Pod pokličkou hokejového klubu. Pro Černošice končí zajímavá sezona

Společně se dvěma týmy dospělých tvoří černošický hokej i devět mládežnických týmů
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Finálové boje mužů, vítězství nad Spartou, ale také zabijačka na stadionu. O tom a ještě daleko více z nitra černošického hokeje naleznete v rozhovoru s předsedou klubu Martinem Jůzkem.

1) Finále krajské ligy mužů, úmrtí hokejisty Kobranova, březnové finále ligy žen. Která další velká událost vešla v této sezoně s černošickým hokejem ve spojitost?

 

K událostem sezony patří i hojně navštěvovaná podzimní zabijačka. Akce, při které lidé dostanou ke vstupence zdarma jitrnici nebo jelito. Přestávky mezi třetinami navíc vyplní i doprovodný program. Na zápasy mužů chodí obvykle okolo 150 lidí. Při listopadové zabijačce hráli hokejisté před odpovídající diváckou kulisou, kterou tvořilo 536 lidí.

 

2) Nezřídka jsou sportovní kluby i strůjcem veřejného života v obci. Připravuje proto klub i nějaké jiné, nehokejové, akce?

 

Martin Jůzek (*1965), je předsedou výkonného výboru klubu SK Černošice osmým rokem. Dlouhá léta nastupoval jako hráč v odborářské lize, ještě v minulé sezoně působil jako trenér nejmladší hokejové mládeže. Nadále se stará o nábor mladých hokejistů

Pro dospělé každoročně pořádáme ples. Protože k nám na stadion chodí bruslit i děti ze základních škol, připravujeme pro ně sportovní akci, která je obdobou Zimních olympijských her. Těch věcí je ale mnohem víc. Například ze sněhu, který nám zbyde po čištění ledu, uděláme v době vánočních svátků před zimákem sáňkařskou dráhu.

 

3) Pořádáte společenské akce, týmy máte postavené na odchovancích, hráli jste na špici krajské ligy. Proč k vám na zápasy nechodí vyšší návštěvnost?

 

Přičítám to televizi, která si dokázala „vychovat“ vlastní diváky. Druhou příčinu vidím v blízkosti hlavního města a relativně také Kladna, kam se mohou lidé rozjet za kvalitnějším hokejem. Mohu ale říci, že návštěvnost má rok od roku stoupavou tendenci.

 

Město Beroun dává provozovateli zimního stadionu čas na nápravu do konce března. Více na Stávka před berounskou radnicí se nekoná

4) Vrátím se k tomu, co už jste předtím krátce zmínil. Společně s dvěma mužstvy dospělých tvoří černošický hokej i devět mládežnických celků. Zůstanete při těchto počtech i v příští sezoně?

 

To se vyvíjí dynamicky. Rušit ale některý z týmů určitě nehodláme, protože hlavní prioritou naší práce je výchova hokejové mládeže. Veškerou naší činnost směřujeme k tomu, aby se udržela kontinuita mezi věkovými kategoriemi. Aby tu kluk, který mezi nás přijde v šesti letech, hrál třeba až do padesáti.

 

5) Co u vás můžete dětem nabídnout? Jak přebijete často používaný argument, že je hokej příliš nákladný sport?

 

SK Černošice evidují 250 hráčů registrovaných v Českém svazu ledního hokeje. 190 z nich hraje ve věkových kategoriích od 6 do 18 let

Ale hokej je nákladný sport! Není to ale výhradně z toho finančního hlediska. Například Český svaz ledního hokeje nás každoročně podporuje i tím, že nám zdarma zašle k přerozdělení pět až deset kompletů hráčské výstroje. My se zase snažíme rodičům dětí vyjít vstříc nízkými členskými příspěvky. Ročně je to mezi osmi až deseti tisíci. Pokud to porovnám například s tenisem, za rezervace tenisového kurtu a služby trenéra rodiče zaplatí podstatně víc. Hokej je nákladný především pro strávený čas, který mu musí děti i rodiče věnovat

 

6) Evidentně se Vám daří nabírat šikovné děti. Mladší žáci vyhráli krajskou hokejovou ligu, ve které za sebou nechali i takové celky, jako je pražská Sparta nebo Slavia...

 

Je to samozřejmě výrazný úspěch našeho hokeje. Podařilo se, že se tu sešel dobrý ročník šikovných a pracovitých kluků, kteří mají dobrou partu a také to, co je v této kategorii skoro nezbytné - nápomocné rodiče.

 

7) V sezoně klub potkaly i nepříjemné události. Na konci října zemřela největší legenda černošického hokeje, mistr světa z roku 1949, Vladimír Kobranov. Která další hokejová osobnost vzešla z černošické líhně?

 

Marek Loskot si, kromě jiného, zahrál v ledním hokeji první ligu i za Berounské Medvědy

Určitě sem patří Marek Loskot. Aktuálně hráč slovenské Banské Bystrice, který si v české nejvyšší soutěži připsal na 70 extraligových startů za Mladou Boleslav. Kromě ledního hokeje hraje také inline hokej za IHC Slavia Praha. Dostal se i do nejužšího výběru reprezentace, se kterou získal třikrát titul mistra světa.

 

8) Pokud byste měl celou sezonu shrnout do závěrečného zhodnocení

 

Z pohledu A týmu se jednalo o nejúspěšnější sezonu za posledních 12 let. Co se týká mládeže, nedíváme se ani tak na výsledky. Hodnotíme především počet příchozích dětí, kterých se každoročně snažíme do týmů zapracovat okolo třicítky. Také v tomto ohledu jsme se sezonou spokojení.

Klíčová slova: