vážně není všechno úplně v pořádku?

Zajímavé je i to, že s penězi, které investor za pozemky Na Dračkách zaplatí, nebude moci Praha 6 bezprostředně disponovat. "Zisk z prodeje zůstane alokován v dceřiné firmě SNEO, kde bude použit v první řadě na kontroverzní výstavbu krytého bazénu Petynka s plánovanou umělou surfovou vlnou," vysvětluje opoziční zastupitelka Pavla Ducháčková Chotková.

Penta staví ve velkém

Mezi nejvýznamnější projekty Penty v hlavním městě patří kancelářský komplex Florentinum u Masarykova nádraží. Šlo se o první realitní projekt Penty v České republice. V Jinonicích firma přestavuje území po bývalé továrně Waltrovka na kancelářské a bytové budovy.

Poblíž Hlavního nádraží staví dvě kancelářské a jednu bytovou budovu v projektu Churchill. U smíchovského výjezdu ze Strahovského tunelu plánuje postavit kancelářský projekt SmíchOFF. Na brownfieldu mezi Masarykovým nádražím a Florencí má Penta v plánu postavit administrativní budovy s obchody, restauracemi a parkem podle projektu architektky Zahy Hadidové.

Rekonstrukce Šatovky? Buďme realisté, dřív než za 4 roky určitě nebude. Čtěte zde.
Klíčová slova: