Střet zájmů premiéra Babiše: Krajský úřad rozhodl o odvolání

Je velmi úsměvné, když podřízená Andreje Babiše rozhoduje o jeho střetu zájmů
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Středočeský krajský úřad zrušil rozhodnutí černošické radnice v kauze podezření ze střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) nebo část tohoto rozhodnutí a věc vrátil k novému projednání. Vyplývá to z dnešního vyjádření tiskového oddělení hejtmanství. Podle kraje byl dnes spis včetně rozhodnutí předán zpět černošickému městskému úřadu. Starosta Černošic Filip Kořínek (Věci černošické) odpoledne potvrdil, že spis byl na podatelnu úřadu skutečně doručen.

/STŘET ZÁJMŮ/ Babiš v Bruselu před summitem EU řekl, že věc pokládá za další pokračování útoku proti své osobě. "Já jsem postupoval podle zákona a nemám k tomu co říct," prohlásil s tím, že ve finále spor vyhraje. Babiš dodal, že podle takzvaného 'lex Babiš' splnil vše, co splnit měl. Věc je podle něj v první řadě snahou udržet jeho potíže ve veřejném prostoru.

Premiér čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert, který dal v únoru 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Městský úřad v Černošicích mu v lednu za přestupek v podobě střetu zájmů uložil pokutu, podle deníku Právo šlo o 200.000 korun. Babiš se odvolal, případem se tak zabývali krajští úředníci.

Neveřejné řízení

"Krajský úřad Středočeského kraje podle paragrafu 90 odst. 1 písm. b) správního řádu věc vrátil k dalšímu projednání MěÚ Černošice. Tím je ´řízení o odvolání´ vedené krajským úřadem pro tuto chvíli ukončeno," oznámilo dnes tiskové oddělení hejtmanství. Jaký byl výsledek řízení, přímo neuvedlo. Podle zmíněného paragrafu odvolací správní orgán napadené rozhodnutí nebo jeho část zruší a věc vrátí k novému projednání správnímu orgánu, který rozhodnutí vydal.

"Jediným, kdo se může k obsahu rozhodnutí v tuto chvíli vyjadřovat, je účastník správního řízení, respektive zplnomocněný zástupce účastníka řízení," uvedl ředitel krajského úřadu Jiří Holub. Upozornil na to, že správní řízení je neveřejné, stejně jako obsah spisu. Zmocněnec, který premiéra zastupuje, si již rozhodnutí vyzvedl z datové schránky. Verdikt se tak podle Holuba stal pravomocným.

Hejtmanka je veselá kopa

Opoziční krajští zastupitelé za STAN navrhovali, aby případ kvůli možné podjatosti převzal některý ze sousedních úřadů, například v Praze. Poukazovali na to, že ve středních Čechách vládne Babišovo hnutí ANO. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) to označila za úsměvné. Připomněla, že pražskou radnici vede Pirátská strana, která krajský úřad v souvislosti s Babišovou kauzou kritizovala.

Což je v podstatě totéž, jako kdyby prohlásila, že nevěří institucím, které jsou do kauzy "namočené". Vtipné pak v tomto kontextu je, že těžko najdete více zainteresovaný úřad, než je ten středočeský, který vede pravá ruka bosse hnutí ANO.

Zvláštní načasování

Piráti upozorňovali na nedávnou reorganizaci středočeského krajského úřadu, která podle nich vyvolává pochybnosti kolem rozhodování úředníků. Odbor správních agend, který měl případ řešit, byl začleněn do odboru legislativně právního. Ředitel krajského úřadu Holub účelovost změn odmítl. Reorganizace se podle něj začala chystat už loni a s kauzou nesouvisí. Příslušní úředníci podle něj nebyli přesunuti jinam ani propuštěni a jejich kompetence zůstaly stejné.

Premiér se hájí tím, že holding vložil do svěřenského fondu, a tím splnil povinnosti dané zákonem. Podnět odeslala loni v srpnu do Černošic Transparency International ČR. Radnice v Černošicích je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, v nichž premiér žije. "Je těžké nyní hodnotit bez přístupu k dokumentům, zda je rozhodnutí relevantní a oprávněné, nebo zda úřad hraje pouze o čas, což nahrává spekulacím o podjatosti," komentovala na twitteru postup krajského úřadu Transparency International ČR.