Bývalý dětský fenomén, který teď k sobě táhne všechny generace

Hru neomezují složitá pravidla
 

Patrně nikde jinde v Praze nebyla větší koncentrace mistrů světa a národních šampionů, jako v karlínských Kaizlových sadech. Nenápadná skupinka dvou desítek hráčů tam soutěžila v posledním kuličkovém turnaji sezony.

Nenáročná zábava pro každého                            

Právě jsem vstoupil mezi protřelejší hráče „znovuobjeveného“ sportu, který z hlediska své obliby dosáhl v anketě Sport roku 2014 na 59. pozici. „Kuličky jsou úžasná a velmi návyková hra. Člověku obvykle stačí, aby se jednou zúčastnil turnaje a posléze už hraje desítky let,“ vysvětlil mi Daniel Beseda, prezident Českého kuličkového svazu. „Naše členská základna roste s každým pořádaným turnajem,“ pokračoval dále představitel svazu.

 

Důvody, pro které kuličky předstihly sporty jako jsou softbal, kuželky nebo motokros se dozajista skrývají v jejich finanční nenáročnosti a jednoduchosti pravidel. „Nejdříve hráči hodí jednu kuličku od čáry hodu k důlku. Kdo je blíž, začne hrát jako první. Vyhraje ten, kdo všechny kuličky nacvrnká do důlku,“ nehledal ve hře složitosti Pavel Zoufalý, tajemník Českého kuličkového svazu, mistr světa z roku 2011 a několikanásobný mistr republiky.

Pavel Zoufalý se stal mistrem světa z roku 2011

 

S čím se hraje

„Kuličky jsou levná záležitost. Můžete si je pořídit už od čtyřiceti korun. Teprve hráči, kteří jsou v národním žebříčku obvykle do dvacátého, třicátého místa si nechávají kuličky vyrábět na míru,“ vysvětlil Daniel Beseda. „Jejich výhodou je, že obsahují větší míru olova, než ty, které můžete koupit v obchodech. Při náhozu pak mají lepší stabilitu a drží lépe směr,“ pokračoval dále prezident ČKS.

 

Přestože závodníci ve většině používají skleněnky pro jejich větší hmotnost, také tradiční hliněné kuličky mají stále co nabídnout. „Jsou levnější než ty skleněné, které si lidé nechávají vyrobit na zakázku. Navíc se na kamenitých terénech tak často nerozbijí,“ uvádí výhody hliněnek Zbyněk Fojtík, mistr republiky z roku 2007. Ten si stejně jako ostatní zpovídaní odskočil k diktafonu během herní přestávky.

 

Každý hráč vstupuje do hry s deseti kuličkami

Hra napříč generacemi

Přestože jen dvě desítky kuličkářů nemohly napovědět o celkovém složení členské obce, v Kaizlových sadech převažovali hráči z řad dříve narozených. Že tomu tak je i na celorepublikové úrovni mi zakrátko vysvětlil prezident Českého kuličkového svazu. „Když pořádáme turnaje po republice, juniorů do 15 let je tam okolo deseti, patnácti procent. Věkový průměr závodníků je obvykle 40 až 45 let,“ uvedl Daniel Beseda.

 

„Ale snažíme se to vyrovnat. Děláme mezi dětmi nábory. Chceme hru prosadit do hodin tělesné výchovy na základních školách,“ informoval dále prezident. „Vítaný je mezi námi ale každý," dodal na závěr Daniel Beseda, který i za nějakou dobu rozdal ceny pro vítěze skončeného turnaje a uzavřel tím i kuličkářskou sezonu.

Klíčová slova: