Jiří Ovčáček v roli obhájce ruské vakcíny. Sputnik V má v Česku spolehlivého zastánce

Na oficiálním "hradním" kanálu propaguje Jiří Ovčáček obnaženou paži, vykazující magnetismus. Je to ještě snesitelné?
 

Zaznamenali jste během posledních hodin důvody zákazu dovozu ruské vakciny Sputnik V do Brazílie? Pokud ne, twitter Jiřího Ovčáčka se této zásadní zprávě věnuje opravdu pečlivě. A jasně podloženou zprávu tamějšího šéfa oddělení léků a biologických produktů nakonec dokázal hravě vyvrátit. Jak se mu to povedlo?

/OVČÁČKOVO OKÉNKO/ Potřeba vměšovat se do témat, k nimž může mít vlastní názor, ale z pozice státního úředníka nemá žádné pověření se k nim oficiálně vyjadřovat, je u tiskového mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka k neuvěření.

Tentokrát se bije za ruskou vakcinu proti covid-19 Sputnik V, která nemá prozatím schválení k užívání ve státech EU od EMA (Evropská léková agentura), ze zemí Unie ji zakoupily jen Maďarsko a Slovensko. Mezi dalšími Sputnikem V očkují například Srbsko, Argentina, Írán, Mexiko, Egypt či Indie. Zkouší to i Argentina nebo Mexiko, jenomže sem už dodávky ruský výrobce nestíhá dodávat. Kdo s ruským produktem nepočítá do budoucna vůbec, jsou Polsko a Ukrajina.

A nově se přidává Brazílie, což zřejmě Jiřího Ovčáčka nesmírně zasáhlo. Jakmile totiž zveřejnil tamní regulační úřad Anvisa, že vakcína obsahuje živý adenovirus, který je schopen replikace v těle, začal svůj twitter plnit zaručenými zprávami, že je vše jinak. „Zásadním problémem se ukázala být přítomnost adenoviru Ad5 ve vakcíně, který se umí reprodukovat, což představuje vážné riziko,“ vysvětlil ředitel brazilského úřadu Mendes. Jenomže Jiří nesouhlasí a okamžitě kontruje! 

Jako první přišlo na řadu oficiální prohlášení výrobce vakciny Sputnik V v angličtině, které retweetnul z oficiálního účtu @sputnikvaccine a z něhož vytknul větu: „V reakci na šíření falešných zpráv, které vyplývají z nepřesné zprávy společnosti Anvisa, se prosím podívejte na oficiální prohlášení Gamaleyova institutu, které potvrzuje, že ve Sputniku V E1 je smazána a není přítomna žádná RCA. O této záležitosti jsme také informovali společnost Anvisa." Takový pohled je samozřejmě v pořádku, výrobce má právo se nařčení bránit a okamžitě na něj reagovat. Proč to dělá mluvčí Pražského hradu na oficiálním účtu české hlavy státu, je k nepochopení. 

O hodinu později už se sledujícím dostává komentáře k běžnému českému překladu zprávy od brazilských úřadů v českých médiích. Ta jsou již postavena do pozice lhářů: „Výrobce vakcíny Sputnik V: Při výrobě vakcín Sputnik V se používají pouze nereplikující se adenovirové vektory typu E1 a E3, které jsou pro lidské tělo neškodné. Versus média:..." Místo tří teček doplnil Jiří Ovčáček odkaz na zprávu na českém zpravodajském serveru. 

Další hodina v Ovčáčkově hlavě byla jistě velmi turbulentní a nakonec přinesla jasnou myšlenku: „Pozoruhodné [Thinking face] Země, které očkují Sputnikem V, nehlásí žádné problémy.  Země, které Sputnikem V neočkují, vyslovují pochybnosti.“ Tu o pár minut později podpořil neochvějným tvrzením s odkazem na "prorusky orientovaný" web. „Zajímat nás mají tvrdá data z praxe. A ta hovoří jednoznačně. Podle maďarských dat vychází ruská vakcína Sputnik V jako nejbezpečnější a nejúčinnější. Dle tabulky poskytnuté maďarskou vládou má nejmenší počet nakažených na 100 000 očkovaných.“ Hloupý to svět i jedinec, který nevidí jasnou spojitost.

Ještě pořád nemáte dost? Jiří Ovčáček rozhodně neměl a i nadále sháněl relevantní podklady k vyvrácení závěrů brazilských odborníků. A nakonec našel! Šéf Kremlu udělal ve věci poslední tečku a nevyvratitelně dodal Jiřímu, co potřeboval. Vladimir Putin si totiž zavolal s indickým premiérem Modim, jehož země se nyní potýká s masivním nárůstém nakažených i mrtvých. To sice není příliš dobrá reklama pro vakcinu Sputnik V, jíž v zemi údajně už několik měsíců očkují.

Jenomže k čemu je pohled na fakta, když se hodí propaganda. Ta se Rusku v Indii velmi dobře osvědčuje a přináší další dohody. Třeba tu, na níž upozornil i mluvčí českého prezidenta: „Ruský fond přímých investic se dohodl s indickými společnostmi na výrobě 850 milionů dávek Sputniku V. Produkce má začít v květnu a obě strany jsou novou dohodou nadšeny.“

 

Šéfka SÚKL je neoblomná

Ještěže český SÚKL apelům i nezvratným zjištěním ze strany Pražského hradu nadále odolává. Alespoň to dnes potvrdila v rozhovoru pro Českou televizi jeho ředitelka Irena Storová. „To, co jsme viděli, je opravdu zlomek dokumentace, která by měla být poskytnuta k registraci nějaké vakcíny nebo léčiva. Desítky stran jsme opatřili poznámkami a odeslali je zpět vládě. A jen znovu připomínám, že oficiální proces s danou vakcínou nikdy nezapočal. Nedostali jsme prozatím žádné podklady k registraci, ani oficiální žádost, abychom se jí začali zabývat.“

KAM DÁL: Došlo na nejhorší: Jiří Ovčáček ztrácí koncentraci. V hlubokém dojetí přišel o jedovatou slinu.