Jan Čižinský to asi opravdu dokáže. Chybí mu už jen pár tisíc podpisů, ale co pak?

Může se Jan Čižinský opravdu stát primátorem Prahy?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Politické uskupení Praha Sobě získalo 87 700 podpisů pro kandidaturu hnutí do zastupitelstva hlavního města. Do 31. července, což je nejzazší termín registrace kandidátní listiny u úřadu pro účast v podzimních volbách, musí nasbírat podporu od sedmi procent obyvatel Prahy, tedy 90 616 podpisů.

Požadované množství podpisů uskupení pravděpodobně získá. Lídrem kandidátky Praha Sobě je poslanec a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (dříve KDU-ČSL). Potřebný počet podpisů musí Praha Sobě předložit na magistrátu společně s kandidátní listinou.

V dalších dnech úředníci podpisy zkontrolují a případně vyzvou sdružení k odstranění chyb, tedy dodání nových podpisů. Praha Sobě tak bude mít čas na získání dalších podpisů do 13. srpna. "Vytvoříme si tak co největší rezervu a předpokládáme, že splníme vyhlášený cíl 100 000 podpisů," uvedl zakladatel spolku Prázdné domy a kandidát sdružení Petr Zeman.

V podzimních volbách budou Pražané vybírat zastupitele na magistrát i na radnice městských částí. Na magistrátu nyní vládne koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN). V 65členném zastupitelstvu má těsnou většinu 33 hlasů.

Jsou úplně první

Sdružení nezávislých kandidátů, kterým je Praha Sobě, je uskupením pouze pro dané volby. Na rozdíl od politických stran není registrované na ministerstvu vnitra. Pro kandidaturu musí získat pod petici podporu sedmi procent obyvatel obce, ve které ve volbách kandiduje. Praha Sobě je prvním uskupením, které zvolilo tuto cestu pro volby do zastupitelstva hlavního města.

"V roce 2014 pro vítěze v Praze hlasovalo jen lehce přes sedmdesát tisíc lidí. Nás jich už dnes svým podpisem do voleb posílá podstatně víc," uvedl Čižinský. Podpisovou akci zahájilo sdružení loni v prosinci. Dobrovolníci podpisy sháněli i u volebních místností při lednové volbě prezidenta. Nyní má Praha Sobě po Praze zhruba 140 podpisových míst, kde mohou lidé připojit podpisy.

Referendum už tu bylo

Čižinský na sebe upozornil před několika lety bojem proti stavbě obchodního centra v Praze 7 a referendem o stavbě radnice. Jeho hnutí následně v roce 2014 získalo v městské části 43,69 procenta hlasů a další strany porazilo s náskokem více než 30 procentních bodů.

V novém sdružení se angažují i další členové vedení radnice sedmé městské části, a to radní Lenka Burgerová a Hana Třeštíková. Pokud ve volbách Praha Sobě uspěje, se chce zaměřit mimo jiné na kvalitu a dostupnost MHD či na investice do školství.

Jan Čižinský: Most bez architektonické soutěže je prostě zločin. A podpisy? Ty sesbírat musíme. Rozhovor čtěte zde.
Klíčová slova: