Jak se líbat s partnerem? Návod pro každého

Prevence proti HIV bylo hlavním tématem letošního Prague Pride
 

Umíte dobře líbat, nebo z toho máte naopak nepříjemné pocity? Jestli jste z líbání nervózní a pořádně nevíte, jak na to, anebo si chcete osvěžit svoje dovednosti, věnujte pozornost líbacímu tutoriálu. 

  • Prolomte ledy. Před líbáním je dobré se na to psychicky připravit a naladit partnera. Je to důležité u těch stydlivějších. Od stydlivosti vám může pomoci feromonový parfém. Drahá polovička nebude tak stydlivá.
  • Nejlepší poloha pro líbání je vestoje. Jestliže u toho sedíte, snažte se být vždy rovně rameny k druhému, jinak to bude nepohodlné.
  • Ještě než začnete s líbací aktivitou, ujistěte se, že máte vyčištěné zuby. V případě nouze postačí žvýkačka. Rozpraskané rty jsou také nepříjemné, proto použijte balzám na rty
  • Jak si správný balzám na rty vybrat? Rozhodovat byste se měli podle složení. Balzám by měl zajistit hydrataci a výživu pro vaše rty. Pokud má navíc příjemnou chuť a vůni, zajistí lepší prožitek z líbání vám i vašemu partnerovi.
  • Pokud se chcete s druhým líbat, přibližte se k partnerovi do těsné blízkosti. Ideální je asi 10 cm od jeho obličeje. Tím dáte najevo, že se chcete líbat.
  • Nezbývá než jeho či ji políbit. Při polibku je třeba naklonit hlavu lehce doleva nebo doprava. Druhý ji musí naklonit do opačného směru. Jedině tak se nesrazíte nosy.
  • Polibek provádějte s citem tak, že pokladete lehké malé pusinky druhému na rty anebo tváře. Nemusíte hned začít “francouzákem”. Nevinné pusinkování je dobrou přípravou na případné zapojení jazyka. Navíc se hodí i na veřejná místa. 

TIP: Zdokonalte se ve svém líbání – nejde pouze o techniku, načasování, ale např. o využtí dalších erotgenních zón (např. necking). Více o líbání si přečtěte v Sexypedii.

  • Při polibku mějte oči přivřené nebo zavřené. Líbání s otevřenýma očima není zrovna klasické a “sexy”. Měli byste si užívat líbání naplno a když máte oči otevřené, parner pak může získat dojem, že si ho prohlížíte pod lupou nebo si to neužíváte tak jako on.
  • Líbání zvládne každý
    Jestli chcete zapojit do hry také jazyk, spolkněte před tím všechny sliny nacházející se aktuálně v puse. Sliny polykejte i v průběhu líbání, nenechte je “nahromadit” ve vašich ústech nebo v ústech vašeho partnera. Vzájemné polykání přebytečných slin ve skutečnosti buduje imunitu obou. Proto je líbání dobré na imunitu.
  • Dobře se zamyslete, jestli se vám líbání líbí. Je dost možné, že to jeden z vás neumí podle představ toho druhého a je potřeba si o tom promluvit a nacvičit si to tak, aby se to líbilo oběma.
  • A myslete při tom na to, že při líbání se přenáší důležité informace o genetickém kódu druhého. Pokud se vám to oběma líbí, je to i znamením toho, že budete mít kvalitní potomky. Pokud ne, je to naopak signál, že je něco špatně. Takže pokud se vám to pořád nelíbí a nerajcuje vás představa společného líbání, nejspíš se k sobě prostě nehodíte.
  • Jazyk používejte aktivně, ale nedělejte následující věci: Nešátrejte druhému jazykem po zubech. Nešátrejte druhému jazykem po horním či spodním patře. Ani příliš hluboko do krku. Jazykem v žádném případě nemrskejte sem a tam!
  • Polibky sbližují
    Co s jazykem dělat? Situovat ho na jazyk druhého. Jazyky by se měly dotýkat a pohybovat se. Je to spíše záležitostí cviku. Zkuste si dát na jazyk stopku od třešně a vyvořit na ní za pomoci jazyka (jen jazyka, příp. zubů) uzlíček. Když se vám to podaří, tak asi nějak takhle by mělo líbání vypadat.
  • Můžete střídat délku a intenzitu polibku. Zkuste udržet polibek aspoň 10 vteřin nebo to prodlužovat. Střídavým tlakem zase dosáhnete intenzivního pocitu.
  • Střídejte také vždy po chvilce naklonění hlavy. Je to tak příjemnější pro oba, když mohou změnit polohu hlavy a krku.
  • Francouzáky jsou skvělá předehra k intimnějšímu kontaktu a sexu. Nemyslete si však, že každé líbání musí vést k sexu. Zkuste vnímat líbání jako intenzivní kontakt, na který byste si měli udělat chvilku každý den. Je prokázané, že každodenní líbání je zdravé a sbližuje.