K Vánocům patří jmelí. Je jedovaté i léčivé a můžete je sami pěstovat

Jmelí koupíte přírodní, ale i krásně barvené. Stačí si vybrat
 

Vánoční tradice nám velí nosit domů cizopasné jmelí a věšet je ke stropu. Pak se pod ním můžete líbat. Věděli jste, že jmelí je jedovaté, ale i léčivé? Udržte svoje jmelí čerstvé celé Vánoce!

Ze stánků si je můžeme odnést v přírodní zelené barvě, ale i v různých nabarvených variantách od zlaté, přes stříbrnou nebo bílou. Pro někoho je jmelí jen vánoční dekorací, pro někoho prostředkem krásné líbací tradice. Co všechno jste o jmelí netušili?

Líbací tradice je nejlepší!

Jak vznikla líbací tradice?

Jmelí lidstvo fascinovalo odpradávna. Často byla jmelí připisována až magická moc, což vlastně vydrželo dodnes. Keltové kdysi věřili, že je jmelí nad dveřmi ochraňuje před duchy, ohněm a bouřkou. V jiných kulturách bylo spojované s mužskou plodností, sílou, odvahou a láskou.

Prvním, kdo se pod jmelím políbil se svou milou, měl být svatý Mikuláš. Stalo se to vlastně náhodou, ale postupně se z toho stala tradice, která začala být populární už v 16. století v Anglii. Stejná tradice se však dodržovala i ve Skandinávii, k nám dorazila přes naše německé sousedy. 

Políbit a utrhnout bobuli Polibek nám má v adventním čase pojistit dost lásky na celý další rok. Zejména na Štědrý den smí muž líbat každou ženu, procházející pod jmelím pro štěstí. Jenže to není všechno. Po každém polibku si dvojice musí společně utrhnout kuličku jmelí. Poslední kulička jmelí však musí zůstat na větvičce a po celý další rok. A ještě něco! Štěstí vám přinese jen jmelí zelené a darované.

 

Jed i lék

Odvar z listů jmelí a z koncových částí větviček vám pomůže od nejrůznějších neduhů!

  • Pomáhá od srdečních potíží
  • Pomáhá při látkové výměně
  • Pomáhá při křečích
  • Pomáhá při bolestech hlavy

 

Jmelí je cizopasná rostlina, ale fotosyntézu umí sama!

Jmelí má močopudné účinky. Pozor na bobule, jsou jedovaté. Takže jmelí rozhodně nepatří do rukou dětem.

 

Jak pěstovat?

Cizopasné jmelí si můžete vypěstovat i na svých stromcích. Jmelí je poloparazit, vyrábí si svou fotosyntézu, ale z hostitelské rostliny čerpá minerální látky. Stačí si vzít pár vyzrálých bobulí, které rozmáčknete a přichytíte je rovnou na větev stromu. Lepí se většinou na okraj větví nebo na bujné výhonky, takzvané vlky, aby šlo případně dobře odstranit a nestínilo. Pokud jste se rozhodli takto pěstovat jmelí, mějte na paměti, že bobule, které uchytíte na ovocný strom, musí být ze jmelí, které předtím rostlo na ovocném stromě.

Jmelí obsazuje většinou borovice, jedle a topoly. Roste však i na ovocných stromech. Jmelí se samovolně nerozrůstá! Množí jej pouze ptáci konzumací bobulí a následným vykálením. Nedoporučuje se vysévat na silné kosterní větve, kde se později špatně odstraňuje.