Bez spánku a desítky hodin stále na nohou. I takové jsou dálkové pochody

Na nejdelší trasu Pražské stovky se letos přihlásilo 261 účastníků
 

Poslední účastníci Pražské stovky dorazili v neděli do vytoužené destinace. Na zdolání 130 kilometrů dlouhé trasy potřebovali více jak den a půl.

Pražská stovka je extrémní dálkovou běžeckou i chodeckou akcí, která se vyznačuje vysokou fyzickou, ale i psychickou obtížností. Stává se, že i polovina z přihlášených sportovců ze závodu odstoupí. „Pražská stovka je známá především velkou členitostí tratí. Například jsme ke kontrolám museli vystoupat i na kopce s rozhlednami,“ říká Aleš Dvořák, několikanásobný účastník některých z dvaadvaceti ročníků pochodu.

 

Letošní pochod byl milosrdnější. Odstoupila jen čtvrtina přihlášených

 

Trasa Pražské stovky se každoročně mění. Ta letošní vedla okruhem západně od Berouna, po příchodu do města se„stovkaři“ ubírali do pražských Modřan. Po cestě do tělocvičny Základní školy profesora Švejcara ze závodu odstoupilo přibližně sedmdesát z 261 zúčastněných. „Oproti minulým ročníkům pochod letos vzdalo podstatně méně lidí. Napomohlo tomu teplé a slunečné počasí,“ vysvětluje dlouholetý pořadatel Pražské stovky Olaf Čihák.

 

Start 130 kilometrů dlouhéo pochodu byl u jedné z berounských základních škol, v pátek ve 23:30 hodin.
Zobrazit fotogalerii (3)

 

Příznivější podmínky si pochvaloval i Antonín Hejkrlík, jeden z nejstarších účastníků 130 kilometrů dlouhého pochodu. „Pamatuji si roky, kdy jsme se na trase potýkali s několikacentimetrovou vrstvou sněhu, teplotami hluboko pod nulou a náledím,“ podělil se o své zkušenosti třiašedesátiletý vytrvalec. V doprovodu svého syna dokončili náročnou trať v čase 26 hodin a 37 minut. „Jsme se sebou spokojení. Před závodem jsme si stanovili limit 28 hodin, který jsme nepřesáhli,“ dodává Antonín Hejkrlík, který do cíle dorazil jako 107. účastník v pořadí.

 

Součástí Pražské stovky byly i kratší, nesoutěžní, pochody na 53, 30 a 14 kilometrů.

Která část trasy byla pro dva závodníky nejhezčí? „Líbil se nám výstup na přírodní vyhlídku u obce Svatý Jan pod Skalou. Odtud byl nádherný pohled na hlavní město,“ říká jeden z nejstarších sportovců na hlavní části pochodu.

 

Pražská stovka – mezinárodní akce

 

„Pražská stovka je prestižní závod, kterého se zúčastňují i přední čeští běžci. Zájem o nás je i v zahraničí,“ informuje pořadatel Olaf Čihák. Ve startovní listině byla tak vedle českých například i slovenská nebo maďarská jména. Do modřanské tělocvičny dorazil jako první Čech Radek Brunner, jehož čas byl 14 hodin a 45 minut. Následovaný byl slovenským závodníkem Dušanem Krajčovičem, který doběhl o více jak tři čtvrtě hodiny později.

Klíčová slova: