Slavia vládne ženskému hokeji. O titul se bojovalo v Černošicích

Na černošickém ledě vybojovaly slávistky celkově už svůj osmý titul. Jsou tak nejúspěšnějším týmem v historii českého ženského hokeje
Zobrazit fotogalerii (4)
 

HC Verva Litvínov, S.K. Karviná, Cherokees Brno a pražská Slavie. Zimní stadion v Černošicích hostil závěrečný turnaj nejlepších týmů českého ženského hokeje.

Složení finálové dvojice dopadlo podle očekávání. Na ledě padalo neobyčejné množství branek

 

Týmy českého ženského hokeje jsou rozdělené do čtyř výkonnostních soutěží. Nejvyšší z nich, tzv. TOP divizi, hrají pouze dva celky. HC Slavia Praha a S.K. Karviná. Ty během soutěžního ročníku sehrají osm vzájemných zápasů. O tom, kdo získá republikový titul rozhodne přesto až závěrečný turnaj, do kterého se kvalifikují i nejlepší celky z české a moravské divize. Slávistky i hráčky Karviné si pro malý počet zápasů v Čechách hledají i druhá angažmá v zahraničních klubech.

V sobotních semifinálových duelech se na úkor favoritů žádné výsledkové překvapení nekonalo. Po vítězství 5:0 nad Cherokees Brno se finalistkami staly hráčky z Karviné. Ještě před nimi si účast v boji o celkový triumf zajistily hokejistky Slavie Praha, které zdolaly soupeřky z Litvínova 9:1.

 

„První třetina nebyla z naší strany ideální. Až když se holky začaly pomalu sehrávat, začalo jim to konečně jít,“ vracel se Karel Manhart, trenér slávistických hokejistek, k sobotnímu vystoupení svých svěřenkyň. Ty si zprvu nechaly vstřelit první gól zápasu. Náskok soupeřek dokázaly však už po chvíli dotáhnout. V dalším průběhu zápasu proměňovaly šance už pouze hokejistky v legendárních, červenobílých, dresech.   

 

Jen o týden dřív slavili na Zimním stadionu v Černošicích hráči Mělníka titul v krajské lize. Více na Mistrem krajské ligy je HC Junior Mělník

Se stejným elánem vstoupily slávistky i do nedělního finálového duelu, ve kterém už po první části vedly 4:0. Po konečném vítězství 9:1 mohly oslavit už osmý titul mistryň českého hokeje. „Hodně našich holek hraje v kvalitních evropských soutěžích. Jsou proto schopné se přizpůsobit vypětí finálových zápasů,“ vysvětluje Karel Manhart někeré z důvodů, proč jsou hráčky Slavie Praha aktuálně nejúspěšnějším tuzemským ženským týmem.

 

V předcházejícím nedělním střetnutí porazily hokejistky Litvínova hráčky z Cherokees Brno 10:5 a obsadily tak třetí místo.

 

„Turnaji jsme zařídili důstojné prostředí,“ říká předseda černošického hokeje

 

„Byli jsme osloveni Komisí ženského hokeje, zda-li bychom jim pro závěrečný turnaj mohli poskytnout náš led. Samozřejmě jsme jim vyšli vstříc a v nabitém programu jsme dokázali najít pro akci místo,“ informuje Martin Jůzek, předseda SK Černošice.

 

V polovině května se v Černošicích koná oblíbený cyklistický závod. Přihlásit se můžete už teď. Více na FunRide v Černošicích

„Turnaji jsme zařídili důstojné prostředí. To nám potvrdil i šéf Komise,“ pokračuje Martin Jůzek. „Podmínky jsme tu měli dobré. Pořadatelé zajistili vše tak, aby měla celá akce hlavu a patu,“ chválil organizátory Karel Manhart.

 

Pro černošický hokej byl přitom víkendový turnaj první akcí celonárodního charakteru, která se na jeho ledě pořádala. „V Černošicích se v roce 2004 hrála kvalifikace o druhou ligu, před týdnem se tu hrálo finále středočeské krajské ligy,“ vyjmenoval Martin Jůzek jedny z nejvýznamnějších událostí klubu, který letos slaví osmdesát let své existence.  

Klíčová slova: