Vyslýchaný ministr pod tlakem. Adam Vojtěch v nouzovém stavu ochutnává, co je to vysoká politika

Zachránce ministerstva zdravotnictví Adam Vojtěch
 

V současné situaci se jedná o jednoho z nejexponovanějších tuzemských politiků a není se čemu divit. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch stojí v čele resortu, který byl současnou pandemií koronaviru prověřen ze všech stran a ne vždy prokázal potřebnou jistotu. Naplno se totiž ukázalo, že v době klidu lze malé problémy zastínit půvabným úsměvem, ale když je stát pod tlakem, jde pozlátko stranou. 

Po bitvě je každý generál, říká se na zlehčení kritiky po nelehkém úkolu, který nevyšel úplně podle představ. Současná celosvětová pandemie koronaviru stále probíhá, stejně jako nouzový stav České republiky.

Počet nakažených roste, ale zdá se, že nejvyhrocenější dny v těchto těžkých časech máme za sebou. Proto je vhodné se na moment ohlédnout zpět a zhodnotit, jak v této složité době obstál jeden z nejviditelnějších aktérů politického boje proti neviditelnému nepříteli. Díky svým nesplněným slibům nedisponuje velkou důvěrou u veřejnosti a pošramocené PR ho může klidně stát místo. Čím ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyloženě zklamal? 

Adam Vojtěch je český politik a právník, bývalý zpěvák a hudební skladatel, od ukončení vysoké školy pracoval pro Andreje Babiše; v letech 2013 až 2014 působil jako právník společnosti MAFRA, v červnu 2014 se stal tajemníkem na Ministerstvu financí ČR, od prosince 2017 ministr zdravotnictví ČR v první a poté i druhé Babišově vládě, od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny PČR, nestraník za hnutí ANO 2011.

Ach ty roušky

Jeden z nejkritizovanějších výroků ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se datuje na 28. ledna 2020. Tehdy uklidňoval Poslaneckou sněmovnu a národ tím, že ochranných pomůcek proti koronaviru je dostatek.

„Jeden český výrobce jich má v tuto chvíli celkově milion na skladě, takže roušky skutečně budou,” odpověděl Vojtěch na dotaz poslance za ODS Bohuslava Svobody, který je původní profesí lékař. 

Pan ministr se však společně se svými kolegy evidentně velmi rychle pustil do pátrání a jen o tři dny později na facebookovém profilu sdělil, že na mnoha místech jsou sklady prázdné. Ještě na konci ledna se však jen málokdo v Evropě domníval, že se pandemie rozvine v globální zdravotnickou katastrofu. 

Nedostatečné zásobování zdravotnickými pomůckami byla anabáze sama pro sebe. Ještě 13. února vláda schválila humanitární pomoc Číně, kam mělo být dopraveno 4,5 tuny materiální pomoci, z které byla pod tíhou kritických okolností poslána jen polovina. 

Přesně v těchto dnech lidé vykupovali všechny zásoby roušek a respirátorů z lékáren. Ministr více než jednal, tak sliboval a pravděpodobně později litoval svých slov, když ještě 31. ledna označil za větší hrozbu chřipku než koronavirus. Na přelomu února a března bylo jasné, že se zásadně mýlil a následující dny ukázaly, že jeho sliby jsou spíše zbožným přáním. „Jsme schopni to vyřešit v řádu týdnů,” sdělil 28. února. 

O to absurdněji zní informace, že až 4. března přistoupila vláda k bilanci zdravotnického materiálu. V té chvíli už hlásilo Česko první nakažené koronavirem a čas ministrovi utíkal mnohem rychlejším tempem, než byl do té doby na politické scéně zvyklý. Vláda během března v plné nahotě odhalila, jak celou situaci podcenila. 

Absurdní drama, které je v důsledku spíše tragédií, vyvrcholilo vítáním zakoupeného zdravotního materiálu z Číny. 

Výslech v přímém přenosu

O tom, že role ministra zdravotnictví není jen o příjemném vystupování, sympatické tváři a dobráckém charismatu, se Adam Vojtěch přesvědčil nejenom tváří v „tvář” neviditelnému koronaviru, ale také pod tlakem premiéra Babiše. 

Ten ministra před národem vyškolil nekompromisním výslechem v přímém přenosu. Ne náhodou lidé následně Andreji Babišovi připomínali jeho kariéru u StB. 

Konkrétně šlo o obhajobu pochybení ministra Vojtěcha, který veřejnosti sdělil nepravdu o tom, že lékařka ze soukromé laboratoře, v níž pozitivně otestovali na koronavirus ženu z Prahy 6, je nyní v karanténě v Nemocnici Na Bulovce. 

Ministr Vojtěch se značně nervózní snažil situaci vysvětlit, ale netrpělivý premiér do debaty vstoupil a začal vyslýchat: „Kdo vám to řekl? Který úředník? Od koho? Jméno?” sypal zkušeně z rukávu premiér Andrej Babiš. 

Bývalý zpěvák a hudební skladatel, vystudovaný právník a v současné chvíli politik ve velmi exponované funkci tak v rámci pandemie koronaviru ochutnal, jak výživná umí být politika. Nutno dodat, že roli, která mu v tomto nelehkém příběhu připadla, není záhodno závidět. Adam Vojtěch je spíš příkladem toho, jak politik roste či uvadá s těžkými úkoly, které jsou mu kladeny do cesty. 

S odstupem se dozvídáme, že jeho taktika byla založena na hesle „slibem nezarmoutíš”, což se však v tomto případě krutě vymstilo. Ani ne tak kvůli politickým preferencím či pošramocenému PR, ale hlavně zdravotníkům, seniorům a v podstatě nám všem. Je tedy otázka, jaká je budoucnost mladého politika, který byl výrazně zastíněn svým náměstkem Romanem Prymulou.

Ten si přes některé kontroverzní výroky získal mnohem větší důvěru u veřejnosti. Kdyby tedy ministr Vojtěch svoji pozici neustál, kandidát je jasný. Jen aby nakonec nezastínil i samotného předsedu vlády... 

KAM DÁL: Hamáčkův historický omyl. Ministr tvrdí, že stojíme před největší výzvou od druhé světové války.