Miloš Zeman slíbil Babišovi milost. Zpátky na stromy a do dob pomazaných králů, co na to naši politici?

Co ještě Miloš Zeman stihne napáchat?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

/ANKETA/ Kdyby bylo trestní stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo obnoveno, prezident Miloš Zeman by premiérovi z moci svého úřadu udělil tzv. abolici, celou věc by tedy zastavil a předsedu vlády omilostnil. Důvěra v právní stát je tímto výrokem opět otřesena, přitom byl zcela zbytečný a Zeman jen rozdmýchal vášně tak, jak mu to vyhovuje. Tím spíš, že to byl právě on, kdo prohlašoval, že Babišovi abolici nikdy neudělí. Vypadá to na návrat absolutistické monarchie středověku, kdy si "hlava pomazaná" dělá vše, co se jí zlíbí. Co na to naši politici?

JAKUB MICHÁLEK (Piráti, poslanec)
Miloš Zeman sliboval, že nebude milosti používat a nyní slibuje podmíněně milost pro premiéra Babiše. Je to hanba, degradace justice a měl by se stydět. Toto naposledy učinil Klaus u tunelářů a Mečiar u únosců. Je to přiznání k mafiánskému chování a věřím, že to lidem otevře oči.

VÍT RAKUŠAN (STAN, poslanec)
Jasný důkaz, proč byl a je Babiš vůči Zemanovi submisivní. Potřebuje ho. Vyhrožování abolicí je nemístný nátlak na nejvyššího státního zástupce a vzkaz lidem: stále existují vyvolení, na které spravedlnost nedosáhne. Všichni jsme si rovni. Někteří ale rovnější.

JIŘÍ DRAHOŠ (senátor)
Miloš Zeman se svým slibem udělit Andreji Babišovi abolici rozhodl pohřbít poslední zbytky důvěry ve fungující právní stát. Na druhé straně to vysvětluje politickou šarádu posledních měsíců.

PETR FIALA (ODS, poslanec)
Je to drsný vzkaz, tvrdý úder mocenského dua Zeman-Babiš všem, kteří důvěřují principům spravedlnosti a rovnosti před zákonem. Abych se ale přiznal, možnost abolice mě nepřekvapuje. Andrej Babiš je oddaným služebníkem pana prezidenta.

MARKÉTA PEKAROVÁ ADAMOVÁ (TOP 09, poslankyně)
Palermo jak vyšité, jeden Zeman říká, že druhý Zeman vůbec nemusí konat, protože rozhodují oni. Plyne z toho ale jediné - dokonce ani prezident v nevinu Andreje Babiše nevěří.

MAREK VÝBORNÝ (KDU-ČSL, poslanec)
Pokud by prezident chtěl zastavit trestní stíhání Andreje Babiše, vyžadovalo by takové rozhodnutí spolupodpis Andreje Babiše. Ústava čl. 63. Andrej Babiš by tak rozhodoval o svém vlastním stíhání. Kdo z vás to má?

VOJTĚCH FILIP (KSČM, poslanec)
Dozorový státní zástupce navrhl zastavení trestního stíhání A. Babiše a začal velký mediální nátlak na státní zastupitelství, aby to nadřízení změnili. Když po nabytí právní moci zastavení prezident upozorní, že použije abolici pokud pravomocné rozhodnutí změní nastane povyk.

MARTIN KUPKA (ODS, poslanec)
Na první pohled to vypadá, že chtěl Miloš svému Andrejovi zase pomoct. Ve skutečnosti tím ale sám sebe zesměšnil a jeho ponížil. Úřad prezidenta i premiéra hlásí zásah. Potopeno. A ještě s sebou stáhli důvěru lidí ve spravedlnost. Fakt dno.

PAVEL TELIČKA (hnutí Hlas)
Prezident v případě obnovení trestního stíhání premiéra zasáhne abolicí a stíhání zastaví. On už vše potřebné kolem kauzy nastudoval? Pokud ano, jak se k tomu dostal a jak to stihl? Anebo na tom nezáleží a nic nepotřebuje vědět, protože má svoji pravdu?

MIROSLAV KALOUSEK (TOP 09, poslanec)
Mám docela obyčejnou lidskou obavu o zdraví Andreje Babiše. Miloš Zeman vždy tvrdil, že milost udělí pouze z vážných humanitárních důvodů. Zjevně ví o zdravotní kondici předsedy vlády ČR něco, co je veřejnosti neznámo.

JIŘÍ OVČÁČEK (mluvčí prezidenta)
Opoziční úderka a zdivočelí mainstreamoví novináři zapomínají, že Andrej Babiš není trestně stíhán. Státní zástupci takto rozhodli pravomocně. Abolici tedy není možné udělit.

MAREK HILŠER (senátor)
Zeman vždycky lhal a sliboval a nakonec pro lidi nic neudělal. Abolice pro Babiše je definitivní rána na solar spravedlnosti v naší zemi a tragické je, že lež a pohrdání lidmi opět přichází z Hradu. Jakobychom nikdy nemohli mít reprezentanty, na které můžeme být hrdí.

TOMIO OKAMURA (SPD, poslanec)
Milost udělovaná prezidentem republiky je jeho výsostné právo a jeho politická (nikoliv právní) odpovědnost. Je neuvěřitelné, k čemu se uchylují někteří sluníčkáři. Europoslanec STAN Polčák přeje prezidentovi Zemanovi smrt!

PAVEL FISCHER (senátor)
Prezident republiky nedrží vlastní slovo. Před volbami slíbil, že v případě premiéra nebude bránit spravedlnosti, ale teď je vše jinak. Miloš Zeman pokračuje mílovými kroky v rozkladu politického a ústavního systému České republiky.