Praha 11 chce po exstarostovi peníze za odstranění textu z kříže

Problémy kvůli kříži? Ano, je to tak
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Praha 11 vymáhá po bývalém starostovi Jiřím Štylerovi (Hnutí pro Prahu 11) částku 7 018 korun za odstranění jeho jména z podstavce kříže, který nechal v roce 2016 za svého působení instalovat na chodovském hřbitově. Hnutí pro Prahu 11 (HPP11) je sice proti, ale v zastupitelstvu bylo přehlasováno.

Na podzim 2016 nechala radnice instalovat kříž na chodovském hřbitově. V rohu mramorového podstavce byl nápis "starosta Štyler". Text vyvolal vlnu kritiky. Štyler pak nechal na své náklady text přelepit mramorovou destičkou. Kauza byla v listopadu 2016 zmiňována, když byl Štyler zastupitelstvem z funkce starosty odvoláván.

Když nezaplatí, dají na něj žalobu

Vedení městské části však podle zastupitele a senátora Ladislava Kosa staršího (HPP11) usoudilo, že překrytí není dostatečné, a nechalo text vyfrézovat. Letos pak rada městské části přijala usnesení, ve kterém schválila vymáhání částky 7 018 korun za odstranění textu po bývalém starostovi soudní cestou. Pokud Štyler neuhradí částku po zaslání předžalobní výzvy, městská část na něj podá žalobu.

Místostarosta Martin Sedeke (ODS) dnes zdůvodnil rozhodnutí o tomto postupu tím, že nechtějí riskovat případné popotahování, pokud by v případě nevymáhání bylo současné vedení Prahy 11 osočeno z toho, že nejednalo s péčí řádného hospodáře.

Prý je to politická záležitost

Šárka Zdeňková (HPP11) rozhodnutí rady označila čistě za politickou záležitost. Podle Martina Farmačky (HPP11) se za každého starosty něco postaví nebo vydá, jako příklad uvedl dříve vydané pamětní knihy, ve kterých je jméno a fotografie starosty.

Po volbách v roce 2014 vládla v městské části koalice HPP 11, ANO a TOP 09 pod vedením Jiřího Štylera. Koncem roku 2016 se koalice rozpadla a zastupitelstvo Štylera odvolalo. V lednu 2017 byl starostou zvolen Petr Jirava (ANO), radnici pak vládla koalice TOP 09 s ANO a nezávislými s podporou několika dalších zastupitelských klubů. Od února má Praha 11 nové vedení, které je složené z Pirátů, ANO, ODS a klubu TOP 09 a STAN.

Praha 11, v níž žije 77 600 obyvatel, je na jihu hlavního města. Městská část zahrnuje katastrální území Chodova a Hájů.