Byl expremiér Gross otráven těžkými kovy? On sám se k tomu přikláněl, prý měl v těle arsen

Po bývalém premiérovi zůstala vdova Šárka a dcery Natálie a Denisa
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Víc než osm let od smrti nejmladšího premiéra České republiky Stanislava Grosse visí ve vzduchu stále mnoho nezodpovězených otázek. Nejčastěji se jako důvod smrti uváděla amyotrofická laterální skleróza (ALS), která měla v jeho případě bleskový průběh. V minulosti se však spekulovalo i o možné otravě radioaktivními prvky. Na čem byla tato podezření postavena? A opravdu šlo jen o konspirační teorie?

Stanislav Gross ve svých 34 letech usedl do křesla předsedy vlády. V roce 2004 nahradil po neúspěchu ve volbách do Evropského parlamentu Vladimíra Špidlu. Dodnes drží „titul“ nejmladšího premiéra v historii země. Moc dlouho se ale ve funkci neohřál. Jeho dobrácká image dostala ránu v souvislosti s nejasnostmi ohledně vlastního majetku. Nepodařilo se mu vysvětlit, kde vzal 4,2 milionu korun na byt v Praze na Barrandově.

Omlouval se, změnil se

Zkoušel historky o tajemném strýčkovi a další (dnes už vlastně tradiční) pokusy politiků, jak zamaskovat pravdu. Buď jak buď, jeho kariéra šla ke dnu. Stáhl se z politiky a věnoval se advokacii. Pak o něm nebylo dlouho slyšet. Až o několik let později se vrátil na titulky novin kvůli vážné nemoci, která se poprvé začala projevovat v roce 2013. Diagnóza byla krutá a vyhlídky nebyly pozitivní. Oficiálně se mluvilo o amyotrofické laterální skleróze (ALS). 

Od té doby se na veřejnosti objevoval zcela jiný Stanislav Gross, ať už po fyzické či psychické stránce. Upnul se k duchovnímu životu a lidem se skrze rozhovory omlouval, že zklamal jejich důvěru. Zemřel 16. dubna 2015 v pouhých 45 letech. Některá média však začala spekulovat o tom, jestli nebyl Stanislav Gross otráven. 

Konspirační teorie? 

Nemoc ALS je krutá a postupuje rychle. V těle odumírají všechny svaly a pacient umírá většinou udušením. Průměrná doba dožití od prvních příznaků není delší než pět let. Vzácnou výjimkou byl nejslavnější pacient s touto chorobou, geniální fyzik Stephen Hawking.  

Sám Gross se podle serveru Neovlivní.cz s diagnózou nikdy nesmířil, protože mu lékaři nebyli schopni zodpovědět otázku, co u něj ALS spustilo. „Příčiny vzniku tohoto onemocnění totiž dosud nejsou jasné. Jako jednu z možných variant přitom některé vědecké studie uvádějí otravu těžkými kovy,” píší v článku o smrti Stanislava Grosse Jiří Kubík a Sabina Slonková. 

Zjištění investigativních novinářů otevírá závažnou otázku ohledně možné otravy, která doposud nebyla zcela vyvrácena. Ale ani potvrzena. „Pan Gross se touto možností vážně zabýval. Poslal proto vzorky vlasů do Německa, v České republice se tyto analýzy neprovádějí. Výsledky jej zaskočily. Prokázaly se u něj zvýšené hodnoty u arsenu, methylrtuti a kadmia, tedy těžkých kovů,“ popsal pro server Neovlivní.cz jeden z Grossových lékařů, který se rozhodl zůstat v anonymitě.

O tom, že se Gross vážně zabýval možností otravy, pro média v minulosti potvrdil i jeho někdejší asistent a poslanec Richard Dolejš

Bez důkazů

V případě možné otravy však dodnes chybí důkazy. Grossovi ošetřující lékaři tuto možnost striktně vylučují i kvůli malému množství těžkých kovů, které bylo v jeho vlasech nalezeno. Stanislav Gross si v posledních letech hlídal soukromí a nechtěl na veřejnosti o své nemoci hovořit. Pro společnost tak byla jeho blesková smrt překvapením. 

K celému případu údajné otravy se v minulosti oficiálně vyjádřila i policejní mluvčí Andrea Zoulová: Důkladným prošetřením všech souvislostí a vyhodnocením dostupných materiálů nebylo zjištěno, že by se v dané věci jednalo o podezření ze spáchání trestného činu, přestupku, ani jiného správního deliktu.“ 

Spekulace ohledně smrti Stanislava Grosse jsou tak stále na úrovni konspirační teorie. Po významném porevolučním politikovi zůstala vdova Šárka a dvě dcery Denisa a Natálie. 

Zdroje: redakce, tn.nova.cz, blesk.cz, neovlivni.cz

KAM DÁL: Západonilská horečka je aktuální nebezpečí. Odborníci s obavami sledují i virus ptačí chřipky H5N1.