Neseďte doma, běhejte! Pohár Ladova kraje startuje už brzy

Běh voděradskými bučinami
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Fenomén amatérských běhů pro širokou veřejnost dorazil i do obcí u Prahy. V jedné z nejlidnatějších částí okolí hlavního města, na Praze-východ, vzniká velká sportovní událost. Seriál běžeckých klání pod názvem Pohár Ladova kraje.



 

Pohár sdružuje 7 běžeckých závodů v mikroregionu Ladův kraj, což je 24 obcí mezi Prahou a řekou Sázavou. Seriál běhů bude probíhat od října do června a zúčastnit se může kdokoli včetně dětí a seniorů.  

Mottem poháru je "lepší je spolupráce, než konkurence".

Souhrn závodů 1. ročníku Poháru Ladova kraje:
- Běh Voděradskými bučinami, Louňovice 1. 10. 2016
- Lesní běh Říčany XCR 2016 - 8. 10. 2016
- Mikulášský lesní běh ve Struhařově – 3. 12. 2016
- Jarní běh U Kanálu v Senohrabech – duben 2017
- Běh Krásné vyhlídky ve Struhařově -  1. 5. 2017
- BONAVITA běh ve Velkých Popovicích – červen 2017
- Mnichovická Běhna v Mnichovicích - červen 2017

"V posledních letech jsme si všimli, že běžecká klání organizují nadšenci a místní spolky ve více vesnicích v našem okolí. Občas se stalo, že se termíny některých závodů překrývaly a my si jednoduše nechtěli konkurovat,“ říká Tomáš Lukeš, organizátor Bonavita běhu ve Velkých Popovicích a hlavní iniciátor vzniku Ladova Poháru.

Velkým benefitem bude nyní podle Tomáše Lukeše možnost vzájemně si více pomáhat, organizátoři budou v častějším kontaktu. Pro účastníky to znamená, že se snáze dozví, kde si zaběhat příště. "Myšlenkou těchto akcí je kromě podpory zdraví hlavně společenská rovina. Chceme, aby se lidé více potkávali a přitom dělali i něco pro sebe, to je myslím cílem všech sedmi závodů," vyzdvihuje akce organizátor, sám velký sportovec, propagátor běhání a trenér triatlonu.  

Běh chráněnou lesní rezervací Voděradské bučiny 
První závod se koná v sobotu 1. října v Louňovicích, startuje se v deset hodin a sraz je o hodinu dříve na místním fotbalovém hřišti. Jedná se o 11. ročník, startovné je jen pro dospělé, a to 90 korun. Na závod láká dokonce jeden z největších běžeckých portálů s tím, že tu bývá vždy skvělá atmosféra a bohaté občerstvení.

35. ročník Lesního závodu v Říčanech aneb Cross Country Run
Druhým závodem v sérii Pohár Ladova kraje je Lesní běh v Říčanech. Organizuje jej místní Běžecký klub v sobotu 8. října, startuje se v před desátou hodinou a sraz je už v 9:15 u budovy říčanské sokolovny. Startovné sto korun platí dospělí, dorostenci padesát a děti jsou zdarma. Trasa dlouhá podle jednotlivých věkových kategorií vede malebnými lesy v okolí Říčan-Radošovic. Nejkratší úsek 350 metrů poběží děti do 5 let, nejdelší pak muži, a to 11 kilometrů.

"Na Praze-východ jsou ideální lesní cesty v krásných přírodních rezervacích a parcích, možná proto si tady lidé běhání venku tolik oblíbili,“ uvažuje Miloš Smrčka, organizátor letos již 35. ročníku Lesního běhu. "Každoročně si k nám přijde zaběhat několik stovek lidí, maminky běhají s dětmi a drží se za ruce, je to opravdu pro všechny. Každá kategorie má svou trasu, všechny děti čeká v cíli malá sladkost a prvních pět dostane něco navíc, třeba jako loni poukázku do cukrárny,“ láká na závod rodiny s dětmi Smrčka.

 

Ladův kraj je mikroregion založený před šestnácti lety starosty 24 obcí ležících mezi Prahou a řekou Sázavou. Nazývá se podle oblíbeného malíře a spisovatele Josefa Lady. Autor s nezaměnitelným stylem, který dal vzniknout pohádkám o kocouru Mikešovi a zaměřoval se v tvorbě na vesnický život, čerpal svou inspiraci z okolí kolem rodných Hrusic po celý život. Ideou mikroregionu je vzájemná spolupráce a propagace jednotlivých obcí se snahou podporovat veřejné dění a aktivity místních spolků a sdružení.
Obce Ladova kraje: Čestlice, Hrusice, Kaliště, Kamenice, Klokočná, Kostelec u Křížků, Kunice, Louňovice, Mirošovice, Mnichovice, Mukařov, Nupaky, Ondřejov, Říčany, Senohraby, Struhařov, Světice, Svojetice, Tehov, Velké Popovice, Všestary, Zvánovice