Čínské peníze jsou více než demokracie. Režim si diktuje podmínky a většina světa s tím nemá problém

Oblíbený satirický seriál Městečko South Park byl po epizodě kritizující čínskou politiku zakázán
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Komunistická Čína je v posledních měsících jedno z nejexponovanějších témat, které rezonuje po celém světě. Největší pozornost si získávají stále probíhající demonstrace v Hongkongu, jejichž intenzita nabírá na obrátkách. V České republice se otázka Číny zpolitizovala na základě vypovězení sesterské smlouvy Prahy a Pekingu. Svobodný a kritický názor se v zahraniční politice s touto velmocí tvrdě trestá. Proč si to celý svět nechává líbit? 

Jeden z posledních dílů seriálu městečko South Park si vzal na paškál právě vliv čínských peněz na americkém trhu. Americké symboly, jakými jsou Mickey Mouse či Medvídek Pú, tak poslušně prosí o peníze a každý si s ohnutou páteři letí do Číny pro balík peněz. Za každou cenu se tak sebevědomá Amerika zaprodává pod kontrolou čínských cenzorů. 

Nedemokratický režim tak rozvíjí svůj vliv po celém světě s plíživou, avšak účinnou strategií. Velkoryse rozdává a investuje, ale pokud se někdo vyjádří negativně k politice jednotné komunistické Číny, dostane přes prsty. Slavný americký seriál tak byl po poslední epizodě vyškrtnut z programu a na internetu si ho čínský občan prostě nenajde. 

Vtipně a výstižně se k situaci vyjádřili samotní tvůrci Městečka South Park Trey Parker a Matt Stone na oficiálním twitterovém účtu: „Vítáme čínské cenzory v našich domovech a srdcích. Také milujeme peníze víc než svobodu a demokracii. Si vůbec nevypadá jak Medvídek Pú. Nalaďte si ve středu v deset hodin naši třístou epizodu! Ať žije úžasná Komunistická strana Číny! Kéž je letošní sklizeň čiroku hojná! Teď už dobrý, Číno?" 

Ano, žijeme ve světě, kde celý svět přistoupil na to, že hodnoty jako demokracie a svoboda nesahají penězům ani po kotníky. Čína totiž rozhodně není zemí, kde jde o zachování lidských práv a svobod. 

Čeští vazalové

Prezident Václav Havel jako jeden z mála vysokých činitelů demokratické země přivítal na oficiální návštěvě duchovního vůdce Tibeťanů Dalajlámu. Duchovní význam byl tedy demonstrován jako prioritní hodnota zahraničních vztahů. Číně se podobná diplomatická gesta nelíbí, a tak čas plynul, až se v prezidentské kanceláři zabydlel Miloš Zeman. 

Ten zase naopak pozval Si Ťin-pchinga, který je současným prezidentem (a vůbec není podobný Medvídkovi Pú), jehož vůdcovské postavení je prezentováno přesně v duchu komunistické propagandy. Ve své zemi tak představuje nedotknutelného poloboha. 

Vztah české diplomacie k Číně se za poslední roky radikálně změnil a ostatně jako zbytek světa, tak i my jsme se rozhodli zavřít oči před politickými vraždami, vězeňskou perzekucí politických vězňů, nedodržováním lidských práv a svobod a utlačováním kritického názoru za každou cenu. 

Do klidného moře, kam do vzdálené Číny pravidelně pluli s otevřenou a vřelou náručí Miloš Zeman, Jaromír Jágr, Pavel Nedvěd a mnoho dalších, se zvedla vlna, kterou jen tak někdo nečekal. Praha se rozhodla vyškrtnout dodatek v sesterské smlouvě s Pekingem, kde je psáno, že hlavní město uznává jednotnou Čínu. To v praxi znamená, že Tibet a Tchaj-wan nejsou nezávislé národy s vlastní samosprávou, stejně jako Hongkong, který dnes o svá práva na svobodu bojuje v ulicích. 

Výhrůžky, to nám jde

Čína tak svoji ekonomickou moc vykoupenou nesvobodným režimem upevňuje po celém světě. Nikdo si je nepřeje rozzlobit. Proč? To přesně dokazuje situace, která se právě děje ve vztahu k Praze. Po záměru změnit dodatek smlouvy s Pekingem se všechna hudební tělesa, která ve svém názvu nesla jméno Prahy, musela rozloučit s plánovanými koncerty. 

Výhrůžek však stále přibývalo a prezident MIloš Zeman tak otevřeně hovořil, že dokonce fotbalová Slavia může přijít o čínské peníze. Výhrůžky a nekompromisní ekonomické tresty. To je diplomatická taktika Číny. Někteří čeští politici si přirozeně podobný styl komunikace nenechají líbit, ale nejvyšší političtí činitelé argumentují tím, jak Česká republika přichází o skvělého ekonomického partnera. 

Stejně jako v jiných zemích po celém světě je tak moc peněz u mnohých upřednostňována před morálním kreditem. Hodnota se tedy váží pouze ekonomicky. Peking však celou smlouvu uraženě zrušil sám, pražská hudební seskupení mají v Číně utrum, stejně jako seriál Městečko South Park. Jistě se však najde mnoho hrdinů, kteří na našem zemí pomohou bohatou Čínu představit jako skvělého investora. Ať už to bude Petr Kellner nebo Jaromír Jágr, tak se rozhodně nic nezmění na faktu, že půjde o hodně bolestivě vykoupené peníze.