Tip na prima sobotu. Pochod za povidlovým koláčem

Okolo zámku Konopiště vede hned pět ze sedmi vypsaných pěších tras
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Podle staré legendy byly v konopišťských sklepích ukryty bečky plné dukátů. Když tři benešovští sousedé bečky po čase nalezli, namísto zlatých dukátů objevili sklenice s povidly... Dálkový pochod Benešovskem a krajinou dolního Posázaví startuje už v pátek večer.

Pochodu za povidlovým koláčem se v loňském roce zúčastnilo přes 2600 lidí. „Jedná se o  jeden z deseti největších pochodů, které se v Čechách pořádají,“ informuje Milan Crhák, organizátor akce z KČT Benešov.

 

Nezapomeňte navštívit dominantu Benešovska. Státní zámek Konopiště

 

Pořadatelé pro turisty připravili pěší trasy v délce 7, 15, 18, 25, 33, 50 a 100 kilometrů. „Snažili jsme se cesty naplánovat tak, aby vždy vedly okolo významných památek,“ říká Milan Crhák.

 

Kostelík na Chvojně se nachází na energeticky silně pozitivní zóně

Hned na pěti z nich turisté projdou okolo státního zámku Konopiště. Návštěvní doba všech čtyř prohlídkových okruhů je v době od 10 do 16 hodin. Jiná poučná zastávka se účastníkům naskytne na místě bývalého keltského hradiště ve Chvojně, kde se od 13. století nachází kostel svatého Jakuba. Ten pro své pozdně románské a novogotické prvky patří na seznam kulturních památek České republiky. Kroky turistů protnou i město Týnec nad Sázavou (s místní dominantou - věží románského hradu s přilehlou rotundou) a městys Poříčí nad Sázavou se dvěma románskými kostely.

 

Organizátoři pamatovali na všechny. Přijďte s celou rodinou

 

„Rodinné trasy na sedm a patnáct kilometrů jsou ze všech nejoblíbenější. Každoročně se pro ně rozhodne okolo jednoho tisíce návštěvníků,“ dodává Milan Crhák. Pořadatelé pamatovali i na příznivce dálkových pochodů, když do nabídky zahrnuli i chodecké varianty na 50 a 100 kilometrů. Na své si přijdou i cyklisté, pro které pořadatelé navrhli tratě v délce 20, 46 a 80 kilometrů.

 

O něco dál na Benešovsku se nachází i obec Olbramovice. Více na Olbramovice - obec pyšnící se sťatým občanem

Už potřetí ve své historii se Pochod za povidlovým koláčem stal součástí celostátního projektu Běžecká turistika. „Vypsali jsme 10 500 metrů dlouhou běžeckou trať, na které zájemci poznají konopišťský park či dvakrát oběhnou nedaleký zámecký rybník,“ uvádí Vratislav Chvátal, supervizor projektu Běžecká turistika. „Rozhodně nepůjde o žádný závod. Cílem je jen pohodové jarní proběhnutí všech zúčastněných. Nicméně, kdo doběhne ve stanoveném časovém limitu (85 minut), bude se moci zúčastnit slosování o některou ze tří cen od společnosti Hervis sport,“ informuje dále Vratislav Chvátal.

 

Za nádherný výlet Benešovskem povidlový koláč za odměnu

 

„Lidé stráví krásnou sobotu. Zveme je na pohyb na čerstvém vzduchu, na nádherný výlet Benešovskem a dolním Posázavím a na povidlový koláč, který dostanou v cíli za svoji námahu,“ směje se Milan Crhák.

 

V sobotu se koná také tradiční pochod Do Okoře bez oře

Skoro všechny trasy pochodu startují u jídelny benešovské ZŠ Jiráskova, a to mezi šestou až dvanáctou hodinou. Zájemci o nejdelší, 100 kilometrů dlouhou trať, začínají na tom samém místě už v pátek mezi 19:00 až 23:00 hodinou. Na jedinou výjimku narazí turisté, kteří se rozhodnou pro zdolání osmnáct kilometrů dlouhé varianty. Ti budou vycházet od železniční zastávky v nedalekých Čtyřkolech. Cíl běžecké a také chodeckých a cyklistických tras je však pro všechny stejný - u jídelny ZŠ Jiráskova. Na opozdilce tu budou pořadatelé čekat s koláči a diplomy do sobotní 22:00 hodiny.