Světová média si všímají českých demonstrací. Srovnávají i s listopadem 1989

Lidé často poukazovali na komunistickou minulost premiéra Babiše a jeho činnost v StB
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Premiér Andrej Babiš přišel s novou "převratnou" myšlenkou, že Evropská unie škodí České republice tím, že ve své auditu hovoří o jeho střetu zájmů i o možném vracení dotací. Těžko říct, jaké důvody by k tomu EU měla. Mnohem více skutečné je, že si zahraniční média všímají demonstrací na náměstí po celé zemi. "Reklamu" nám dělá předseda vlády opravdu úžasnou. 

Demonstraci za demisi premiéra Andreje Babiše a ministryně spravedlnosti Marie Benešové dnes zaznamenaly i velké světové agentury, které protest označují za jeden z největších od sametové revoluce v roce 1989. Podle agentury Reuters je demonstrace v Praze další z řady protestů v postkomunistických zemích střední Evropy, kde se lidé obávají o osud demokracie.

Největší za poslední roky

Demonstrace se podle agentur Reuters, DPA či APA zúčastnily desítky tisíc lidí, agentura AFP píše o zhruba stovce tisíc účastníků. Sami organizátoři akce odhadli počet lidí na Václavském náměstí na 120 000.

Vysoká účast činí podle agentury Reuters z protestu na Václavském náměstí "jednu z největších demonstrací od sametové revoluce, která ukončila komunistickou vládu v roce 1989". Agentura AFP označuje manifestaci dokonce za "největší za poslední desítky let".

Německý list Süddeutsche Zeitung článek o demonstraci nadepsal titulkem "Václavské náměstí, o 30 let později", kterým rovněž odkázal na události z listopadu 1989. AFP připomněla, že demonstranti se sešli na místě, které je pro české dějiny vysoce symbolické.

Populistický miliardář

Zahraniční média čtenáře informují o nedávno zveřejněném návrhu auditní zprávy Evropské komise o údajném střetu zájmů českého premiéra i o obavách demonstrantů o nezávislost české justice, které vyvolalo jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti.

Připomínají také, že Babiš, kterého například agentura AP označila za "populistického miliardáře", veškerá obvinění vehementně odmítá a dnes označil návrh auditní zprávy EK za útok na Českou republiku.