Karel Labuť: Založili jsme si vlastní foto ateliér

Karel Stanislav Labuť má vlastní foto ateliér
Zobrazit fotogalerii (15)
 

Karel Stanislav Labuť se živí jako profesionální fotograf. Skoro před třemi lety si společně s přítelkyní, která provozuje vizážistické služby, otevřeli Experimentální Foto Ateliér Image Club. Zanedlouho pronajmul ateliér i dalším fotografům. Kolik lze pronájmem vydělat a jak se dá ateliér využít? 

Karel začal fotit už na základní škole. Tehdy fotil na klasický film a k focení se pořádně vrátil až ve chvíli, kdy měli se skupinou známých kosmetický salón. Šlo spíše o fotky komerčního rázu. “Pak jsem si dal přestávku a na 5 let přestal fotit úplně,” přiznává. Když se k focení opět vrátil, objevil ateliér, kde fungoval asi tři roky jako externí fotograf. Tam potkal svou přítelkyni Jitku. “Rozhodli jsme se, že odtamtud odejdeme a založíme si svůj vlastní ateliér,” vypráví Karel.

 

Vhodný ateliér nebylo snadné najít. Hledali ho rok a půl. “Chtěl jsem takový, který se mi bude opravdu líbit. Všechny ateliéry, co jsme nacházeli, byly černé kobky ve sklepeních, nebo to byly naprosto nevyhovující prostory,” vzpomíná Karel.

 

Když přišli do ateliéru na Vinohradech, hned je nové prostředí oslovilo. “Dnešní Experimentální Foto Ateliér Image Club je bývalý ateliér po umělci Radku Pilařovi, takže to tady má svého ducha,” směje se Karel. Ateliér společně s přítelkyní mají již téměř 1 000 dní, tedy přes dva a půl roku.

 

Experimentální Foto Ateliér Image Club

Dá se pronájmem ateliéru zbohatnout? A na co se dá takový prostor využít? “Ceny pronájmů jsou u nás řekněme udržovací. My to máme tak, že nám pokryjí cca provoz ateliéru, ale hlavním příjmem je moje vlastní focení, naše činnost, nikoliv pronájem,” přiznává Karel. Pronajímat ateliér nebylo hlavním záměrem, proč si ateliér vyhledali. “Když jsme zjistili, že ho nevyužijeme na sto procent, nabídli jsme ho k pronájmu ostatním fotografům.”

 

Karel však tvrdí, že ne vždy přijdou fotografové, kteří jsou schopni samostatně fotit. To je pak docela sranda. “Třeba dorazí velká čínská produkce s několika modelkami, producentem a fotografem. Mistr fotograf za chvilku přijde, že mu nefungují světla. Tak se podívám do nastavení foťáku a je po problému. Ale je to mistr fotograf s velkou produkcí,” směje se.

 

Fotograf, který neumí fotit. Je to běžná realita?

 

“Je to hodně časté. Z nějakého důvodu přijde fotograf fotit komerční zakázku a neví, jak nastavit foťák v ateliéru, jak nastavit světla v ateliéru, neví ve skutečnosti vůbec nic, takže je nepochopitelné, jak vůbec může fotit komerční zakázky,” kroutí hlavou Karel, který začínal fotit už jako malý kluk.

 

Co pak s takovými fotografy? "Ukážu jim, že všechno funguje, a když to jinak nejde, tak jim to nastavím. Když je tam i produkce, tak bohužel vidí, co se děje," směje se. "A pak se fotí, no. Podle toho, jak chtějí. Někomu vysvětlit, že když modelka stojí 10 centimetrů od pozadí, nebude ta fotka asi dokonalá, jde těžko. Někdo to pochopí, někdo ne. Dneska si prostě říká fotograf každý, kdo si koupí zrcadlovku a myslí si, že v tu chvíli ví, co má dělat."

 

Když jsme se tak dostali k tomu, že řada fotografů si koupí zrcadlovku a teprve potom zjišťuje, jak se vůbec používá, zeptala jsem se Karla, jestli na to má nějaký kurz. Zkrátka možnost, jak tyhle neznalé fotografy dovzdělat v jejich oboru.

 

Skvělý make-up z vás udělá hvězdu každé fotky

“Už jo, protože díky těmto zkušenostem jsem došel k tomu, že to někteří potřebovali a začali se na to ptát. Takže jsem začal nabízet osobní individuální kurz pro jednoho (ne pro více fotografů), kde je čas opravdu všechno probrat, aby se mohl zeptat, co a jak."

"Můžou se dozvědět a zjistit, jak opravdu světla fungují, jak nastavit fotoaparát, jak udělat fotku řekněme technicky správnou. Ten obraz už musí vidět každý sám, ale ten výčet nastavení a techniku jsem schopný vysvětlit a naučit. Co má na hledáčku vidět, to už se naučit nedá, to se musí cítit srdcem,” odpovídá Karel.

 

Co dalšího ateliér nabízí fotografům? “Fotografům jsme schopni nabídnout kvalitní techniku - pokud se k ní chovají hezky. (Smích) Vizážistické služby, protože na fotce je make-up důležitý, což hodně fotografů neřeší, fotí bez make-upu a pak to řeší ve Photoshopu. Takže tohle je možné dopředu dohodnout, mohou mít zajištěný opravdu profesionální foto makeup, který jim při  postprodukci ušetří spoustu času.”

 

“Je možné zapůjčit věci, rekvizity, oblečení, máme rekvizity jak pro modelku, tak i modely. Takže se dá opradu vymyslet zajímavá stage, zajímavé podání fotky. Ale musí mít fotograf nějakou myšlenku. Pokud nemá myšlenku, tak nedokáže už tak dobře potenciál toho ateliéru využít,” uzavírá Karel.

 

Speciální nabídka pro čtenáře ČtiDoma.cz

 

Společně s Karlem jsme připravili speciální nabídku pouze pro čtenáře našeho portálu ČtiDoma.cz. “Vytváříme kompletní balíčky, které zahrnují focení, vizáž, možnost zapůjčení doplňků a zhotovení fotografií jak v elektronické podobě, tak k tisku. Je to pak balíček kompletní za určitou cenu, samozřejmě je vždy možné balíček rozšířit. Na květen jako na měsíc lásky plánujeme párové focení. Můžete u nás získat fotky pro přítele, přítelkyni, manžela či manželku,” říká Karel a těší se, že květnové nabídky využijete.

Chcete získat slevu 50 % na balíček láskyplného focení? Připravili jsme speciální akci pouze pro čtenáře ČtiDoma.cz!