Exposlankyně a kandidátka na starostku Unhoště tvrdí, že na dotace dosáhnou jen lidé spojení s vládnoucí koalicí

Mají se v Unhošti těšit na staronovou starostku?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Předvolební kampaň vrcholí, své zástupce do "komunálu" budeme znát už za pár dní. Někteří politici hojně slibují hory i s horákama, jiní využívají silných vyjádření. Kandidátka na starostku Unhoště však vytáhla opravdu silný kalibr. Tvrdí, že na finanční dotace dosáhnou jen někteří vyvolení zástupci stran, které "sedí" ve vládnoucí a krajské koalici.

Před volbami jsme si už tak nějak zvykli, že politici využívají všech možných prostředků, aby získali hlasy veřejnosti. Někteří jsou už tak "profláknutými" lháři, že jim těžko někdo uvěří byť jen nos mezi očima. Čas od času se ale objeví tvrzení, která jsou alarmující. Tím spíš, když nejsou jen tak nějakým plácnutím do větru v emocích či euforii.

Lenka Mazuchová
- bývalá poslankyně za ČSSD
- zastupitelka Středočeského kraje, v letech 2002–2006 a 2010–2014 starostka Unhoště
- v roce 2006 byla předsedkyní Okresního výkonného výboru ČSSD Kladno a byla členkou Krajského výkonného výboru ČSSD Středočeského kraje

"Vládní koalici a koalici ve Středočeském kraji tvoří hnutí ANO a ČSSD za podpory KSČM. Opravdu jste tak naivní, že si myslíte, že na některou z těchto finančních dotací nad rámec rozpočtu města dosáhnou komunální politici za strany, které nejsou v těchto koalicích, či dokonce nezávislí," tvrdí v představení své volební kampaně kandidátka na starostku Unhoště a bývalá poslankyně za ČSSD Lenka Mazuchová.

Peníze jen pro pár vyvolených?

Je to doznání k mnoho let budovanému klientelistickému systému, ze kterého je ČSSD často obviňována? "Toto byl důvod, proč jsem se snažil na Středočeském hejtmanství zcela zrušit individuální dotace a zavést zcela automatické a transparentní systémy přidělování dotací. Každý si mohl podle webové aplikace dopředu ověřit, zda dotaci dostane či nikoli, zda splní či nesplní kritéria," tvrdil Věslav Michalik (STAN).

Máme si opravdu myslet, že praktiky popsané paní Mazuchovou fungují jak na celostátní, tak i krajské úrovni? Mluvíme zde totiž zcela vážně o několika vyvolených, kteří se mohou "topit" v dotacích, zatímco ti méně šťastní, kteří s vládnoucí koalicí nemají co do činění, na peníze nikdy nedosáhnou.

Poslankyně, zastupitelka i starostka

Neřekl to přitom jen tak někdo, ale bývalá poslankyně, která bylo několik let přímo "u toho". Navíc byla krátce i zastupitelkou Středočeského kraje, v letech 2002–2006 a 2010–2014 pak také starostkou Unhoště. Je tedy zřejmé, že má informace "z první ruky", jako politička se dlouhé roky pohybovala jak na národní, tak i komunální úrovni. Dalo by se předpokládat, že moc dobře ví, o čem mluví. 

Bohužel Lenka Mazuchová na dotazy nereaguje, stejně jako vedení středočeské organizace ČSSD. Pokud jde o středočeské hejtmanství, tam její tvrzení odmítají. "Není to tak," řekl nám náměstek hejtmanky pro oblast financí a evropských fondů Gabriel Kovács (ANO) a dodal: "Poskytování individuálních dotací bylo v souladu s Programovým prohlášením Rady Středočeského kraje omezeno na minimum, a to jen na řešení mimořádných událostí a havarijních situací."

Pravda, nebo jen plácnutí do vody?

Pro úplnost je třeba dodat, že programy pro poskytování dotací ze středočeských fondů, ve kterých jsou uvedena hodnotící kritéria pro posuzování jednotlivých žádostí, jsou každoročně zveřejňovány v souladu se zákonem 250/2000 Sb. minimálně 30 dnů před začátkem podávání žádostí.

"V letošním roce byla v programech pro poskytování dotací ze středočeských fondů změněna nebo výrazně upravena hodnotící kritéria, a to ve smyslu odstranění nebo alespoň snížení možnosti subjektivního pohledu hodnotitelů na jednotlivé projekty tak, aby počty bodů byly všem projektům přidělovány podle přesně definovaných, prověřitelných kritérií. Výsledky hodnocení všech podpořených i nepodpořených žádostí o dotace jsou veřejně dostupné na webových stránkách Středočeského kraje," doplnil Kovács.

Na světě jsou tedy dvě protikladná vyjádření. Paní Mazuchová však není žádná politická začátečnice. Těžko se domnívat, že by do světa vypouštěla věci, které nemůže doložit. Uvidíme, snad se něčeho takového dočkáme. Do té doby je to jen pokus o to, aby před volbami zaujala. Což se jí jistě povedlo. Na druhou stranu, kde není žalobce, není ani soudce.