Rozhodnuto: Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu budou jednat společně

Jak to nakonec všechno dopadne? Může být primátorem i Jiří Pospíšil?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Piráti, Praha Sobě (PS) a koalice Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) začnou ve třech společně vyjednávat o programu možné budoucí koalice v metropoli. Poprvé se strany sejdou ve středu.

Nepůjde sice ještě o domlouvání koalice, ale vyjednavači budou diskutovat o programech stran. Potvrdili to zástupci vyjednávacích týmů Praha Sobě a Spojených sil pro Prahu. Piráti už deklarovali, že dávají přednost této podobě koalice. Volby v Praze vyhrála ODS, Piráti byli druzí, třetí skončila Praha Sobě a čtvrté Spojené síly pro Prahu.

Zřejmě vzniknou jednací týmy

"Sám jsem dnes několikrát mluvil s jedním z vyjednavačů Spojených sil, Petrem Hlubučkem, a potvrdil mi, že zahájíme trojstranná jednání. Ve středu nebo ve čtvrtek se se Spojenými silami a Piráty sejdeme nad programy a budeme hledat průniky," uvedl lídr PS Jan Čižinský.

Trojstranné jednání potvrdil také Hlubuček. "Položíme na stůl tři programy a kde budou sporná místa, tak ta vyřešíme," řekl Hlubuček. Podle jednoho z vyjednavačů Spojených sil pro Prahu a nynějšího radního Jana Wolfa (KDU-ČSL) nepůjde o schůzky, na kterých by strany domlouvaly přímo vznik koalice. "Bude to čistě o porovnávání programů. Pro konkrétní témata následně vzniknou jednací týmy," řekl Wolf.

Trvají na primátorovi

Lídr Pirátů Zdeněk Hřib dnes po odpoledním jednání se zástupci ANO řekl, že pro Piráty je stále preferovanou koalice s výše zmíněnými dvěma subjekty. Piráti předložili TOP 09 a STAN a PS nabídku, podle které by v jedenáctičlenné radě dostaly po čtyřech místech včetně náměstků, Piráti by obsadili dvě místa a post primátora.

"Pro nás je zcela klíčový program. Funkce primátora je pro nás podružná. V tuto chvíli to neřešíme," řekl Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu). Prioritami jsou bydlení, doprava a transparentní rozhodování. Shoda je zřejmě možná, ale je třeba si vyjasnit možné sporné body, aby případná koalice na magistrátu pracovala celé funkční období. Vyjednávací týmy by měly jednat tento a příští týden, potom vše vyhodnotí. "Považoval bych za selhání, kdyby koalice nebyla připravena, domluvena k ustanovujícímu dni zastupitelstva," dodal Pospíšil.

Volby v Praze vyhrála ODS, v 65členném zastupitelstvu obsadila 14 míst se ziskem 17,87 procenta hlasů. Piráti se umístili druzí se ziskem 13 mandátů. Praha Sobě získala rovněž 13 mandátů, stejný počet křesel má i TOP 09 a STAN. ANO skončilo na pátém místě s 12 zastupiteli.

Klíčová slova: