Penta prý získala pozemek o 80 milionů levněji. Na oplátku teď má platit předvolební mejdan Prahy 6

Lední medvěd se stavět nebude, pozemky však přesto zůstaly
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zelení z Prahy 6 upozorňují na podezřelé okolnosti spojené se společenským večerem Prahy 6, který se koná 7. září. Uzavřenou akci pro místní politiky, úředníky a podnikatele sponzoruje částkou 500 tisíc korun firma ze skupiny Penta, která od koalice TOP 09, STAN, ANO a KDU-ČSL získala před několika měsíci pozemek za nízkou cenu. Náhoda?

Z celkových nákladů 2,3 milionu korun hradí městská část Praha 6 přibližně 1,5 milionu, dalších 785 tisíc získala od několika subjektů formou sponzorského daru. Strana zelených upozorňuje na sponzorský dar ve výši 500 tisíc korun, který městské části v souvislosti s konáním společenského večera věnovala společnost Vítězné náměstí, s. r. o.

Posudky se lišily o desítky milionů
Tato firma byla totiž s radnicí Prahy 6 v několikaletém soudním sporu ohledně chybějící úhrady za věcné břemeno k pozemku na dejvickém Kulaťáku, kde byla původně plánována stavba tzv. Ledního medvěda. Soudní spory skončily loni dohodou mezi radnicí a investorem. Jejich součástí byl prodej pozemku, dosud ve vlastnictví městské části, investorovi.

"Podporovali jsme obecný rámec dohody, nicméně jsme nemohli souhlasit s cenou, za kterou byl prodej proveden. Na předmětný pozemek byly totiž vypracovány hned tři znalecké posudky, které se lišily o více než 80 milionů korun. Radnice se přitom rozhodla k prodeji za nejnižší cenu a během celé kauzy vyvinula enormní úsilí pro to, aby za prodej utržila co nejméně peněz," uvádí Petr Píša, zastupitel Prahy 6.

Skupina Penta a její dceřiné společnosti byly v uplynulých letech spojovány s několika kauzami v Praze 6. Od radnice (koalice TOP 09, ANO, STAN a KDU-ČSL) získala strategický pozemek při ulici Na Marně v blízkosti areálu bubenečské Chittussiho nemocnice, od městské firmy SNEO kupuje pozemek pro stavbu bytového areálu Na Dračkách a spekuluje se i o jejím zájmu o pozemek při ulici Na Špitálce s výhledem na Pražský hrad. Na úrovni hlavního města si vymohla mimo jiné změnu územního plánu v oblasti Masarykova nádraží, která umožní razantně zvýšit zastavěnost území.

Bez výběrového řízení schválila rada městské části i prodej pozemku sousedícího s areálem bubenečské nemocnice, a to společnosti Nebeský klid, a. s., majetkově propojené rovněž s Pentou.

Večírek pro politiky a úředníky

"Usilujeme o to, aby jednání města a městské části s developery bylo vždy otevřené a transparentní. Důležité je, aby radnice prosazovala veřejný zájem s ohledem na nejbližší okolí plánované výstavby – investor se má podle nás například podílet na nákladech spojených s nutným vybudováním veřejné infrastruktury. Situace, kdy investor namísto toho podporuje uzavřený večírek pro politiky a úředníky, je pro nás nepřijatelná," vysvětluje Pavel Weber, spolupředseda Zelených v Praze 6 a místopředseda Komise pro otevřenou radnici.

"Kolem společenského večera Prahy 6 je více podezřelých okolností. Rada městské části původně schválila jeho cenu ve výši 700 tisíc korun, po dvou týdnech však své usnesení změnila a cenu navýšila na více než trojnásobek. Z rozpočtu městské části jde nakonec na pořádání večera 1,5 milionu. To je částka, která je více než čtyřikrát vyšší než roční výdaje městské části na hospicovou péči," tvrdí Antonín Nechvátal, zastupitel Prahy 6 za Stranu zelených. "Výběr hostů, kteří obdrží pozvánku na uzavřený večer, rovněž není transparentní. Podle našeho názoru by bylo lepší, kdyby radnice namísto uzavřených večírků pořádala například ples, na který by si mohli zakoupit vstupenky i občané," dodává.

O Nemocnici Na Františku mají zájem nejméně čtyři firmy. Nejasnosti však přetrvávají. Více čtěte zde.
Klíčová slova: