Syntetické ryby lepším úlovkem?

"Kaviár už není luxusní zboží," tvrdí David Shenson, který vlastní čtyři rybí farmy v kalifornském Sacramentu, kde chová jesetery kvůli jejich jikrám - známějším jako kaviár. Obchody jen kvetou, dodává Shenson - a není to samochvála. Globální trh s kaviárem v roce 2018 dosáhl objemu 854 milionů dolarů (téměř 22 miliard korun) a do roku 2025 se podle firmy pro výzkum trhu Androit Market očekává další rozmach o téměř deset procent, napsal zpravodajský server BBC News.

Jenže ryby docházejí. Hrstka začínajících firem si myslí, že má možná odpověď: experimentují s pěstováním rybího "masa" v laboratoři. Většina z těchto firem sídlí v americkém Silicon Valley a několik dalších je v Evropě a Asii. Podstatou jejich techniky je extrahovat rybí kmenové buňky, a poté je pěstovat v komerčním množství jako jedlou tkáň.