Místo fotbalu zde můžete pěstovat brambory! Kdysi slavný klub skomírá

 

Je to smutná podívaná, když se v neděli odpoledne přijdete mrknout na fotbal do areálu Na Markétě. Domácí utkání zde hraje klub PSK Olymp Praha, nástupce slavné Rudé Hvězdy. Doba fanfár a ovací je však dávno pryč. Kdo za to může? Ministerstvo vnitra, respektive Centrum sportu, kterému to zde patří?

Celý příběh začíná před mnoha lety, kdy se fotbalový klub definitivně přesunul ze škvárového hřiště na travnaté. Šlo o stěhování jen o pár set metrů, ale v konečném důsledku to byl zásadní krok. Za prvé bylo potřeba uvolnit místo připravujícímu se baseballovému miniareálu a za druhé znělo logicky, že v místě, kde se jezdí plochá dráha, budou mít fotbalisté lepší podmínky i plac. A chvíli to tak opravdu vypadalo. Jenomže postupem času se fotbal vytrácel z alespoň minimálního zájmu kompetentních orgánů. 

V areálu Na Markétě se koketovalo i s myšlenkou nového fotbalového hřiště s umělou trávou. Zatím je to však prý opravdu jen ve formě myšlenky, nic není na papíře, natož snad ve formě projektu.

Dnes se Na Markétě hraje sport, který fotbal příliš nepřipomíná. Co byste také čekali, když je k dispozici oraniště, ve kterém byste mohli úspěšně pěstovat brambory nebo vést solidní zákopovou válku. Ale lze se divit, když se fotbalisté o hřiště dělí s ragbisty a samotná jeho údržba značně pokulhává? Bylo by však příliš snadné ukázat na Centrum sportu Ministerstva vnitra a označit je za viníky. 

V první řadě je třeba říct, že fotbal není sportem, který je do Centra zařazený. „Znamená to, že by si měl finance shánět sám. Oddíl fotbalu je Na Markétě v pronájmu, je to subjekt, který působí na pozemcích Centra sportu," vysvětluje vedoucí oddělení provozu a služeb Tomáš Linhart. A tady je zřejmě zakopaný pes. Fotbal jako takový Centrum podporovat nemusí. Ani nemá, protože jakožto státní organizace s posláním připravovat sportovce pro reprezentaci by si to neobhájila. Na druhou stranu musí, nebo minimálně by měla, spravovat vlastní pozemky jako správný hospodář. Což rozhodně neznamená nechat fotbalové hřiště uschnout, spálit sluncem nebo na něm pěstovat houby.

Olymp vyhrál v roce 1996 Pohár Pražského fotbalového svazu a následně si zahrál předkolo poháru ČMFS.

Asi všichni chápou, že Na Markétě je prioritou plochá dráha. Doslova celoevropské úspěchy ji k tomu předurčují i z historického hlediska. Na druhou stranu, když už mám v areálu další sport, který je pod stejnou hlavičkou stejného ministerstva (i když v úplně jiné pozici), chci se na něj dívat skrz prsty?

Nedávno v areálu vznikla ragbyová akademie. Vede ji jeden z našich nejlepších hráčů všech dob Jan Macháček. Je však vůbec možné, aby se tento sport dělil s fotbalem o jedno hřiště? Docela zvláštní.  

Status nejhoršího hřiště v Praze fakt nikomu nedělá dobré jméno. "Vnímáme to a chceme to řešit. Nedávno jsme objednali hnojivo, novou travní směs a další věci. Chceme, aby hřiště nejen vypadalo dobře, ale aby se na něm dalo normálně hrát," má jasno Linhart. Zároveň připustil další jednání s vedením fotbalového oddílu a hledání cest k všeobecné spokojenosti. "Není to tak, že bychom něco záměrně ničili nebo se o to nestarali. Ale v našich očích není fotbal na předních místech, což musí každý pochopit. Ani bychom si nedokázali obhájit nějaké velké finanční injekce. Věřím však, že se dokážeme dohodnout a nějaké věci třeba dělat lépe nebo efektivněji."

Víte, že fotbalové utkání se dá řídit na mol opilý? Tenhle rozhodčí je důkazem.

Uvidíme, jaký bude výsledek a zda se na Olympu zase bude hrát fotbal na opravdovém zeleném pažitu. Jasně, nejde o klub, který by plnil soupisku reprezentačních týmů. A všichni musí chápat, že se vždy budou krčit na okraji za atletikou, boxem, plaváním, vzpíráním a dalšími odvětvími, které Centrum sportu podporuje. Že to tam dělají dobře, o tom svědčí výsledky jejich borců. Ale kdyby třeba občas jen malinkatý drobeček upadl, bylo by to moc dobře. Talenty se přeci mohou narodit kdekoli.