Jiří Pospíšil: Pane Zemane a pane Babiši, omezte aktivity ruských tajných služeb v Česku

Lidská svoboda je pro Pospíšila velmi důležitá
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil vyzval prostřednictvím otevřeného dopisu prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše, aby se soustředili na omezení aktivit ruských tajných služeb na území Česka. Dopis je reakcí na stále eskalující informace o nevýhodných pronájmech nemovitostí pro členy ruského diplomatického sboru a údajného pronajímání bytů v majetku České republiky.

Podnikatelské aktivity ruských diplomatů jsou podle Pospíšila porušením zvyků i mezinárodního práva. "Již řadu let na bezpečnostní rizika spojená s aktivitami velvyslanectví Ruské federace upozorňuje Bezpečnostní informační služba. Podstatná je v tomto ohledu zvláště snaha Ruské federace ovlivňovat politickou situaci v Evropské unii, a zvláště pak v zemích tzv. „blízkého pohraničí“, kam se v očích Ruska stále – spolu s ostatními bývalými satelity Sovětského svazu – bohužel i v dnešní době řadí naše vlast," napsal Pospíšil. 

Předseda TOP 09 v dopise dále pokračuje: "Opomíjení opakovaných varování ze strany bezpečnostních služeb naší republiky by znamenalo pouze podrývání důvěry občanů naší země v bezpečnostní složky České republiky a ve výsledku i pro celé demokratické zřízení naší společnosti."

Jednejte ve prospěch země

Prezident i premiér by se dle Pospíšila měli svou vahou vložit do celého případu a vyjednat snížení počtu členů diplomatického sboru Ruské federace. Výzva předsedy TOP 09 se pak orientuje i na prohloubení spolupráce se spojenci v rámci EU a NATO právě v otázce agresivních zpravodajských aktivit Ruska.

"Věřím, že v takto vnitropoliticky a mezinárodně politicky závažné situaci dokážeme odložit svá rozdílná politická přesvědčení o věcech každodenního významu a dokážeme společně postupovat a jednat ve prospěch ochrany naší země a občanů České republiky," uzavírá dopis Jiří Pospíšil.