Zdrcující audit pro Andreje Babiše. Evropská komise nutí Agrofert vrátit dotace. Babiš vše odmítá

I Andrej Babiš si zaslouží kompenzaci
 

Premiér Andrej Babiš je podle Evropské komise ve střetu zájmů kvůli přetrvávajícím vazbám na své bývalé podniky. K tomuto závěru dospěl audit, který komise poslala českým úřadům. Všechny prověřované evropské dotace, které obdržela skupina Agrofert od února 2018, chce Brusel vrátit zpět. Babiš vložil Agrofert v únoru 2017 kvůli českému zákonu o střetu zájmů do svěřenského fondu. 

Babiš v reakci na dnešní informace médií o výsledku auditu Evropské komise se vyjádřil, že neporušuje ani české, ani evropské zákony. Je šokován tím, co tvrdí česká média. "Žádné dotace rozhodně nebude muset Česká republika vracet," napsal. O tom, že zpráva o auditu dorazila do Česka, byl obecně informován. Jde ale podle něj o předběžný návrh, který bude analyzován a ČR se k němu vyjádří. Stanovisko EK odmítl.

Zase kampaň?

"Jsem šokován tím, co tvrdí česká média, že Evropská komise chce vrátit dotace, které obdržela moje bývalá firma. Není to pravda!" napsal Babiš ČTK. Podle něj do ČR dorazil předběžný návrh a do uzavření procesu je zpráva považována za důvěrnou.

"Toto je pouze předběžný návrh, který bude důkladně analyzován, a Česká republika, předpokládám, že nejméně MF a MMR jako příjemci zprávy, se k němu vyjádří. Teprve pak nám zašle finální zprávu i Evropská komise. Její stanovisko zásadně odmítám, a budu bojovat za jeho změnu na základě dalších informací od národních orgánů," napsal.

Německá veřejnoprávní televize ZDF letos ve svém investigativním pořadu ZDFzoom uvedla, že se příjem Agrofertu z evropských fondů za dobu, kdy je Babiš ve vládě, téměř zdvojnásobil. Zatímco v roce 2014 činil 42 milionů eur (1,1 miliardy korun), v roce 2017 už 82 milionů eur (2,1 miliardy korun). Podle Babiše reportáž nemá nic společného se seriózní novinařinou.

Může se něco ve zprávě změnit?

Audit Evropské komise ohledně střetu zájmů Babiše je podle ministerstva financí předběžným návrhem, který se ještě může změnit. Ministerstvo financí, které potvrdilo, že dostalo anglickou verzi zprávy, nyní čeká na doručení české verze auditu. Na tu bude reagovat, obvyklá lhůta na vyjádření je jeden až dva měsíce, sdělilo ČTK ministerstvo financí. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka uvedl, že firma nadále trvá na tom, že v oblasti dotací postupuje přesně podle zákona.

"Návrh auditní zprávy je v rozsahu 71 stran anglicky psaného textu a hned v úvodu je opatřen disclaimerem (pozn. upozorněním), že se jedná o prozatímní zjištění, závěry a doporučení auditorů EK, která mohou být měněna na základě dalších informací od národních orgánů. Proto má být dle této informace zpráva považována za důvěrnou do doby uzavření procesu a do doby vydání finálních zjištění," řekl ČTK mluvčí MF Michal Žurovec.

Dále uvedl, že na návrh zprávy bude ČR reagovat ve lhůtě, kterou EK stanoví ve chvíli, kdy bude do ČR doručovat českou verzi zprávy. "Ta je zpravidla zasílána do jednoho měsíce po anglické verzi. Obvyklá lhůta na vyjádření je jeden až dva měsíce od doručení návrhu zprávy v národním jazyce," uvedl Žurovec.

Co na to Agrofert?

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka uvedl, že firmu zatím úřady nekontaktovaly. "Máme zatím informace jen z médií. Těžko se můžeme vyjadřovat k něčemu, o čem nic nevíme. Stále platí, že nás žádný úřad neoslovil a nekontaktoval. Stále trváme na tom, že v oblasti dotací postupujeme přesně podle zákona. Pokud nás úřady osloví, věc následně posoudí naši právníci," uvedl.

Babiš ve čtvrtek ve Sněmovně při interpelacích uvedl, že o zprávě neví, nikdo mu žádnou nedal. Babiš dlouhodobě jakákoli pochybení opakovaně odmítá a připomínky věci v českých i zahraničních médiích označuje za štvavou politickou kampaň.

Na možný Babišův střet zájmů loni upozornila nevládní organizace Transparency International. Premiér podle jejího právního názoru i po vložení své firmy Agrofert do svěřenských fondů může holding ovlivňovat, zároveň má jako předseda vlády vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku. Evropský parlament v půlce loňského prosince přijal rezoluci, v níž vyzval Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů.

Poslanci EP požadovali mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. Komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger už předtím uvedl, že EK nebude proplácet české žádosti o proplacení dotací pro Agrofert. Český Státní zemědělský intervenční fond od loňského srpna, odkdy platí nové nařízení EU ohledně střetu zájmů, neproplatil koncernu Agrofert žádný nový projekt.

Na začátku letošního roku Evropská komise prováděla v Česku několik rozsáhlých auditů, prověřovala české řídicí a kontrolní systémy správy unijních peněz a jejich využívání v konkrétních případech.

Agrofert je největším subjektem v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným hráčem v lesnictví a médiích. Předloni zaměstnával zhruba 33 000 lidí, z toho 22 000 v ČR.

Opozice žádá, aby Agrofert dotace vrátil, zváží jednání o důvěře

Opoziční strany požadují, aby stát po holdingu Agrofert vymáhal zpět vyplacené dotace. Opoziční lídři z ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN tak dnes reagovali na výsledek auditu Evropské komise. Pokud se podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše informace potvrdí, bude chtít opozice hlasovat o důvěře kabinetu.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek novinářům řekl, že svolal schůzku opozičních stran, na které chce projednat případné iniciování hlasování o nedůvěře. Hnutí STAN hovoří o mimořádné schůzi Sněmovny ke střetu zájmů premiéra Babiše.

"Česko by mělo vrátit část dotací pro Agrofert - my říkáme, že by to měl být Agrofert, ne Česko!" uvedl předseda STAN Vít Rakušan.

Občanští demokraté žádají zveřejnění rozhodnutí Evropské komise i vyčíslení částky, kterou Agrofert z EU získal. "Současně by do vyjasnění situace mělo dojít k zastavení poskytování dotací Agrofertu... ´Podnikání´ holdingu mají platit všichni občané, kteří poctivě pracují, ze svých daní? Budeme požadovat, aby Agrofert vše vrátil ze svého!" uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek ve Sněmovně vyzval Babiše, aby poslance informoval o tom, jak na výsledek auditu zareaguje a zda je připraven peníze státu vrátit. Premiér na jeho výzvu nereagoval.

"Na proplácení sociálních služeb pro ty nejpotřebnější nemáme, ale stamiliony hamižnému oligarchovi a premiérovi v jedné osobě proplácíme. Budeme tvrdě vyžadovat, aby český stát peníze po Agrofertu nekompromisně vymáhal," uvedl Kalousek.

Podle předsedy lidovců Marka Výborného se "daňový poplatník nesmí ani korunou podílet na řešení osobních firemních problémů premiéra". "Svěřenecký fond, nesvěřenecký fond. Očekávám, že se k tomu postaví čelem!" uvedl Výborný.

Pirát Bartoš ve Sněmovně řekl, že není možné aby se zpráva tajila a diskutovalo se jen o tom, co z ní unikne do médií. Vyzval k jejímu zveřejnění. "Pokud se ukáže, že jsou informace pravdivé, budeme chtít hlasování o nedůvěře vlády," uvedl Bartoš.

Jednání až v úterý?

Opozice chce o střetu zájmů Babiše jednat ve Sněmovně v úterý. Navrhne zařazení zvláštního bodu. Současně žádá okamžité zastavení proplácení dotací, aby se problém s vyplácením dotací podniků spojených s Babišem neprohluboval. Na schůzce opozičních lídrů se zástupci ODS, TOP 09, Pirátů, STAN a lidovců také dohodli na požadavku, aby odpověď na zprávu Evropské komise o Babišově střetu zájmů napsali členové vlády mimo hnutí ANO. "Zodpovědnost je na panu vicepremiérovi Janu Hamáčkovi," upřesnil na dotaz ČTK předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Na svolání mimořádné vlády se zatím opoziční lídři nedohodli. "Vyslechneme, co řekne vláda, jak se k tomu postaví," uvedl po schůzce předseda ODS Petr Fiala. Důležité současně podle zástupců pětice stran je, jak se věci postaví další parlamentní subjekty. Zástupci ČSSD a KSČM na schůzku nepřišli. Předseda SPD Tomio Okamura ČTK řekl, že slyšet informace ke kauze na plénu chce.  

Opoziční lídři na jednání formulovali čtyři požadavky: okamžité zastavení vyplácení dotací, formulaci odpovědi Bruselu nečlenem Babišova hnutí ANO, zařazení zvláštního bodu na jednání Sněmovny a zveřejnění zprávy.