Jak naši politici tráví Štědrý den a jak vypadají jejich vánoční svátky?

Víte, co budete dělat o svátcích?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

S našimi politiky v průběhu roku nemáme slitování. Ovšem najdou se výjimky. Když udělají něco dobrého, chválíme je. A když se blíží Vánoce, jsme na ně dokonce i hodní. Zkrátka jednou v roce na Vánoce nejen, že teta peče vánočku a strejda housle popadne, ale i my se necháme na chvíli unést atmosférou.

Klasické Vánoce, nebo sem tam nějaká inovace? Dbáte na tradice, nejen co se týká slavnostní večeře? Pravdou je, že vlivů, kterým se dá podlehnout, je opravdu hodně. Samozřejmě ne vše je úplně dokonalé a být za každou cenu "in" může být na škodu. Jak to mají naši politici, co jejich sváteční sny?

Anketní otázka: Co pro vás znamenají Vánoce a jak vypadá váš Štědrý den?

VĚRA KOVÁŘOVÁ (poslankyně, STAN)
Vánoce pro mě znamenají, možná překvapivě, hlavně klid. Před Vánocemi jsem totiž řešila věci pracovní – můj návrh zákona o snížení DPH na jízdné či pozměňovací návrhy do rozpočtu na příští rok. Díky tomuto jsem prožívala a prožívám velmi hektické časy a Vánoce tak pro mě znamenají chvíli klidu a odpočinku po náročných jednáních, kdy se i mohu konečně věnovat své rodině. Můj Štědrý den - to je zpívání koled se sborem Chláchol a setkání s kamarády a lidmi z naší obce. Dojedu pro rodiče a celá rodina se sejde odpoledne. Večeři naštěstí připraví rodiče a pak si užíváme společný večer.

STANISLAV JURÁNEK (poslanec, KDU-ČSL)
Narození Krista jako největší dar lidem, tedy i mně, a na Štědrý den večer k tomu v rodině přidáváme malé dárky jeden pro druhého. 

CTIRAD MIKEŠ (starosta Mělníka)
Vánoce jsou pro mě na jedné straně směs lidových zvyků, jako je koleda, vánoční stromek, betlém, vánoční dárky, které nosí Ježíšek, či vánoční cukroví. Na straně druhé jsou svátky pokoje, rodiny a vzájemné lásky. Svátky vánoční jsou u mě spojeny s adventem a Štědrým dnem jako přípravou na vlastní svátek narození (vtělení) Ježíše Krista v Betlémě.

VOJTĚCH MUNZAR (poslanec, ODS)
Vánoce jsou pro mě svátkem radosti. Zejména radosti z blízkosti mé rodiny. Od doby, co mám děti, prožívám Vánoce intenzivněji a mnohdy se sám vracím do dětství. Náš Štědrý den je tradiční: zdobíme stromeček, zpíváme koledy, díváme se na pohádky, těšíme se na tradiční štědrovečerní večeři. Děti se těší zejména na nadílku. V noci pak rád zamířím na půlnoční mši.   

ZDENĚK HŘIB (primátor Prahy, Piráti)
Vánoce pro mě představují svátky, které by se měli trávit v rodinném kruhu. Štědrý den proto strávíme s dětmi u rodičů mojí manželky. Bohužel se mi u nich nepodařilo zatím prosadit kompletní štědrovečerní menu, jaké dělají moji rodiče. To má šest chodů, včetně například dvou polévek. Až na tento detail, si ale myslím, že to bude fajn.

HELENA LANGŠÁDLOVÁ (poslankyně, TOP 09)
Vánoce pro mne jsou svátkem připomínající příchod našeho Spasitele Ježíše Krista na tento svět. Štědrý den je u nás tradiční, strávený v rodinném kruhu.

MILAN POUR (poslanec, ANO)
Vánoce pro mne znamenají křesťanské svátky se zvyky, které naše rodina každoročně ctí. Těším se vždy na období pohody, rozjímání a  rodinné sounáležitosti. Na Štědrý den společně se synem připravujeme štědrovečerní menu, které představuje rybí polévku, smaženého kapra a lososa a vinnou klobásu s bramborovým salátem. Manželka s dcerou využijí situace a odpočívají sledováním televizních pohádek. Až do večera se postíme, dáme si pouze trochu hrachové polévky. O to více se těšíme na společnou slavnostní večeři. Odpoledne se jdeme dle počasí projít. Večer vkládáme kapří šupiny pod talíře, rozpůlíme jablíčka, zapálíme františka a provoníme purpurou sváteční atmosféru. Letos ještě chci navíc lít olovo, tak doufám, že se mi nic nestane :-). Po rozbalení dárků se společně s rodinou díváme na premiéru pohádky a potom jdu s manželkou obvykle na půlnoční, která je však v Milovicích již zpravidla 2,5 hodiny před půlnocí, neboť farář musí stihnout ještě půlnoční v Lysé nad Labem.

VLADIMÍR KOŘEN (starosta Říčan)
Mé vnímání Vánoc jako celku se vlastně ani popsat nedá. Několika slovy: Zázrak, kouzlo překvapení a odkrytí tajemství. Kolem třpyt a světlo, vůně jehličí i kadidla o půlnoční. Do toho cinkání plechového stromečku, které se občas potká s rytmem vánočních melodií a křupání sněhu pod botami při noční cestě z kostela. A hlavně rozzářené oči blízkých lidí a vánoční pohlazení či objetí… Vánoce jsou pro mě svátkem lidství. A jako křesťan slavím dotek s energií, která nás přesahuje a je zdrojem radosti…

PAVEL TELIČKA (europoslanec)
Pro mě především klid, pohodu, žádné cestování. Štědrý den trávím se ženou a dospělými dětmi, letos bohužel poprvé bez staršího syna, který na rozdíl od dcery nemůže dorazit. Tak vezmeme výjimečně ke stromku naše psy.

JIŘÍ KOBZA (poslanec, SPD)
Vánoce jsou pro mne důležité a je dobré trávit je s rodinou. Je to odkaz předků a Štědrý den přináší mnoho pozitivní energie, kterou si s sebou neseme do dalšího roku. Štědrý den se především snažíme trávit společně v klidu a v pohodě, navštěvujeme se se sousedy, uděláme si vánoční vyjížďku na koních po okolí a po večeři posedíme všichni spolu u stromečku.

STANISLAV GROSPIČ (poslanec, KSČM)
Vánoce a vánoční dny pro mě především znamenají hlubokou sváteční tradici, dobu klidu a času tráveného v kruhu své rodiny a blízkých přátel. Štědrý den vypadá prostě. Trávíme jej doma, navštívíme babičky a dědečka, zajdeme společně na hřbitov, připravujeme sváteční večeři, což je má záležitost, nechybí malá společná procházka a samozřejmě poslouchání pohádek, které k vánočním dnům neodmyslitelně patří. 

ZUZANA MAJEROVÁ ZAHRADNÍKOVÁ (poslankyně, ODS)
Na Vánoce si připomínáme narození Ježíška - sice v nejchudších možných poměrech, ale s milující maminkou a láskyplným pěstounem. I proto jsou pro mě Vánoce především svátky rodiny. A i proto trávím celý Štědrý den doma, s manželem, syny a mými rodiči a kromě klasického shonu při uklízení, smažení a balení dárků si povídáme, posloucháme na pozadí ruchu hudbu a jsme šťastní, že smíme trávit společně - a všichni - další svátky.

JOSEF PÁTEK (starosta Čelákovic)
Vánoce jsou pro mne svátky klidu. Opravdové Vánoce pro mne začínají v momentě, kdy ukončuji prosincové zasedání zastupitelstva. V tu chvíli ze mne spadne stres a konečně začínám nasávat tu pravou vánoční atmosféru. Štědrý den je pro mne dnem velmi slavnostnímí. Ryba, salát, mše, pohádky, stromeček a rozzářené oči mých dětí u něj nemohou samozřejmě chybět.

JANA PASTUCHOVÁ (poslankyně, ANO)
Vánoce jsou mé nejmilejší svátky spojené jedním slovem RODINA. Můj Štědrý den? Den před Štědrým dnem uděláme společně s manželem bramborový salát a polévku. Na Štědrý den dopoledne upeču štrúdl, obalíme kapra a řízky a jdeme ven. Většinou do lesa s nějakou dobrotou pro zvířata. Navečer jedu pro svoji maminku, která tráví Štědrý den s námi. Společně se ještě zastavíme zapálit svíčku tatínkovi, který tu už bohužel s námi není. Manžel mezitím doma usmaží kapra a řízky. Pak už jen všichni sedneme ke stolu a prožíváme pohodu, klid a vánoční večer. Následně si rozbalíme dárečky, zavoláme svým dětem, které už mají své rodiny, a večer se díváme tradičně na novou pohádku. Následně si povídáme a společně rekapitulujeme skoro ukončený rok.

TEREZIE RADOMĚŘSKÁ (TOP 09)
Vánoce jsou pro mne rodinné svátky, kdy si jako křesťané připomínáme narození Ježíše Krista.
Štědrý den se snažíme prožít v maximální pohodě. Stromek už je nastrojený, strojíme ho s mužem v předvečer, tak jen děti doplní nějaké vlastní ozdoby. Dopoledne chodíme na procházku po Praze, díváme se, jak lidé vypouštějí kapry do Vltavy, házíme rohlíky rackům a podobně. Oběd bývá velmi skromný, postní lehká polévka. I základ večeře, rybí polévka i bramborový salát, je hotov již z předchozího dne. Proto odpoledne jen dokončujeme výzdobu bytu, skládáme dárky pod stromek, vyřizujeme vánoční přání, posloucháme adventní hudbu. S nadcházejícím večerem muž s dětmi připraví slavnostní stůl, já dodělám večeři. Jíme ryby, ale z našeho pobytu v Berlíně jsme si přivezli zvyk jíst také pečené duryňské klobásy. Proto je pak na stole větší výběr. Po večeři jdeme ke stromku. Tady si napřed přečteme biblickou zprávu o narození Ježíše a pak rozdělíme dárky. V průběhu večera se musí najít čas na to, aby každý své dárky ukázal, pohrál si s hračkami nebo prolistoval novou knihu. Televizi na Štědrý den nepouštíme, zato ale hrají vánoční koledy. O půlnoci jdeme na mši a při návratu se zpravidla stavujeme pod Karlovým mostem, kde se scházejí na svařené víno malostranští sousedé. Dlouho se však nezdržíme, protože ráno na Boží hod je krásné, klidné a bylo by škoda ho zaspat.

EVA SYKOVÁ (kandidátka do Senátu za ANO)
Vánoce je pro mne čas odpočinku, setkávání se s rodinou a přáteli. Mají pro mne stále kouzlo tajemných okamžiků s hudbou a přírodou, kam se více dostanu. Nejkrásnější okamžiky jsou rozzářené a šťastné tvářičky mých 3 vnuček, které mají radost ze stromečku a z dárků. Také se zastavím a mám čas hodnotit, co se mi během roku povedlo a nepovedlo. Náš Štědrý je stejný již od mého mládí. Mám již vše připraveno den předem. Na Štědrý den dopoledne rodina slaví můj svátek, obvykle je zvu na oběd. Odpoledne se jdu s manželem projít a zajdeme do Týnského chramu, kde jsme měli svatbu. Večer většinou přijde jeden ze synů, rodina druhého syna zůstává s dětmi doma a přijdou až následující den. Máme tradičně kapra s bramborovým salátem a určitě si pustíme Rybovu Mši vánoční, která była poprvé hrána v Rožmitále pod Třemšínem, kde jsem se narodila, a v kostelíku, kde była J. J. Rybou provedena, jsem była i pokřtěna. Večer také hodně vzpomínáme na své a manželovy rodiče, vyprávíme si příhody z dětství.