Potřebujete peníze? Naučte se šetřit

Rozměníte mi? Ne!
 

Mizí vám peníze z účtu závratnou rychlostí? Ušetřit by se hodilo každému a kdo tvrdí opak, prázdná peněženka ho nemine. Jak co nejefektivněji ušetřit, aby se to projevilo?

Šetření není žádná věda. Chce to jenom předem si dobře určit, na co máme a na co ne. A pak si stanovit určité měsíční hranice útraty. Je ale celá řada možností, jak na to vyzrajete. Tady jsou ty nejlepší triky.

  • Platební kartu nechávejte doma

A na nákupy si vezměte jenom hotovost, kterou chcete utratit. Už přece nakupujete nějaký ten pátek, takže máte svoje nákupy v oku. Víte moc dobře, že to nemá být čtyřciferné číslo a že ty párky v akci vlastně nepotřebujete. A každý výprodej je beztak zlo.

Stále v tom nemáte jasno? Čtěte, jak ušetřit při nákupech.

  • Obědy si připravujte doma

A noste si je s sebou. Zní to sice jednoduše, ale vyžaduje to večer čas navíc. Jenže když si přinesete oběd z domova, utratíte méně peněz než v jídelně. Obchodní řetězce mají vždy levnější potraviny, než rychlé občerstvení, byť se snaží lákat pěknými obrázky.

Vaříte na plynu? Topíte plynem? Chcete ušetřit?

  • Nezapomeňte si nosit vodu

Nic není horšího než náhlá žízeň uprostřed města. Když nemáte vodu u sebe, musíte si ji koupit. A přesně proto jsou všechny malé lahvičky s vodou za 30 korun, a to v lepším případě. Když si navíc koupíte termohrnek, můžete nosit nejen vodu, ale i kávu nebo čaj.

  • Pište si, kolik jste utratili

Sice je to otravné, ale vyplatí se to. Aspoň větší položky, které neodejdou přímo z účtu, se vyplatí si psát. Nejlépe třeba do excelové tabulky. Člověk by nevěřil, kolik toho utratí, když si nedává pozor. A ještě raději na to zapomíná.

  • Chodíte cvičit? Můžete i doma

Cvičit a posilovat nemusíte rozhodně jenom ve fitku. Pokud se sebou opravdu chcete něco dělat a fitko bylo pro vás doposud jedinou alternativou, naučte se cvičit doma. Posilovat se dá o zeď nebo se židlí, drobná investice do činky nebo rotopedu vás též vyjde na pár korun. Ve srovnání se všemi vstupy do fitka, cestovným a časem na cestách je to určitě nejlepší. Navíc třeba běhat můžete takřka po celý rok.

  • Zhasínejte a vypínejte vodu

Určitě nepotřebujete svítit ve dvou místnostech naráz, ale tak nějak z pohodlnosti světla necháváte, jak jsou. To se ale moc nevyplatí, když pak přijdou účty. Třeba do koupelny si chodíte několikrát za den umýt ruce, ale nestačilo by na to třeba světlo na baterky? Voda také nemusí být puštěná celou dobu, co si myjete vlasy, nebo čistíte zuby.

Víte, že můžete ušetřit i při úklidu?

  • Choďte na akce zdarma

Ve městě naleznete spoustu akcí, které jsou úplně zdarma a budete se dobře bavit. Ať jsou to kina, koncerty nebo festivaly, na hodně akcí je vstup volný. Někde platí jen omezeně do určité hodiny. Ale procházka parkem a povídání vás nic nestojí. V dubnu jste se mohli zapojit například do čištění řeky Sázavy, do které se zapojila redakce ČtiDoma.cz a také zpěvačka Aneta Langerová. Díky dobrovolníkům je řeka rok od roku čistší. Nebo můžete vyrazit natrhat pár kopřiv. Jeden šálek kopřivového čaje denně zklidňuje průběh astmatu a příznivě ovlivňuje stav pokožky a vlasů.

A co takhle dívat se na nebe a počítat hvězdy? Tahle romantika nic nestojí.