Milion chvilek slibuje: Projedeme celou republiku, aby demokratické strany porazily Babiše

Mikuláš Minář oznámil na tiskové konferenci další plán Milionu chvilek pro demokracii
 

Netrvalo dlouho a spolek Milion chvilek pro demokracii oznámil podobu další vlny protestů. Tentokrát nebude cílem hlavní město Praha, ale krajská města. Hlavní motivací je vytvořit půdu demokratickým stranám pro následující parlamení volby v roce 2021. Co si od toho slibují? 

„Během následujících třech měsíců se uskuteční protestní a diskuzní akce ve všech krajských městech. Nadále budeme požadovat demisi premiéra, zesílíme občanský tlak,“ řekl Mikuláš Minář, předseda spolku Milion chvilek.

Podle slov Mináře má jít jen o začátek. Postupně chce spolek oslovit skoro celou Českou republiku. V 13 krajských městech se postupně každý týden uskuteční protestně-diskusní akce, poslední bude v Praze. 

Cíl je jasný. Donutit opoziční demokratické strany k hlubší spolupráci a vysvětlit lidem kauzy premiéra Andreje Babiše. Mluvčí spolku Benjamin Roll zároveň premiéra zkritizoval, že občany a protesty ignoruje a místo adekvátní reakce lže o svých problémech.

Spolupráce demokratických stran

Záměr spolupráce demokratických stran však komplikují samotné subjekty, které spíše než konstruktivní dialog vedou nesmyslné rozepře. Vidět je to u TOP09 a hnutí STAN, kteří se nemohou domluvit na společné koalici do nadcházejících krajských voleb. 

Mikuláš Minář si myslí, že právě krajské volby ukáží, jak na tom v rámci společné domluvy opoziční demokratické strany jsou. „Pokud se nedokáží domluvit, je to signál, že nelze očekávat výraznou spolupráci ani u sněmovních voleb. V tu chvíli bychom byli asi kritičtější. Netěší nás, že jsme byli svědky mnoha třenic mezi opozicí, ale ještě je čas, aby ukázali, jak to myslí,” podotkl Minář.