Smečku psů stihl kvůli covidu velmi krutý osud. Jejich majitelé byli bezmocní

Cesta, na kterou se manželé se svými psy vydali, byla dlouhá 280 km
 

Manželskému páru zůstaly jen oči pro pláč. Byli nuceni v důsledku rostoucích počtů nakažených koronavirem prchat z provincie Long An a vzali s sebou i svých 15 domácích mazlíčků. Jejich cesta ale nedopadla tak, jak si představovali...

Poslední vlna covidu, která Vietnam zasáhla, byla zároveň nejspíše i tou nejhorší. Drsné restrikce, které v posledních měsících v zemi nabyly platnosti, donutily mnoho lidí uprchnout z velkých měst, protože se tam už nedokázali uživit. Mezi nimi byli i manželé Pham Monh Hung (49) s Nguyen Thi Chi Em (35).

Osudová cesta

Vydali se tedy na 280 km dlouhou cestu. Tu podnikli se svými 15 psy a třemi příbuznými, kteří také převáželi svá zvířata.

Dva pejsky během cesty věnovali do dobrých rukou a jeden z nich zemřel. Zbytek psů si ponechali a v pořádku je dopravili až na konec cesty. Poté, co dorazili do cíle, ale zjistili nepříjemnou novinu.

Neuvěřitelná krutost

Jejich test na Covid-19 byl pozitivní a pár musel být hospitalizován. Z nemocniční postele se ale dozvěděli něco strašného.

Tamní úřady totiž zabily jejich 12 domácích mazlíčků kvůli obavám, že by zvířata mohla virus rozšířit. Jejich majitele o tom ale ani neinformovaly. Dokonce stále není zcela jasné, jak přesně zvířata usmrtily a jestli psi netrpěli. Několik důkazů bohužel poukazovalo na to, že se tamní autority dopustily týrání zvířat. Vše totiž nasvědřovalo tomu, že je nemilosrdně upálily.

„Musíme se za každou cenu soustředit na to, aby se nemoc nerozšířila. Okamžitá likvidace těchto zvířat byla naprosto nezbytná,“ vysvětlil během tiskové konference tamní úředník Tran Tan Cong.

„Moje žena a já jsme tak moc brečeli, že jsme ani nemohli usnout,“ řekl pro BBC zedník Pham Minh Hung.

„Nemohl jsem uvěřit tomu, že se to opravdu stalo. Už jsem pro záchranu svých dětí nemohl nic udělat, už jim nešlo pomoct,“ promluvil dojemně o svých psech.

Jejich příběh, který se velmi rychle rozšířil na různých  sociálních médiích, dokonce dokázal vyvolat obrovskou odezvu. V důsledku této nešťastné události, která zasáhla nejen rodinu, která zvířata vlastnila, ale i statisíce lidí online, byla založena petice.

Tento dokument se snaží přimět tamní vládu, aby podobné praxe zakázala. Shromáždilo se na ni už více než 150 000 podpisů.

Zdroj: BBC

KAM DÁL: Dcera zachránila celou rodinu díky hodinám chemie. Věděli byste, co dělat na jejím místě?

Klíčová slova: