Překvapivá šance na nový začátek. Komunisté jdou do voleb s novou vizí bez Stalina, Lenina a socialismu

Předseda KSČ Vojtěch Filip mění image a s ním i celá strana. Na co se můžeme těšit?
 

Trvalo to, ale přece jenom se český občan dočkal. Po 32 letech se Komunistická strana Čech a Moravy rozhodla udělat za svou minulostí tlustou čáru. Do parlamentních voleb jdou s jasným heslem “Šance na nový začátek”. Co konkrétně strana třešní, politických procesů a přátel okupačních vojsk plánuje? 

/POLITICKÁ SATIRA/ Jen blázen by čekal, že zrovna KSČ se rozhodne změnit zaběhnutý vnitropolitický chod věcí několik měsíců před volbami a 32 let po revoluci. Strana, která byla u moci přes 40 let, se tak pro mnohé překvapivě pokouší oslovit voliče a nabídnout jim šanci na nový začátek. Jak má podle KSČM vypadat? 

Všechno pro všechny

Zapomeňte na Stalina, zapomeňte na Gottwalda. Komunisté jdou do roku 2021 se zcela novou vizí. Strana, která s odpůrci zatočila zinscenovanými soudními procesy, pracovními lágry a hranice obalila ostnatými dráty, mění svou rudou barvu za pestrobarevnou duhu. V pražské ulici Politických vězňů proběhl poctivý úklid, a to i v personálním slova smyslu. Kdo nepřijal, že KSČ je na startu nové kapitoly, musí z kola ven.

Předseda strany Vojtěch Filip předstoupil před soudruhy a soudružky a řekl: „Teď je šance na nový začátek. Co jsme si. To jsme si. Nechme Fučíka Fučíkem. Zapomeňme na Lenina, Marxe, Brežněva a Miladu Horákovou. Chci, aby naše strana, naše milovaná KSČ začala s čistým stolem. Je třeba změnit kormidlo našich malých dějin a komu se to nelíbí, ať prosím odevzdá legitimace u vchodu. Od teď už nejsem soudruhem, teď jsem OK Boomerem!”

Fráze „OK Boomer“ je pejorativní odseknutí, které se používá k odmítnutí nebo zesměšnění úzkoprsých, zastaralých, negativně nebo blahosklonně zaměřených postojů starších lidí, zejména generace Baby boomu.

Zdroj: wikipedia

KSČ v šoku

Jen málokdo tehdy v místnosti pochopil, co tím chtěl Vojtěch Filip říct. Soudružka Vondráková během vyhlášené přestávky, po které měl předseda odhalit novou grafickou identitu strany a návrhy na billboardy, dostala za úkol vyhledat pojem OK boomer na Googlu. 

I když našla několik odkazů a vysvětlení pojmu, nedokázala spolu s kolegy pochopit, co to vlastně znamená. Předseda Vojtěch Filip se totiž pustil do opravdu nových začátků. Když odhalil vizuální podobu kampaně, všem spadla brada. 

Slovo si tentokrát u pultíku vzala předsedkyně Komise mládeže ÚV KSČ Petra Prokešová. „Snažila jsem se mladým dostat pod kůži hrdinu Fučíka, kosmonauta Gagarina, ale nikdo nic neslyšel. Pak mi došlo. Vždyť oni dobrovolně nosí Che Guevaru na tričku! Pojďme být cool. Buďme liboví, buďme hustý. Prostě nový začátek. Pojďme najít nový hvězdy komunismu. Už ne nad Kladnem, ale nad obchoďákem. Udělejme tlustou čáru za tou rudou krvavou lázní, co máme za sebou. Vždyť mě už taky nebaví mít špatné svědomí.” 


V letech 1948-1954 bylo v politických procesech odsouzeno 83 tisíc lidí a popraveno po trestu smrti bylo celkem 241 osob a další stovky zemřely v pracovních táborech a vězeních po celém Československu. KSČ soudila i straníky, kdy nejznámějším příkladem je poprava v zincenovaném procesu s Rudolfem Slánským, který byl architektem procesu s Miladou Horákovou - demokratickou političkou. V konkrétním textu zde.
 

Už během plamenného projevu mladé aktivní komunistky Prokešové někteří odcházeli ze svých židlí a předtím, než odhodili svou legitimaci do připraveného koše u dveří, nezapomněli vzít i několik posledních starých dobrých komunistických chlebíčků na doma. Podle očitého svědka, který nechtěl být jmenován, dokonce přišlo na slzy. 

Na svých místech však vydržely největší hvězdy jako Marta Semelová, Jiří Dolejš či Leo Luzar. Nejhůře celou situaci nesl Miroslav Grebeníček. Ten ještě pod okny řval: „Jak mohu zapomenout na práci mého nebožtíka otce? Víte, jak se nadřel v padesátých letech v Uherském Hradišti? Do gulagu s vámi!” (Pozn. redakce: Otec Alois Grebeníček byl vyšetřovatelem Státní bezpečnosti a byl proslulý sadistickými metodami, kterými týral vězně při výslechu.) 

A co teď?

A jak celá pohádka o novém začátku KSČ dopadla? Do sídla v ulici Politických vězňů dorazil módní návrhář, který všem předepsal zbrusu novou a moderní image. Jiří Dolejš si oholil hlavu na pleš a začal posilovat a s kámošema ze sídliště chodí hrát basket. Vojtěch Filip konečně pochopil, co je to OK Boomer, a už to o sobě neříká a také pochopil, že už nikdy nebude důvěřovat svým vnoučatům. Pochopil však i další termíny jako Gif, MEM, Chat a internet. 

KSČM měla v posledních parlamentních volbách v roce 2017 volební výsledek 7,76%. Současné preference se pohybují kolem 6%. V období od roku 1948 až 1989 byly volební výsledky ovlivněny represí a totalitním charakterem moci po vzoru Sovětského svazu a nesplňovaly demokratické a občanské principy. Další text o zločinech KSČ zde. 

Marta Semelová začala kouřit marihuanu a od té doby o ní nikdo neslyšel. Podle nepodložených informací začala mít silné halucinace a v domácnosti ji začali v noci navštěvovat političtí vězni z padesátých let. Podle posledních zpráv dnes žije sama hluboko v lesích. A co skupinka mladých revolučních a cool soudruhů? 

Prokešová a také Jan Koros, lídr Libereckého kraje, který pracuje jako učitel dějepisu, se pustili do megalomanského projektu, který má naplnit Letnou. Akce s pracovním názvem Milion chvilek pro JZD bude pojata jako jeden velký hudební Woodstock. Svou účast přislíbila hvězda hvězd z imperialistického USA. Rapper a hudební skladatel JZ (údajně s ním vystoupí i poslanec Jiří Dolejš - tedy JZ a D). Vrcholem večera bude odhalení slibované šance na nový začátek. Tak si držme všichni palce, aby to tentokrát dopadlo o něco lépe než v roce 1948. 

KAM DÁL: Byl Fučík opravdu hrdina? Po popravě nacisty se z něj stala nezasloužená modla socialismu